Δηλώσεις Αβραμόπουλου στο άτυπο Συμβουλίο ΥΠΕΞ στο Λουξεμβούργο

Την προόδο στη μετεγκατάσταση και επανεγκατάσταση μεταναστών στο πλαίσιο της Ευρωπαϊκής Ατζέντας για την Μετανάστευση, επεσήμανε ο Επίτροπος κ. Δημήτρης Αβραμόπουλος μετά το πέρας του άτυπου Συμβουλίου Υπουργών Εσωτερικών της ΕΕ, που πραγματοποιήθηκε χθες στο Λουξεμβούργο.

Συγκεκριμένα, σε κοινή συνέντευξη τύπου με τον Υπουργό Εξωτερικών και Ευρωπαϊκών Υποθέσεων του Λουξεμβούργου κ. Jean Asselborn, ο Επίτροπος δήλωσε τα εξής:

«Τις τελευταίες εβδομάδες, η Επιτροπή και το Συμβούλιο έχουν συνεργαστεί στενά για να διαμορφώσουν από κοινού λύσεις, στη βάση της Ευρωπαϊκής Ατζέντας για τη Μετανάστευση. Η Ατζέντα είναι ευρέως αναγνωρισμένη και αποδεκτή ως ένα ολοκληρωμένο πακέτο που θα καθορίσει την Ευρωπαϊκή μεταναστευτική πολιτική για τους επόμενους μήνες και χρόνια.

Πριν από δυο βδομάδες, το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο εξέφρασε την ικανοποίηση του για την Ευρωπαϊκή Ατζέντα για τη Μετανάστευση και συμφώνησε στη μετεγκατάσταση και να επανεγκατάσταση συνολικά 60.000 ατόμων που χρήζουν διεθνούς προστασίας. Τα κράτη μέλη πρέπει, με τη σειρά τους, να εφαρμόσουν στην πράξη την αλληλεγγύη.

Ενώ είχαμε εποικοδομητικές συζητήσεις σε τεχνικό και πολιτικό επίπεδο κατά τη διάρκεια των τελευταίων ημερών και σήμερα απόγευμα, και σημειώθηκε πρόοδος – ειδικά για την επανεγκατάσταση – δεν έχει ακόμα ολοκληρωθεί διαδικασία.

Περιμένουμε από τα κράτη μέλη να καταβάλουν πρόσθετες προσπάθειες για την μετεγκατάσταση και την επανεγκατάσταση 60.000 ανθρώπων που έχουν ανάγκη διεθνούς προστασίας. Τα κράτη μέλη έχουν δεσμευθεί να ολοκληρώσουν τη διαδικασία στις 20 Ιουλίου στις Βρυξέλλες. Για την Επιτροπή, αυτό που έχει σημασία είναι να εκπληρωθούν οι στόχοι που έθεσε το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο: να μετεγκατασταθούν 40.000 αιτούντες άσυλο και να επανεγκατασταθούν 20.000 πρόσφυγες, τα επόμενα δύο χρόνια.

Για την επίτευξη του στόχου αυτού, η Επιτροπή θα παρέχει την κατάλληλη οικονομική υποστήριξη:
– για το πρόγραμμα μετεγκατάστασης, την καταβολή επιπλέον € 240 εκ. που θα τεθεί στη διάθεση των κρατών μελών,
– για το πρόγραμμα επανεγκατάστασης, την διάθεση επιπλέον €50 εκ. για τη περίοδο 2015-2016 συγκεντρώνοντας, μαζί με άλλες χρηματοδοτικές πηγές, συνολικά €227 εκ.

Από επιχειρησιακή άποψη, κινητοποιούμε τις υπηρεσίες μας όχι μόνο για να προετοιμαστούμε αλλά και για να συμβάλλουμε ενεργά στην εφαρμογή του προγράμματος μετεγκατάστασης. Θα θέσουμε σε εφαρμογή τις ομάδες ‘hotspot’ στην Ιταλία και την Ελλάδα. Έχει, επίσης, σημειωθεί σημαντική πρόοδος στην ανάπτυξη και την εφαρμογή του συστήματος ‘hotspot’, ώστε να διασφαλίσουμε για τα κράτη μέλη που βρίσκονται στην πρώτη γραμμή, την ταχεία υποστήριξή τους από την Frontex, EASO, Europol και Eurojust.

Η καταπολέμηση της παράτυπης διακίνησης μεταναστών, η καλύτερη ταυτοποίηση των μεταναστών και η διασφάλιση της επιστροφής των ατόμων που δεν έχουν το δικαίωμα παραμονής στην ΕΕ, είναι μεταξύ των κορυφαίων προτεραιοτήτων μας. Όπως μας ζητήθηκε και από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, εργαζόμαστε ακατάπαυστα για τη εξεύρεση λύσεων στα θέματα αυτά. Γι ‘αυτό και συζητήσαμε σήμερα το Σχέδιο Δράσης κατά της παράτυπης διακίνησης μεταναστών.

Σκοπεύουμε επίσης να επιταχύνουμε τις έρευνες για τον εντοπισμό, την κατάσχεση και την ανάκτηση περιουσιακών στοιχείων από εγκληματικές δραστηριότητες προκειμένου να αποδυναμώσουμε τα εγκληματικά δίκτυα των διακινητών.

Η πρόοδος που έχει επιτευχθεί στον τομέα της μετανάστευσης κατά τη διάρκεια των τελευταίων μηνών είναι εντυπωσιακή. Η Ευρώπη ηγείται της προσπάθειας. Θα προχωρήσουμε με αποφασιστικότητα για να εφαρμόσουμε πλήρως την Ευρωπαϊκή Ατζέντα για τη Μετανάστευση.»

Νωρίτερα, ο κ. Αβραμόπουλος, σε κοινή συνέντευξη τύπου για θέματα Ασφάλειας με τον Αναπληρωτή Πρωθυπουργό του Λουξεμβούργου κ. Etienne Schneider, σημείωσε μεταξύ άλλων τα εξής:

«Είχαμε πολύ εποικοδομητικές συζητήσεις, κυρίως σε δύο ζητήματα: την αντιμετώπιση του κυβερνοεγκλήματος και την ασφάλεια στον κυβερνοχώρο καθώς και την ανταλλαγή πληροφοριών για την καταπολέμηση της τρομοκρατίας.

Οι προκλήσεις που αντιμετωπίζουμε υπερβαίνουν κατά πολύ τις δυνατότητες κάθε κράτους μέλους. Δεν έχουμε άλλη επιλογή. Πρέπει να εργαστούμε από κοινού.  Η αποτελεσματική συνεργασία μεταξύ των κρατών μελών, των θεσμικών οργάνων και των οργανισμών της Ευρωπαϊκής Ένωσης είναι το κλειδί για τη ενίσχυση της ασφάλειας στην Ευρώπη και την κατοχύρωση των βασικών μας ελευθεριών και αξιών.»

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Χαρίτσης: Για fake news έγινε το διάβημα του ΥΠΕΞ στην Τουρκία;

Η κυβέρνηση υποτάσσει την εξωτερική πολιτική της χώρας στις εκάστοτε μικροκομματικές της σκοπιμότητες», δήλωσε ο εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Χαρίτσης, μιλώντας στο Mega. Είπε ότι πριν από τρεις μήνες «η κυβέρνηση παρουσίαζε την παρουσία προσφύγων στον Έβρο ως ασύμμετρη απειλή» ενώ τώρα, που «υπάρχει εισβολή της τουρκικής στρατοχωροφυλακής σε[…]

Περισσότερα »

Έρευνα για όλες τις Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις (ΜΚΟ) που έχουν λάβει επιχορηγήσεις την τελευταία 15ετία ζητεί ο ΣΥΡΙΖΑ και προειδοποιεί ότι κάθε προσπάθεια συγκάλυψης θα πέσει στο κενό. Η Κουμουνδούρου κατηγορεί το ΠΑΣΟΚ και τη Ν.Δ. ότι «σε συνθήκες πλήρους αδιαφάνειας και ασυδοσίας, τη στιγμή που κατεδάφιζαν το κοινωνικό κράτος[…]

Περισσότερα »

Σχολιάστε

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν κοινοποιείται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *