Εκπληρώστε 12 προαπαιτούμενα, για να πάρετε δύο δόσεις

«Ηχηρό»… καμπανάκι από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή έρχεται σήμερα να ταράξει τα νερά στην Αθήνα, την ώρα που η νέα κυβέρνηση όχι μόνο προσπαθεί να βρει τον κοινό βηματισμό της, μετά τον ανασχηματισμό, αλλά ταλανίζεται και από εσωτερικές έριδες, αναφορικά με τους υπαλλήλους του Δημοσίου που έχουν τεθεί σε διαθεσιμότητα.

Παρακολουθώντας στενά τα τεκταινόμενα στην Αθήνα, η Κομισιόν επιχειρεί να… υπενθυμίσει ότι η Ελλάδα έχει σαφείς υποχρεώσεις που οφείλει να εκπληρώσει, εάν θέλει να λάβει τις εκκρεμείς δόσεις του Μαΐου και του Ιουνίου, όπως προκύπτουν από τη συμφωνία με τους δανειστές και την εφαρμογή του προγράμματος δημοσιονομικής προσαρμογής.

Έτσι λοιπόν, μέσα από… διαρροές υπό το καθεστώς της ανωνυμίας, η Κομισιόν υπενθυμίζει ότι η ικανοποίηση των προαπαιτούμενων είναι βασική προϋπόθεση για την εκταμίευση των δύο δόσεων που εκκρεμούν προς την Ελλάδα, συνολικού ύψους δύο δισ. ευρώ.

Ανώτερος αξιωματούχος της ευρωζώνης σημείωσε ότι οι δόσεις που εκκρεμούν είναι αυτές του Μαΐου και του Ιουνίου, ύψους ενός δισ. ευρώ έκαστη και πρόσθεσε ότι η κάθε μία συνδέεται με την υλοποίηση έξι προαπαιτούμενων δράσεων.

«Περιμένουμε να ικανοποιηθούν τα προαπαιτούμενα του Μαΐου. Πιστεύω ότι αυτό θα γίνει πριν το τέλος του Ιουνίου» ανέφερε ο ίδιος Ευρωπαίος αξιωματούχος.

Τόνισε, μάλιστα, ότι η επόμενη αξιολόγηση της Τρόικας, η οποία, όπως είπε, συνδέεται με την αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους, «δεν θα ξεκινήσει, αν προηγουμένως η Ελλάδα δεν έχει ικανοποιήσει τα 12 προαπαιτούμενα».

Εξέφρασε, πάντως, την ελπίδα ότι οι συζητήσεις στο πλαίσιο της νέας αξιολόγησης θα είναι εύκολες και θα κυλήσουν ομαλά και γρήγορα και ανέφερε ότι τον Ιούλιο θα μεταβεί στην Αθήνα το τεχνικό κλιμάκιο της Τρόικας.

Εξάλλου, ο αξιωματούχος της ευρωζώνης ανέφερε ότι στο Eurogroup που θα συνεδριάσει στις 19 Ιουνίου στο Λουξεμβούργο, παρουσία της Διευθύντριας του ΔΝΤ Κριστίν Λαγκάρντ, ο νέος Έλληνας υπουργός Οικονομικών, Γκίκας Χαρδούβελης θα παρουσιάσει τις πολιτικές προτεραιότητες της ελληνικής οικονομίας.

Και πρόσθεσε ότι το Eurogroup αναμένει με «ανυπομονησία» να δει τα πρώτα δείγματα γραφής του νέου υπουργού.

Συνεχίζοντας, σημείωσε ότι το Eurogroup έχει ήδη εκφράσει την ικανοποίησή του για το αναπτυξιακό σχέδιο της ελληνικής οικονομίας που παρουσίασε η ελληνική κυβέρνηση, τονίζοντας ότι από εδώ και πέρα θα πρέπει να δοθεί έμφαση στην απελευθέρωση της ελληνικής οικονομίας.

Σε ό,τι αφορά τους δημοσιονομικούς στόχους, ο Ευρωπαίος αξιωματούχος τόνισε ότι είναι επιτεύξιμοι και ότι το ελληνικό πρόγραμμα είναι στη σωστή τροχιά.

«Πλησιάζουμε στο τέλος του δεύτερου προγράμματος» ανέφερε χαρακτηριστικά και πρόσθεσε: «Υπάρχουν διάφορες πιθανότητες για το πώς μπορούμε να συνεχίσουμε, αλλά αυτό δεν θα αποφασιστεί πριν το καλοκαίρι».

Εξάλλου, αναφορικά την παραίτηση του γενικού γραμματέα Δημοσίων Εσόδων, Χάρη Θεοχάρη, ο αξιωματούχος τόνισε ότι το θέμα συζητήθηκε στην Ομάδα Εργασίας του Eurogroup. «Συζητήσαμε γι’ αυτό το ζήτημα και αρκετοί συνάδελφοι ζητούσαν να μάθουν λεπτομέρειες» ανέφερε χαρακτηριστικά.

«Η απάντηση που πήραμε ήταν ότι ο κ. Θεοχάρης παραιτήθηκε εθελοντικά και ότι η διαδικασία επιλογής του διαδόχου του θα γίνει με ανοιχτό και διαφανή τρόπο» πρόσθεσε ο ίδιος αξιωματούχος, υπογραμμίζοντας, ωστόσο, ότι στη διαδικασία επιλογής του νέου γγ Δημοσίων Εσόδων της Ελλάδας θα λάβουν μέρος ένας ή περισσότεροι ξένοι εμπειρογνώμονες. «Η παραίτηση του κ. Θεοχάρη δεν ήρθε την κατάλληλη στιγμή» πρόσθεσε.

Τέλος, ερωτηθείς για το ενδεχόμενο αντικατάστασης του Ματίας Μορς, ως επικεφαλής της αντιπροσωπείας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην Τρόικα, ο αξιωματούχος της ευρωζώνης σημείωσε ότι, όπως είναι γνωστό, μετά την προαγωγή του Ματίας Μορς, έχει ορισθεί το στέλεχος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής που θα τον διαδεχθεί στην Τρόικα.

Δεν ξεκαθάρισε, ωστόσο, αν στην επόμενη επίσημη επίσκεψη του κλιμακίου της Επιτροπής με την Τρόικα, θα είναι ο ένας ή ο άλλος.
Πηγή : protothema.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Το καλοκαίρι θα ξεκινήσει η συζήτηση για το χρέος

Στο δεύτερο εξάμηνο του 2014 θα γίνει η συζήτηση για το ζήτημα του χρέους της Ελλάδας, δήλωσε ο πρόεδρος του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, ενώ έκανε γνωστό πως στα μέσα Μαΐου θα συνεδριάσει το διοικητικό συμβούλιο του ταμείου στο πλαίσιο της 5ης αξιολόγησης του ελληνικού προγράμματος. Ο Τζέρι Ράις σε ερώτηση για[…]

Περισσότερα »

Μέτρα για επιστροφή τρόικας ζήτησε το Eurogroup- 

Την επιτάχυνση της αξιολόγησης της τρόικας ζήτησαν από τον υπουργό Οικονομικών Γκίκα Χαρδούβελη οι ομόλογοί του στο Eurogroup, όπως μεταδίδει το Reuters, πιέζοντας για τη λήψη των μέτρων που θα επιτρέψουν στα κλιμάκια του ΔΝΤ, της ΕΕ και της ΕΚΤ να επανέλθουν στην Αθήνα. Την ίδια ώρα, εξετάζονται τρία μέτρα[…]

Περισσότερα »

Σχολιάστε

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν κοινοποιείται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *