Βόμβα έτοιμη να σκάσει η ελληνική κτηματαγορά

Μία βόμβα… αμερικανικού τύπου απειλεί την ελληνική κτηματαγορά, καθώς σύμφωνα με τις προβλέψεις των ειδικών, την επόμενη πενταετία περισσότερες από τις μισές πωλήσεις ακινήτων θα γίνονται σε τιμή χαμηλότερη από την υποθήκη τους.

Αυτό σημαίνει ότι εκατοντάδες χιλιάδες ακίνητα από τα οποία οι ιδιοκτήτες τους θα θελήσουν να απαλλαγούν και τα οποία θα είναι υποθηκευμένα, θα αποφέρουν πολύ λιγότερα χρήματα από αυτά που οι κάτοχοί τους χρωστούν.

Σύμφωνα με την «Ημερησία», η απειλή για τα νοικοκυριά πρωτίστως αλλά και για τις τράπεζες είναι μεγάλη. Αφενός χιλιάδες οικογένειες βρίσκονται αντιμέτωπες με την απώλεια ενός σημαντικού μέρους της περιουσίας τους.
Αφετέρου τα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα απειλούνται από την αδυναμία των πολιτών να αποπληρώσουν τις οφειλές τους (τα λεγόμενα «κόκκινα» δάνεια) και από το γεγονός ότι έχουν εγγράψει στα χαρτοφυλάκιά τους ακίνητη περιουσία σε τιμές πολύ χαμηλότερες από την παρούσα αξία τους.

Η «φούσκα» της κτηματαγοράς διογκώθηκε από την πολιτική των χαμηλών επιτοκίων δανεισμού αλλά κυρίως από τη στρέβλωση της αγοράς. Κι αυτό διότι οι τράπεζες έδιναν αφειδώς χρήμα με βάση την εμπορική αξία των ακινήτων κι όχι την αντικειμενική που ήταν ακόμη και 150% χαμηλότερη.

Το αποτέλεσμα ήταν ότι την τελευταία πενταετία που έσκασε η «φούσκα», 8 στις 10 πωλήσεις ακινήτων να γίνονται σε τιμή κάτω από την αντικειμενική, επομένως και κάτω από την υποθήκη στις τράπεζες. Πολλώ δε μάλλον που τα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα έδιναν δάνεια ακόμη και πάνω από το 100% της αξίας των ακινήτων.

Τηρουμένων των αναλογιών, η Ελλάδα κινδυνεύει να ζήσει μια περιπέτεια σαν κι αυτή που έζησαν οι ΗΠΑ και η οποία οδήγησε στη μεγάλη χρηματο-οικονομική κρίση του 2008. Οι ομοιότητες είναι πολλές και μόνο το γεγονός ότι οι ελληνικές τράπεζες δεν έχουν προχωρήσει σε εκτεταμένες τιτλοποιήσεις δανείων και σε πώληση των προϊόντων αυτών σε ξένους επενδυτές, δεν έχει φέρει κατάρρευση τύπου Lehman Brothers.

Σύμφωνα με τα στοιχεία, μεταξύ 1997 και 2006 η τιμή του μέσου αμερικανικού σπιτιού είχε αυξηθεί κατά 124%. Όταν ξεκίνησε η κατάρρευση των τιμών, οι ιδιοκτήτες εκατοντάδων χιλιάδων σπιτιών βρέθηκαν με περιουσίες που κόστιζαν λιγότερο από την υποθήκη. Το αποτέλεσμα ήταν να δημιουργηθούν πόλεις – φαντάσματα με σπίτια που δεν πωλούνται και δεν ενοικιάζονται.

Παρά το γεγονός ότι οι Ελληνες έχουν διαφορετική σχέση με την ακίνητη περιουσία τους και δεν εγκαταλείπουν το «κεραμίδι» που αγόρασαν με κόπους μιας ζωής, εντούτοις τα τελευταία χρόνια υπάρχει μεγάλο πρόβλημα.
Πάνω από 250.000 σπίτια μένουν απούλητα και ο αριθμός δεν μειώνεται, οι αγοραπωλησίες δεν ξεπερνούν τις 10.000 κάθε χρόνο, ενώ τα «κόκκινα» στεγαστικά δάνεια έχουν ξεπεράσει το 23% από το σύνολο των δανείων 70 δισ. ευρώ που είναι με υποθήκη.

Χιλιάδες νοικοκυριά οδηγούνται σε στάση πληρωμών με ανεξέλεγκτες συνέπειες τόσο για τους ίδιους όσο και για τις τράπεζες. Υπ’ αυτές τις συνθήκες η επόμενη πενταετία θα είναι εξαιρετικά κρίσιμη για την κτηματαγορά, ειδικά αν επιβεβαιωθούν οι εκτιμήσεις για πώληση των μισών και πλέον σπιτιών κάτω από την τιμή υποθήκης τους. Για τον λόγο αυτό, οι ρυθμίσεις που προωθεί η ΤτΕ και οι τράπεζες για τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια είναι περισσότερο επιτακτικές από ποτέ, αν και υπάρχουν μελέτες που αναφέρουν ότι μόνο με «κούρεμα» δανείων θα μπορέσει να επέλθει ισορροπία.

Πηγή : matrix24.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Π. Κρούγκμαν: Τρελό να ζητάς από την Ελλάδα πλεόνασμα 3,5%

Σε μια συνέντευξη στην εφημερίδα Handelsblatt, o νομπελίστας αμερικανός οικονομολόγος Πολ Κρούγκμαν αναφέρει σχετικά με τη συνεχιζόμενη ελληνική κρίση και τους ευρύτερους κινδύνους που υφέρπουν ακόμη στην ευρωζώνη: «Μέχρι σήμερα η οικονομία δεν έχει καταφέρει να ορθοποδήσει από την ύφεση. Η ευρωκρίση θα μπορούσε ξανά γρήγορα να αναζωπυρωθεί. Πρέπει να αντιληφθεί[…]

Περισσότερα »

Σχολιάστε

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν κοινοποιείται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *