“Η ανεργία οφείλεται στην αδυναμία του συστήματος”

Την ανάγκη μιας νέας πολιτικής για την αντιμετώπιση της ανεργίας τόνισε ο επικεφαλής της ΔΗΜΑΡ σε ομιλία του του σε ημερίδα  που οργάνωσε η Κοινοβουλευτική Ομάδα του κόμματος.

Όπως είπε “Η σημερινή κατάσταση δε μπορεί να συνεχιστεί. Οι άνεργοι δεν περιμένουν περιγραφή του προβλήματος τους. Περιμένουν πρακτικές ενέργειες και υλοποίηση μέτρων υποστήριξης και ανακούφισης. Κανένας άνεργος δεν μπορεί να μείνει μόνος του. Η κοινωνική προστασία και η πολιτική δημιουργίας θέσεων εργασίας πρέπει να λάβει χώρα τώρα, σε πραγματικό χρόνο”.

Ο ίδιος τόνισε πως η ΔΗΜΑΡ υποστηρίζει ένα νέο μοντέλο που θα στηρίζεται στην κοινή προσπάθεια δημόσιου και ιδιωτικού τομέα, ενώ είπε πως η υπόσχεση εύκολων λύσεων και λύσεων που δεν υπολογίζουν τη δημοσιονομική πραγματικότητα και σχεδιάζονται επί χάρτου, δεν είναι εφικτές. Η ανεργία δεν οφείλεται βεβαίως στην αδυναμία του ατόμου. Οφείλεται στην αδυναμία του συστήματος. Οφείλεται στην οικονομική κρίση και στις λανθασμένες πολιτικές που ακολουθήθηκαν για την αντιμετώπιση της. Πολιτικές που επέφεραν σχετική σταθεροποίηση των δημόσιων οικονομικών ρίχνοντας τα βάρη στους εργαζόμενους, τους συνταξιούχους, τους μικρομεσαίους. Πολιτικές εσωτερικής υποτίμησης που αποδεκάτισαν τα εισοδήματα, επέφεραν τεράστια ύφεση και μείωση των θέσεων εργασίας. Σύμφωνα με τον κ. Κουβέλη: “είναι επείγουσα ανάγκη η λήψη μέτρων σε δύο βασικούς άξονες: ο πρώτος είναι η υποστήριξη όσων είναι σήμερα άνεργοι και ο δεύτερος η εφαρμογή μιας νέας οικονομικής πολιτικής που θα δημιουργεί θέσεις εργασίας”.

Ο επικεφαλής της ΔΗΜΑΡ πρότεινε:

Μέτρα υποστήριξης των ανέργων
Σε περιόδους που δεν δημιουργούνται θέσεις εργασίας στον ιδιωτικό τομέα πρέπει τα συστήματα υποστήριξης να διευρύνονται. Είναι φρούδες οι ελπίδες ότι η αγορά εργασίας θα ανακάμψει σχεδόν μόνη της.
Το μέγεθος της ανεργίας είναι τόσο μεγάλο που ακόμη και το πέρασμα στην ανάπτυξη δεν ισοδυναμεί με άμεση ένταξη στην εργασία του ενός εκατομμυρίου τριακοσίων χιλιάδων ανέργων.
Χρειάζεται να υπάρξουν έκτακτα και εκτεταμένα μέτρα, κυρίως για τις ομάδες υψηλού κινδύνου, όπως οι άνεργοι που ζουν σε νοικοκυριά στα οποία δεν υπάρχει ενήλικας εργαζόμενος, οι μακροχρόνια άνεργοι με παρωχημένες ειδικότητες, οι άνεργοι άνω των 55 ετών και οι νέοι. 

Η πρόταση περιλαμβάνει: 
· Αναμόρφωση των Συστημάτων Επιδότησης Ανεργίας με στόχο την αύξηση του χρόνου επιδότησης και διεύρυνση των ωφελούμενων. Απαιτείται επαναφορά του επιδόματος ανεργίας στο προηγούμενο ύψος, επιμήκυνση του χρόνου επιδότησης κατά 50% του σημερινού, αύξηση του αριθμού ανέργων που λαμβάνει επίδομα ανεργίας με μείωση των απαιτούμενων προϋποθέσεων και καθιέρωση ενός ειδικού βοηθήματος ένταξης χωρίς προϋποθέσεις για όλους τους ανέργους. Οι διατάξεις για τη λήψη επιδόματος από τους μικρομεσαίους που κλείνουν οι επιχειρήσεις τους πρέπει να αλλάξουν ώστε να μην είναι απαγορευτικές για τη πλειονότητα αυτών.
· Επιθετικό πρόγραμμα δημιουργίας νέων θέσεων εργασίας με στόχο τη μείωση του ποσοστού ανεργίας κατά δέκα ποσοστιαίες μονάδες (10%). Έκτακτες και εκτεταμένες δράσεις ένταξης των ανέργων σε προγράμματα «άμεσης δημιουργίας θέσεων απασχόλησης μέσω προγραμμάτων κοινωφελούς χαρακτήρα», εργασιακής τοποθέτησης σε επιχειρήσεις και στοχευμένης κατάρτισης που να καλύπτει πραγματικά ζητούμενα προσόντα. Οι ενεργητικές πολιτικές απασχόλησης όπως η κατάρτιση, η απόκτηση εργασιακής εμπειρίας, η κοινωφελής εργασία πρέπει να πάψουν να είναι αποσπασματικές και να εξελιχθούν με πολύ ταχύτερο ρυθμό.
· Σε όλες τις περιπτώσεις και καθ’ όλη την διάρκεια της ανεργίας πρέπει να διασφαλιστεί η ασφαλιστική και ιατροφαρμακευτική κάλυψη των ανέργων όλων των εγγεγραμμένων ανέργων, χωρίς προϋποθέσεις.
Πόροι
Είναι αναγκαία η άμεση αξιοποίηση των πόρων του ΕΣΠΑ , όπως και η ανεύρεση νέων πόρων μέσα από μια μεταρρύθμιση του φορολογικού συστήματος, που θα μετακυλήσει σημερινές εισφορές υπέρ τρίτων, σε εισφορές υπέρ της ενίσχυσης των ανέργων.
Θεωρούμε αναγκαία τη δέσμευση του 30% του πρωτογενούς πλεονάσματος σε δράσεις κοινωνικής πολιτικής 
Όλες οι δράσεις πρέπει να διευθύνονται από ενιαίο κέντρο στο πλαίσιο της κυβερνητικής δομής και να υποστηρίζονται από ένα συμβούλιο κοινωνικής συνοχής με τη συμμετοχή εκπροσώπων των σημαντικότερων κοινωνικών φορέων και ιδρυμάτων.

Προώθηση μιας νέας πολιτικής ανάπτυξης με δημιουργία θέσεων εργασίας
Ταυτόχρονα με τα μέτρα υποστήριξης των ανέργων είναι αναγκαία η αλλαγή της οικονομικής πολιτικής ώστε να στοχεύει πραγματικά στη ανάπτυξη με δημιουργία θέσεων εργασίας μέσα από δημόσιες παρεμβάσεις , αλλά και ανάπτυξη του ιδιωτικού τομέα σε τομείς που η χώρα διαθέτει συγκριτικά πλεονεκτήματα.
Η αλλαγή του μοντέλου ανάπτυξης στην Ελλάδα ώστε να ανασυγκροτηθεί η οικονομία της με σύγχρονους όρους, είναι η μακροπρόθεσμη λύση. 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Αλλαγή του εκλογικού νόμου πριν από τη ψηφοφορία για τον νέο ΠτΔ

Παρότι η πρόσφατη Αναθεώρηση του Συντάγματος επιτρέπει, πλέον, στην εκάστοτε κυβέρνηση να «διορίζει» όποιον θέλει στο ανώτατο αξίωμα της χώρας, καθώς η ανάδειξή του αποσυνδέθηκε από την πρόωρη προσφυγή στις κάλπες, το Μαξίμου δεν θα ήθελε να δει τον νέο ΠτΔ να εκλέγεται με λιγότερους και από 151 βουλευτές –[…]

Περισσότερα »

Αποχωρεί από την πολιτική ο Στέργιος Πιτσιόρλας

Την απόφασή του να μην είναι υποψήφιος στις εθνικές εκλογές της 7ης Ιουλίου ανακοίνωσε σε δημοσιογράφους ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομίας και Ανάπτυξης Στέργιος Πιτσιόρλας, αποχωρώντας από το Υπουργικό Συμβούλιο.

Περισσότερα »

Σχολιάστε

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν κοινοποιείται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *