Διαδίκτυο: Εθισμός σε μία άλλη… εικονική πραγματικότητα

Το διαδίκτυο είναι μια εικονική κοινωνία, ένας νέος κόσμος γεμάτος γνώση και διασκέδαση στοιχεία που τον κάνουν ένα πολύ ελκυστικό περιβάλλον. Θυμηθείτε όμως ότι αυτό τον κόσμο πρέπει να τον ελέγχετε εσείς. Ο εθισμός στο διαδίκτυο είναι πολύ συχνός στους ενήλικες και ακόμα πιο συχνός στα παιδιά που εύκολα χάνουν τον έλεγχο και δεν αντιλαμβάνονται τους κινδύνους.

Πόση ώρα περνάτε μπροστά στον υπολογιστή καθημερινά; Τα παιδιά σας;
Ο εθισμός στο διαδίκτυο παρασύρει ενήλικες αλλά και μικρά παιδιά σε μια άλλη πραγματικότητα. Δημιουργεί αποξένωση και μονομανία. Αποτέλεσμα είναι η παραμέληση των υποχρεώσεων, η αδιαφορία για τον πραγματικό κόσμο ή ακόμα πονοκέφαλοι και ξηρότητα στα μάτια που δημιουργούνται από τις πολλές ώρες μπροστά στον υπολογιστή.
Σε προχωρημένες περιπτώσεις, ανεξαρτήτως ηλικίας, το άτομο δεν κοιμάται, δεν τρώει, παραμελεί την προσωπική του υγιεινή, μπορεί να σταματήσει το σχολείο ή να αφήσει τη δουλειά του. Υπάρχουν φορές που απομονώνεται από την οικογένεια και τους φίλους του, γίνεται επιθετικό, μπορεί ακόμη και να κλέβει χρήματα από τους οικείους του για να ικανοποιήσει τον εθισμό του. Τέλος, μπορεί να φτάσει στο σημείο να εκδηλώσει πρόθεση να αυτοκτονήσει.

Ποια είναι όμως η ορθή χρήση του διαδικτύου;
Ξεκινήστε βάζοντας ωράριο στη χρήση του υπολογιστή τόσο σε εσάς όσο και στα παιδιά σας. 1.5 ώρα τη μέρα αρκεί για να ψυχαγωγηθείτε αλλά και να πάρετε τις πληροφορίες που χρειάζεστε.
Μία μέρα εκτός διαδικτύου μπορεί να σας φανεί και πιο ενδιαφέρουσα και πιο διασκεδαστική. Μην ξεχνάτε ότι τον χρόνο που περνάτε μπροστά στον υπολογιστή συνήθως τον στερείτε από κάποιον αγαπημένο σας.
Συνάψτε σύμφωνο με τα παιδιά σας με κοινά αποδεκτούς όρους που θα βάλετε δίπλα στον υπολογιστή και θα τους τηρείτε και οι δύο.
Αφιερώστε περισσότερο χρόνο σε άλλες δραστηριότητές που σας ευχαριστούν ή ελάτε σε επαφή με χαμένους φίλους σας και διασκεδάστε μαζί τους.

Το διαδίκτυο χρειάζεται μέτρο και έλεγχο. Αν αντιληφθείτε ότι το μέτρο έχει χαθεί ζητήστε τη βοήθεια των ειδικών. Μπορείτε να απευθυνθείτε στη Μονάδα Εφηβικής Υγείας (Μ.Ε.Υ.) της Β΄ Παιδιατρικής Κλινικής του Πα­νεπιστημίου Αθηνών του Νοσοκομείου Παίδων «Π. & Α. Κυριακού» (Μεσογείων 24, 6ος όροφος).

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Mozilla: Εγκαταλείπει οριστικά την ανάπτυξη του Firefox OS

«Τίτλοι τέλους» για το γνωστό λειτουργικά σύστημα της Mozilla, το Firefox OS, σύμφωνα με ανακοίνωση στην οποία προέβη, κατά τη διάρκεια ενός event προγραμματιστών στο Ορλάντο των ΗΠΑ. Η δήλωση έγινε μέσω του Ari Jaaksi που κατέχει τον τίτλο SVP του τμήματος Connected Devices. Σύμφωνα με τον ίδιο, «Με το[…]

Περισσότερα »

NEC: Χρήση του αυτιού (!) για αναγνώριση της ταυτότητας του χρήστη

Έχουν αναπτυχθεί αρκετές μέθοδοι αναγνώρισης της ταυτότητας του χρήστη μέσω smartphones, με τον πιο διαδεδομένο στις μέρες μας να είναι η σάρωση του δακτυλικού αποτυπώματος, ενώ το τελευταίο διάστημα κάποιοι κατασκευαστές επιλέγουν να προσθέσουν τη δυνατότητα σάρωσης της ίριδας του ματιού. Η NEC από την άλλη παρουσίασε έναν ακόμη πιο[…]

Περισσότερα »

Σχολιάστε

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν κοινοποιείται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *