Δημόσια Κεντρική Βιβλιοθήκη Βέροιας: «Για να ανάψουμε όλοι μαζί τα φώτα»

Του Σταύρου Μαλιχούδη….
Η Δημόσια Κεντρική Βιβλιοθήκη Βέροιας απασχολεί τακτικά, τόσο τα ελληνικά, όσο και τα διεθνή Μέσα, κατά τα τελευταία πέντε χρόνια κυρίως.
Δεν είναι σύνηθες, εξάλλου, εν μέσω μιας δυσχερούς οικονομικής πραγματικότητας τέτοιου βαθμού και βάθους, ένα πολιτιστικό Ίδρυμα, και μάλιστα από την επαρχεία, να επιδεικνύει τέτοια αφοσίωση στην αφομοίωση των διεθνών πρωτοποριών και την αξιοποίηση των νέων καινοτομιών.
Σε αυτό το πλαίσιο, το 2010 η Δημόσια Κεντρική Βιβλιοθήκη Βέροιας απέσπασε το βραβείο «Πρόσβαση στη γνώση», από το ίδρυμα Bill and Melinda Gates, ως η καλύτερη βιβλιοθήκη διεθνώς, ανάμεσα σε 350 άλλες υποψηφιότητες, από όλο τον κόσμο.
Με την οικονομική υποστήριξη που συνόδευε το βραβείο, ύψους ενός εκατομμυρίου δολαρίων, στις εγκαταστάσεις της βιβλιοθήκης τοποθετήθηκαν φωτοβολταϊκά συστήματα, με στόχο την εξοικονόμηση ενέργειας, ενώ πραγματοποιήθηκε και η δημιουργία του Εργαστηρίου Πολυμέσων, στο οποίο μεταξύ άλλων προσφέρεται η δυνατότητα ηχογράφησης, επεξεργασίας και παραγωγής ήχου.
 Ταυτόχρονα, πέραν των «παραδοσιακών» υπηρεσιών που παρέχονται, με μία πλούσια συλλογή τεκμηρίων, δίνεται η δυνατότητα χρήσης ηλεκτρονικών υπολογιστών, τρισδιάστατων εκτυπωτών, και εξειδικευμένων υπηρεσιών για άτομα που αντιμετωπίζουν δυσκολίες, η αλλά και η υποστήριξη στη διεκπεραίωση ηλεκτρονικών υπηρεσιών προς το Υπουργείο Οικονομικών.
Σήμερα, για την ολοκλήρωση των εργασιών που αφορούν την ανακαίνιση του χώρου, και συγκεκριμένα διαμόρφωση μιας υπερσύγχρονης αίθουσας εκδηλώσεων, απαιτείται το ποσό των 100.000 ευρώ. Γι’ αυτό το σκοπό, και ακολουθώντας το διεθνές παράδειγμα, η Δημόσια Κεντρική Βιβλιοθήκη Βέροιας απηύθυνε διαδικτυακό κάλεσμα στο ευρύτερο κοινό, προκειμένου να συγκεντρωθούν οι απαραίτητοι χρηματικοί πόροι.
Για τη δράση, που έχει τίτλο «Για να ανάψουμε όλοι μαζί τα φώτα», μίλησε στο Κανάλι Ένα η βιβλιοθηκονόμος της βιβλιοθήκης, Αναστασία Τασιοπούλου, επισημαίνοντας την ιδιαίτερη θέση που κατέχει πλέον η Κεντρική Βιβλιοθήκη στην κοινωνική ζωή της ευρύτερης περιοχής της Βέροιας, με περισσότερα από 30.000 εγγεγραμμένα μέλη, που αντιστοιχούν σε περίπου 60% του συνολικού πληθυσμού.
Όπως υπογράμμισε, η ανταπόκριση μέχρι στιγμής είναι μεγάλη, με 7.300 ευρώ να έχουν συγκεντρωθεί έως και σήμερα, ενώ η δράση αναμένεται να διαρκέσει έως και τα τέλη Φεβρουαρίου. Αξίζει να σημειωθεί πως, αυτή τη στιγμή, υπολογίζεται πως η βιβλιοθήκη δέχεται 800 επισκέπτες καθημερινά.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Δικογραφία κατά του «πατήρ Κλεομένη» για τα αυγά σε μνημείο

Αντιμέτωπος με την δικαιοσύνη βρίσκεται ο αυτοαποκαλούμενος «πατήρ Κλεομένης» και ακόμη τρεις δράστες για τη βεβήλωση του Μνημείου Ολοκαυτώματος Ελλήνων Εβραίων Μαρτύρων της Λάρισας. Σύμφωνα με την αστυνομία, οι δράστες, εναντίον των οποίων σχηματίστηκε δικογραφία, το μεσημέρι της Δευτέρας επικόλλησαν στην είσοδο γραφείων της Ισραηλίτικης Κοινότητας Λάρισας φυλλάδια με ρατσιστικό περιεχόμενο. Στη συνέχεια επικόλλησαν όμοια[…]

Περισσότερα »

Σπάρτη: Ανήλικοι μαθητές λήστεψαν και χτύπησαν ηλικιωμένη

Δύο ανήλικοι Έλληνες συνελήφθησαν για ληστεία σε βάρος ηλικιωμένης στη Σπάρτη. Σε βάρος τους σχηματίσθηκε δικογραφία για ληστεία. Ειδικότερα, το μεσημέρι της Τετάρτης 3 Ιανουαρίου 2018, σε τοπική κοινότητα του Δήμου Σπάρτης, οι δράστες προσέγγισαν ηλικιωμένη Ελληνίδα και με χρήση σωματικής βίας, την ακινητοποίησαν και της αφαίρεσαν την τσάντα της, που περιείχε χρήματα και προσωπικά έγγραφα,[…]

Περισσότερα »

Σχολιάστε

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν κοινοποιείται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *