Ευκαιρία να βελτιωθεί περαιτέρω το κλίμα στις σχέσεις ανάμεσα στην Ελλάδα και τη Σλοβακία αποτελεί η διήμερη επίσκεψη εργασίας, που πραγματοποιεί από σήμερα Πέμπτη στην Μπρατισλάβα, ο Ελληνας υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς, ο οποίος θα έχει συνάντηση με τον Σλοβάκο πρόεδρο Αντρέι Κίσκα.

Αύριο, ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών θα έχει κατ΄ ιδίαν και διευρυμένες συνομιλίες με τον Σλοβάκο ομόλογό του Μίροσλαβ Λάιτσακ, ο οποίος διακρίνεται για τη μετριοπάθεια και υπεύθυνη στάση του, ενώ έχει ήδη έλθει δύο φορές στην Ελλάδα το τελευταίο διάστημα, με θετικά αποτελέσματα για τις σχέσεις των δύο χωρών.

Κατά την τελευταία του επίσκεψη στην Αθήνα, αρχές Απριλίου, ο Μίροσλαβ Λάιτσακ είχε διαβεβαιώσει ότι ύψιστη προτεραιότητα της Σλοβακίας, στο πλαίσιο της Προεδρίας στην Ευρωπαϊκή Ενωση, που αναλαμβάνει η χώρα το δεύτερο εξάμηνο του 2016, θα είναι η επίλυση του προσφυγικού – μεταναστευτικού προβλήματος.

Στη διάρκεια της επίσκεψης στη Μπρατισλάβα προβλέπονται συναντήσεις του επικεφαλής της ελληνικής διπλωματίας με τον πρόεδρο της Επιτροπής Ευρωπαικών Υποθέσεων της σλοβακικής Βουλής Λούμπος Μπλάχα και τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης, αρμόδιο για επενδύσεις, Πέτερ Πελεγκρίνι.