Home

ΡΟΗ  ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Γ. Μώραλης: Θα κουραστείτε να μας βλέπετε

0 σχόλια ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗ ΔΗΜΟΣ ΠΕΙΡΑΙΑ

Του Νίκου Παρασκευά

Ηχηρό μήνυμα ομοφωνίας, ενότητας και ομοψυχίας έστειλαν οι δήμαρχοι όλου του Πειραιά από το παλαιό δημαρχείο της Δραπετσώνας, το μεσημέρι της περασμένης Δευτέρας, όταν διατράνωσαν την απόφασή τους να αντιμετωπίζουν από κοινού τα μεγάλα προβλήματα και τα ζητήματα της περιοχής και να ενεργούν μαζικά και συντονισμένα με γνώμονα πάντα το συμφέρον των Πειραιωτών. Γιατί ο Πειραιάς δεν είναι μόνο η πόλη γύρω από το λιμάνι. Εκτείνεται από το Νέο Φάληρο μέχρι το Πέραμα και τη Σαλαμίνα και περιλαμβάνει τόσο το Κερατσίνι και τη Δραπετσώνα, όσο τον Κορυδαλλό και τον Δήμο Νίκαιας-Ρέντη.

Η αρχή γίνεται με το θέμα των Λιπασμάτων, αλλά θα υπάρξει και συνέχεια για το θέμα των λυμάτων της Ανατολικής Αττικής που κάποιοι θέλουν να τα φέρουν στην Ψυττάλεια, για το θέμα της ανεργίας που έχει χτυπήσει «κόκκινο» στην περιφέρεια, για την αναπλασμένη χωματερή και για ό,τι άλλο προκύψει.

Ο δήμαρχος Κερατσινίου-Δραπετσώνας Χ. Βρεττάκος, που πήρε πρώτος –ως οικοδεσπότης- τον λόγο, τόνισε πως ο χώρος των Λιπασμάτων επί 20 χρόνια είναι εγκαταλελειμμένος. Ο ιδιοκτήτης του, η Εθνική Τράπεζα, τον έχει παραμελήσει και υποβαθμίζεται καθημερινά. Αφού δεν μπορεί να τον αξιοποιήσει, είπε, θα το κάνουμε εμείς. Θα αναδείξουμε τον χώρο, κατέληξε, και θα τον παραδώσουμε στον λαό για την αναψυχή και τη βόλτα του. Θα διεκδικήσουμε, επίσης, τροποποίηση του Ρυθμιστικού Σχεδίου και νομοθετική ρύθμιση που θα απαγορεύει τη λειτουργία βιομηχανιών και βιοτεχνιών στην περιοχή.

Ο δήμαρχος Πειραιά Γ. Μώραλης, που μίλησε στη συνέχεια, τόνισε ότι οι δήμοι της περιοχής έχουν πολλά κοινά και θα συνεργαστούν για να αντιμετωπίσουν τα όποια προβλήματα υπάρχουν. Θα πιέσουμε, θα συντονιστούμε και θα τα καταφέρουμε, επεσήμανε. Και κατέληξε λέγοντας: Για όλα αυτά δηλαδή οχλούσες βιομηχανίες, Λιπάσματα, λύματα κ.λπ. πρέπει να πάρουν θέση και τα κόμματα. Εμείς, πάντως, πρέπει να δεσμευτούμε για ένα πράγμα. Οι επόμενοι από εμάς να μην ασχοληθούν μ’ αυτά τα θέματα. Οφείλουμε να τα λύσουμε κατά τη διάρκεια της δικής μας θητείας.

Ο δήμαρχος Κορυδαλλού Στ. Κασιμάτης υπογράμμισε ότι η συγκρότηση κοινού μετώπου των δημάρχων του Πειραιά είναι αναγκαία και επιβεβλημένη. Και αν κάποιοι πουν τι δουλειά έχει ο Κορυδαλλός με τα Λιπάσματα και την παραλία θα τους απαντήσουμε πως όταν καπνίζει το φουγάρο στα Λιπάσματα, τις αναθυμιάσεις τις αναπνέουν όλοι οι Πειραιώτες, είτε Κορυδαλλιώτες είναι, είτε Κοκκινιώτες.

Ο δήμαρχος Περάματος Γ. Λαγουδάκης επεσήμανε: «Ο Γιάννης Μώραλης είπε ότι θα κουραστείτε να μας βλέπετε. Αυτό είναι μία πραγματικότητα. Και θα έχει συνέχεια γιατί έχουμε κοινά προβλήματα. Η κυβέρνηση της Αριστεράς οφείλει να υλοποιήσει τις εξαγγελίες της. Και κυρίως να δείξει πως εννοεί αυτό που λέει: Ότι δηλαδή οι κάτοικοι του Πειραιά δεν είναι πολίτες β΄ κατηγορίας».

Η δήμαρχος Σαλαμίνας Ρούλα Νάνου τόνισε πως οι δήμαρχοι του Πειραιά πρέπει να κρατήσουν Θερμοπύλες και να είναι πάντα στις επάλξεις, ενώ ο γενικός γραμματέας του Δήμου Νίκαιας-Ρέντη που εκπροσώπησε τον Γ. Ιωακειμίδη, κ. Τσαφαλός ζήτησε τη δημιουργία υποδομών που θα διευκολύνουν την ανάπτυξη μέσα από την ανάπλαση και την αναβάθμιση του περιβάλλοντος. Ο αντιπεριφερειάρχης Πειραιά Γ. Γαβρίλης, από την πλευρά του, τόνισε πως η περιφέρεια του Πειραιά έχει τον μεγαλύτερο δείκτη περιβαλλοντικής επιβάρυνσης, το μεγαλύτερο ποσοστό ανεργίας, τη χαμηλότερη ποιότητα ζωής και τα περισσότερα λουκέτα. Το θέμα των Λιπασμάτων, υπογράμμισε, μόνο με πολιτική λύση μπορεί να αντιμετωπιστεί. Δεν είμαστε εναντίον των ιδιοκτησιών, αλλά οι τράπεζες πρέπει να επιστρέψουν τους χώρους στον λαό. Είναι αδιανόητο να θέλουν να βγάλουν κέρδος από χώρους που παραχωρήθηκαν για να γίνουν τα εργοστάσια. Δεν τους πλήρωσε κανένας. Γι’ αυτό λέμε ότι ανήκουν στον λαό, κατέληξε. Διευκρίνισε, πάντως, ότι η Περιφέρεια Αττικής έχει εντάξει στον προϋπολογισμό της κάποιο ποσό για το ενδεχόμενο να προχωρήσει σε απαλλοτρίωση του χώρου.

Μίλησαν, επίσης, η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ στη Β΄ Πειραιά Νίνα Κασιμάτη που τόνισε ότι η παραλία των Λιπασμάτων είναι επιβεβλημένο να επιστρέψει στον λαό του Πειραιά και ο πρόεδρος του ΠΕΣΥΔΑΠ Γρηγόρης Γουρδομιχάλης, που υποστήριξε ότι είναι ανησυχητικό το γεγονός ότι ο πληθυσμός της Β΄ Πειραιά μειώνεται δραματικά κάθε χρόνο γιατί ο κόσμος δεν βλέπει προοπτική και τόνισε πως μόνο αν λειτουργήσουν οι προϋποθέσεις ανάπτυξης θα σταματήσει αυτό το ανησυχητικό κύμα φυγής.

Σε ερώτηση του «Καναλιού Ένα», γιατί έπρεπε να περάσει… μισός αιώνας για να διαπιστώσουν οι Δήμοι του Πειραιά πως μόνο όταν αντιμετωπίζουν από κοινού τα προβλήματα που τους απασχολούν θα μπορέσουν να τα λύσουν, ο Χ. Βρεττάκος τόνισε: Γιατί τώρα όλοι μαζί; Γιατί τώρα δεν πάει άλλο! Παρά τη διάθεση που έχει ο κάθε δήμαρχος, διαπιστώσαμε ότι μόνο όταν είμαστε ενωμένοι μπορούμε να είμαστε αποτελεσματικοί. Μόνο όταν υπάρχει κοινή γραμμή και κοινός προσανατολισμός. Όλοι μαζί μπορούμε! Σε άλλη ερώτηση, αν έχει γίνει κάποια επαφή με την Εθνική Τράπεζα για να διευκρινιστούν οι προθέσεις της, ο Γ. Γαβρίλης υπογράμμισε πως δεν έχει γίνει τίποτα, γιατί μόλις τώρα εγκαταστάθηκε η νέα διοίκηση της τράπεζας. Ωστόσο, είπε, σίγουρα θα γίνει επαφή και μάλιστα άμεσα, γιατί ο χώρος των Λιπασμάτων, είτε με παραχώρηση, είτε με απαλλοτρίωση, θα επιστρέψει στον λαό της Δραπετσώνας.

Όπως φάνηκε, πάντως, η προσπάθεια που γίνεται αφορά 120 στρέμματα περίπου του πρώην εργοστασίου Λιπασμάτων, ώστε σε σύνδεση με τα 80 περίπου στρέμματα, που ανήκουν στον Δήμο Δραπετσώνας, να δημιουργηθεί ένας χώρος 200 στρεμμάτων για να αξιοποιηθεί υπέρ του λαού.

Γιατί τα υπόλοιπα 440 στρέμματα ανήκουν σε διαφορετικούς ιδιοκτήτες και δεν είναι εύκολο να αποκτηθούν αν δεν εξαγοραστούν, κάτι που με τα σημερινά δεδομένα είναι αδύνατον. Ενδεικτικά αναφέρουμε ότι τα 440 στρέμματα ανήκουν στη Γαλλική LAFARGE, που εξαγόρασε την ΑΓΕΤ ΗΡΑΚΛΗΣ, στην OILONE, που εξαγόρασε τον χώρο των παλαιών δεξαμενών της BP, στον ΟΛΠ και στην ΕΥΔΑΠ.

Πρώτος στόχος, λοιπόν, είναι η έκταση των πρώην Λιπασμάτων και ενδεχομένως κάποιοι χώροι του ΟΛΠ στην παραλία. Για τους υπόλοιπους θα επιδιωχθεί, μέσω κυβερνητικών νομοθετικών παρεμβάσεων, να παραμείνουν ως χώροι ήπιων δράσεων για να μην επιβαρύνεται το περιβάλλον και η υγεία των κατοίκων.

Σχετικά Αρθρα

Σχολιάστε

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν κοινοποιείται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *