Γ. Μώραλης: 2 εκ. χάνει ο Πειραιάς επειδή δεν ανακυκλώνει το χαρτί

Ο Δημοτικός Συνδυασμός ΠΕΙΡΑΙΑΣ ΝΙΚΗΤΗΣ με επικεφαλής και υποψήφιο Δήμαρχο τον Γιάννη Μώραλη στο πλαίσιο του κοινωνικού διαλόγου με κοινωνικούς εταίρους, παραγωγικούς φορείς αλλά και την κοινωνία πολιτών του Πειραιά διοργάνωσε ημερίδα με θέμα «Γαλάζια Ανάπτυξη – Διεθνή Παραδείγματα και Λύσεις για τον Πειραιά» στο Μουσείο του Ολυμπιακού στο στάδιο «Γ. Καραϊσκάκης»…

Κεντρικός ομιλητής ήταν ο Δρ. Ανδρέας Γεωργούλιας, καθηγητής στη Σχολή Αρχιτεκτονικής του Πανεπιστημίου Harvard, Διευθυντής Έρευνας του Προγράμματος Zofnass για τις Βιώσιμες Υποδομές, Ιδρυτής και Διευθυντής του Ινστιτούτου Βιώσιμων Υποδομών, ενώ συμμετείχε ο Υπουργός Περιβάλλοντος Ενέργειας & Κλιματικής Αλλαγής κ. Γιάννης Μανιάτης. Παρεμβάσεις στην ημερίδα εκτός του Υπουργού κ. Μανιάτη έκαναν ο Πέτρος Κόκκαλης και Γιάννης Τιμαγένης υποψήφιοι Δημοτικοί Σύμβουλοι με τον συνδυασμό ΠΕΙΡΑΙΑ ΝΙΚΗΤΗ.

Η ημερίδα συγκέντρωσε εκπροσώπους της οικονομικής και κοινωνικής ζωής της πόλης όπως ο Γιώργος Βερνίκος υποψήφιος ευρωβουλευτής της «Ελιάς», ο Πρόεδρος της Ένωσης Εφοπλιστών Επιβατηγών Πλοίων Ανδρέας Ποταμιάνος, η Πρόεδρος του Ναυτικού Μουσείου Ελλάδος Αναστασία Αναγνωστοπούλου-Παλούμπη, ο Διευθύνων Σύμβουλος του ΟΣΦΠ Γιάννης Βρέντζος, ο Πρόεδρος της Πανελλήνιας Ένωσης Πλοιάρχων Ε.Ν. Γιώργος Βλάχος, ο Πρόεδρος της Διεθνούς Ναυτιλιακής Ένωσης Ιωάννης Χατζηαντωνίου, ο Πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Πειραιά Νικόλαος Μανεσιώτης, ο Πρόεδρος των Εκτελωνιστών Πειραιά Ανδρέας Βροντάκης, ο Πρόεδρος της Ένωσης Ελλήνων Ναυτιλιακών Δικηγόρων Γρηγόρης Τιμαγένης, ο Κώστας Μπούρας από τους Οικολόγους Πράσινους κ.α.

Ο υποψήφιος Δήμαρχος Γιάννης Μώραλης στην παρέμβασή του υπογράμμισε ότι «Όταν ανακοινώσαμε τον συνδυασμό μας «ΠΕΙΡΑΙΑΣ ΝΙΚΗΤΗΣ» όραμα και στόχος ήταν η ανάπτυξη. Ο άξονας της ανάπτυξης αποτελείται από ένα διπλό μέτωπο: Λιμάνι και πόλη. Η ευτυχής συγκυρία είναι ότι και η Ευρωπαϊκή Ένωση αλλά και το νέο ΕΣΠΑ προσανατολίζονται στη γαλάζια ανάπτυξη. Σε πόλεις-λιμάνια που υπάρχει η δυνατότητα να αναπτυχθούν.

Ο Πειραιάς έχει αυτό το μεγάλο συγκριτικό πλεονέκτημα, αλλά δεν το έχει εκμεταλλευθεί τόσα χρόνια. Την κρίσιμη πενταετία που έρχεται θα διεκδικήσουμε χρηματοδοτήσεις με άξονα το λιμάνι, ενωμένοι όλοι οι φορείς, με ευρείες συναινέσεις για να γυρίσει σελίδα ο Πειραιάς».

Ο κεντρικός ομιλητής ο Δρ. Ανδρέας Γεωργούλιας στην ομιλία του αναφέρθηκε στην γαλάζια ανάπτυξη που περνάει μέσα από το λιμάνι αλλά και από την αξιοποίηση των υποδομών της πόλης. Μεταξύ άλλων ο κ. Γεωργούλιας τόνισε: «Είναι απαραίτητο να ξέρουμε για τον Πειραιά ποιος είναι ο πυρήνας από τον οποίο μπορεί να βγει ουσιαστική ανάπτυξη. Ο Πειραιάς πρέπει να ενισχυθεί με υποδομές και εργασίες, να κοιτάμε μακροπρόθεσμα για να έχουμε τη δυνατότητα να μετρήσουμε την ανάπτυξη. Η βιωσιμότητα είναι κλειδί για την προσέλκυση επενδύσεων. Στόχος είναι το Λιμάνι καινοτομίας: Η ανάπτυξη έρχεται μέσα από την καινοτομία, από την οικονομία μας. Δεν είμαστε βιομηχανική οικονομία. Στρεφόμαστε στην καινοτομία, στην άυλη αξία. Το λιμάνι καινοτομίας μπορεί να επιτευχθεί με ένα cluster επιχειρηματικότητας. Ο Πειραιάς είναι πυκνή πόλη με έντονη δραστηριότητα. Τα σημαντικά κτίρια της πόλης που μπορούν να αξιοποιηθούν σε αναπτυξιακή κατεύθυνση θα πρέπει να το καλλιεργούν αυτό το δεδομένο».

Ο Υπουργός Περιβάλλοντος Ενέργειας & Κλιματικής Αλλαγής κ. Γιάννης Μανιάτης επισήμανε: «Σας συγχαίρω για την πρωτοβουλία. Το θέμα της γαλάζιας ανάπτυξης αποτελεί το κορυφαίο θέμα που θα συζητήσουμε σε 15 ημέρες στο Άτυπο Συμβούλιο Υπουργών Περιβάλλοντος που θα πραγματοποιηθεί στην Ελλάδα. Θα έχουμε τη χαρά όλοι οι Ευρωπαίοι Υπουργοί Περιβάλλοντος να συζητήσουμε ακριβώς τον τρόπο με τον οποίο μπορεί να γίνει πράξη και τα απαραίτητα μέτρα έτσι ώστε η Μεσόγειος ευρύτερα και ο Πειραιάς ειδικότερα, να αποτελέσουν βασικούς μοχλούς ανάπτυξης στην κατεύθυνση που ονομάζουμε γαλάζια ανάπτυξη».

Στην παρέμβασή του ο υποψήφιος δημοτικός σύμβουλος με τον συνδυασμό «ΠΕΙΡΑΙΑΣ ΝΙΚΗΤΗΣ» Πέτρος Κόκκαλης επισήμανε την ανάγκη ενός δημοτικού ολοκληρωμένου σχεδιασμού για την διαχείριση και την αξιοποίηση των απορριμμάτων. Μία αυτονόητη, στις σύγχρονες πόλεις, δραστηριότητα η οποία αφενός μειώνει το κόστος αποκομιδής των οικιακών απορριμμάτων επωφελώς για τους δημότες, αφού οδηγεί σε μείωση των δημοτικών τελών και αφετέρου φέρνει έσοδα στο Δήμο από την αξιοποίησή τους. Ο κ. Κόκκαλης τόνισε πως στις βασικές μας προτεραιότητες είναι η ανάπτυξη του κοινωνικού επιχειρήν, δηλαδή της δημιουργία κοινωνικών επιχειρήσεων που γεννούν βιώσιμες θέσεις εργασίας στους τομείς του πολιτισμού, της κοινωνικής αλληλεγγύης και πρωτίστως του περιβάλλοντος. Ολοκληρώνοντας υπογράμμισε «να δώσουμε στους Πειραιώτες τα 2.000.000 ευρώ που χάνει ο Δήμος Πειραιά ετησίως από την αδυναμία του να υλοποιήσει ένα πρόγραμμα ανακύκλωσης χαρτιού».

Από την πλευρά του ο υποψήφιος δημοτικός σύμβουλος με τον συνδυασμό «ΠΕΙΡΑΙΑΣ-ΝΙΚΗΤΗΣ» Γιάννης Τιμαγένης επισήμανε την ανάγκη ανάδειξης του Πειραιά ως ναυτιλιακής δύναμης. Συγκεκριμένα, μεταξύ άλλων, υπογράμμισε: «Για την κρουαζιέρα θα πρέπει ο Δήμος να βοηθήσει τις εταιρείες να μάθουν ότι ο Πειραιάς είναι πόλη πολιτισμού και ότι μπορεί να δώσει κίνητρα στον επιβάτη, όταν έρθει να μείνει στον Πειραιά και να μην πάει μόνο στην Ακρόπολη. Αυτό θα πρέπει να γίνει με την διαφήμιση των εταιρειών οι οποίες οργανώνουν εκδρομές και σε συνεργασία με ταξιδιωτικά γραφεία.

Πρέπει να γίνουν μελέτες οι οποίες θα υλοποιηθούν. Το βασικό εμπόδιο υλοποίησης των μελετών είναι η οικονομική κρίση που μαστίζει τους πολίτες και η περιορισμένη κρατική χρηματοδότηση. Τα εμπόδια μπορούμε να τα υπερβούμε σε συνεργασία με τους φορείς και τις παραγωγικές τάξεις και γι αυτό η σημερινή εκδήλωση είναι ιδιαιτέρως σημαντική».

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

«Καλοκαιρινή Εκστρατεία 2017»… στην Δημοτική Βιβλιοθήκη Πειραιά

Η «Καλοκαιρινή Εκστρατεία 2017» συνεχίζεται και αυτό το καλοκαίρι από την Δημοτική Βιβλιοθήκη Πειραιά, σε συνεργασία με την Εθνική Βιβλιοθήκη της Ελλάδος και το Δίκτυο Ελληνικών Βιβλιοθηκών, με 45 δράσεις δημιουργικότητας για τα παιδιά του Πειραιά,  ηλικίας 6-12 ετών. Από τις 16 Ιουνίου έως τις 8 Σεπτεμβρίου 2017,  η βιβλιοθήκη μας[…]

Περισσότερα »

Συνάντηση Γ. Γαβρίλη με το Δ.Σ. του ΒΙ.ΠΑ Σχιστού

Συνάντηση με το Δ.Σ. του ΒΙ.ΠΑ. Σχιστού πραγματοποίησε ο Αντιπ. Πειραιά Γ. Γαβρίλης, ο οποίος επισκέφτηκε τον χώρο, όπου δραστηριοποιούνται μια σειρά από μικρομεσαίες επιχειρήσεις. Στην διάρκεια της συνάντησης η συζήτηση επικεντρώθηκε στη ναυπηγοεπισκευαστική ζώνη Περάματος και στην ανάγκη ανάκαμψής της, όπως και ολόκληρης της ναυπηγικής βιομηχανίας, καθώς κάτι τέτοιο[…]

Περισσότερα »

Σχολιάστε

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν κοινοποιείται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *