Αφιέρωμα στον Ζαν Λυκ Γκοντάρ από την Ταινιοθήκη της Ελλάδος

Ο Ελβετός κινηματογραφιστής Φαμπρίς Αράνιο, θα βρεθεί στην Αθήνα τη δεύτερη εβδομάδα του Ιουνίου, για να πάρει μέρος σε συζήτηση στο πλαίσια του αφιερώματος «Τώρα Γκοντάρ/Maintenant Godard», που διοργανώνει η Ταινιοθήκη της Ελλάδος, από τις 5 έως τις 18 Ιουνίου.

Στενός συνεργάτης του Ζαν Λυκ Γκοντάρ, υπογράφει  ως διευθυντής φωτογραφίας, ηχολήπτης και μοντέρ στις τελευταίες τρεις ταινίες του μεγάλου δημιουργού, «Notre Musique» (2003), «Film Socialisme» (2010), «Les Trois Désastres» (2013), καθώς και στην πιο πρόσφατη του Γκοντάρ, γυρισμένη σε 3D, με τίτλο «Adieu au langage», η οποία κάνει παρουσιάστηκε στο διαγωνιστικό τμήμα του φετινού Φεστιβάλ Κανών.

Ο Φαμπρίς Αράνιο, ο οποίος θα είναι ο κεντρικός ομιλητής σε συζήτηση στρογγυλής τραπέζης (12 Ιουνίου), θα αναφερθεί στη συνεργασία του με τον Γκοντάρ και θα παρουσιάσει κάποιες από τις 42 ταινίες του αφιερώματος, μεταξύ των οποίων και το ντοκιμαντέρ «Quod Erat Demonstrandum» (2013), του οποίου συνυπογράφει ο ίδιος τη σκηνοθεσία μαζί τον Ζαν Λυκ Γκοντάρ. Πρόκειται για μια ταινία – επιστέγασμα της στενής συνεργασίας των δυο δημιουργών, όπου έχει χρησιμοποιηθεί υλικό από παλαιότερες ταινίες του Γκοντάρ.

«Δεν είναι μια ταινία για τον Γκοντάρ» λέει ο Φαμπρίς Αράνιο, σημειώνοντας: «Υπάρχουν πολλά ντοκιμαντέρ για τον Γκοντάρ, βιβλία για τον Γκοντάρ. Όταν η ελβετική τηλεόραση μου ζήτησε να κάνω μια ακόμη ταινία για τον Γκοντάρ, επειδή εγώ δουλεύω “μαζί με” τον Γκοντάρ και όχι “για” εκείνον, το συζήτησα με τον ίδιο και, τελικά, τους αντιπροτείναμε να κάνουμε μια ταινία μαζί, εγώ και ο Γκοντάρ».
Το τεράστιο αφιέρωμα της Ταινιοθήκης στο έργο του Γκοντάρ περιλαμβάνει 31 μεγάλου μήκους ταινίες, 3 μεσαίου μήκους, 7 μικρού μήκους και το συνολικό «Histoire(s) du cinema», όλο το φάσμα από τη φιλμογραφία του 83χρονου δημιουργού.

Ο Φαμπρίς Αράνιο γεννήθηκε το 1970. Το διάστημα 1987 – 1991 ασχολήθηκε με το αρχιτεκτονικό σχέδιο, ενώ το διάστημα 1991 – 1994 εργάστηκε ως stage manager και ειδικός φωτισμού. Το διάστημα 1994 – 1998 σπούδασε σκηνοθεσία στο DAVI (Département d’Audiovisuel de l’École Cantonale d’Art de Lausanne, Bussigny). Έχει σκηνοθετήσει πολλές μικρού μήκους, μεταξύ των οποίων τις εξής, «Dimanche» (1999), «Le Jeu» (2003) και «Autour de Claire» (2010). Έχει συνεργαστεί με την Ταινιοθήκη της Ελβετίας και έχει, επίσης, σκηνοθετήσει την ταινία «Freddy Buache, le cinéma» (2012) για την ειδική έκδοση DVD που έγινε για τον κριτικό κινηματογράφου Φρεντί Μπυάς. Είναι στενός συνεργάτης του Ζαν Λυκ Γκοντάρ ως διευθυντής φωτογραφίας, ηχολήπτης και μοντέρ.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΚΒΘΕ: Συνεχίζεται ο προγραμματισμός για το Φεβρουάριο

Με τον «Δον Ζουάν» του Μολιέρου που σκηνοθετεί ο Δαμιανός Κωνσταντινίδης, την «Παράνομη οδήγηση» της Πάολα Βόγκελ σε σκηνοθεσία της Άσπας Καλλιάνη και ένα νεοελληνικό έργο που φέρει την υπογραφή του Μπάμπη Τσικληρόπουλου «Ωχ τα νεφρά μου» σε σκηνοθεσία Γιώργου Κιουρτσίδη, συνεχίζεται ο καλλιτεχνικός προγραμματισμός του ΚΘΒΕ για το μήνα[…]

Περισσότερα »

Ο Μικρός Πρίγκηπας… ταξιδεύει και πάλι στο Δημοτικό Θέατρο Πειραιά

Mon Petit Prince / Μία παράσταση για ενήλικες με ανήλικη ματιά από τις 28 Σεπτεμβρίου σε σκηνοθεσία Δημήτρη Μπογδάνου σε δραματουργική συνεργασία με τον Βασίλη Μαυρογεωργίου και τη Λένα Παπαληγούρα στον ρόλο του άφυλου Μικρού Πρίγκιπα.

Περισσότερα »

Σχολιάστε

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν κοινοποιείται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *