Δ. Παπαδημούλης: “Αποφεύγει να σχολιάσει η Ε.Ε. την υπερφορολόγηση”

“Αρνείται να σχολιάσει η Κομισιόν τις συνέπειες της φορολογικής πολιτικής που εφαρμόζει η κυβέρνηση μέσω του Μνημονίου, στην Ελλάδα”. Αυτό προκύπτει από απάντηση του Επιτρόπου Οικονομικών και Νομισματικών Υποθέσεων, Γίρκι Κατάϊνεν, στον Αντιπρόεδρο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και ευρωβουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ, Δημήτρη Παπαδημούλη.

Πιο συγκεκριμένα, ο Δ. Παπαδημούλης βασιζόμενος στην έκθεση της Eurostat για τη φορολογία στην ΕΕ (Taxation Trends in the European Union, 2014), σύμφωνα με την οποία «η ελληνική οικονομία αποδίδει πολύ χαμηλότερα φορολογικά έσοδα στο κράτος, σε σχέση με τα κράτη μέλη της ΕΕ… παρά το γεγονός ότι από το 2010, μέσω των πολιτικών λιτότητας, η φορολογία έχει αυξηθεί δραματικά για την πλειοψηφία των Ελλήνων πολιτών», ζητούσε από την Κομισιόν να αξιολογήσει «τις τεράστιες αυξήσεις στη φορολογία, ιδιαίτερα για τα φυσικά πρόσωπα και τους εργαζόμενους, μετά από 4 χρόνια εφαρμογής μνημονιακών πολιτικών».
Ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, έθετε ακόμη το θέμα της αποτελεσματικότητας του μηχανισμού είσπραξης του ΦΠΑ και αφού σημείωνε ότι «η Ελλάδα καταλαμβάνει μια από τις χαμηλότερες θέσεις στην ΕΕ στην αποτελεσματικότητα των έμμεσων φόρων», ρωτούσε την Ευρωπαϊκή Επιτροπή «τι μέτρα έχει προτείνει στην ελληνική κυβέρνηση για τη βελτίωση της αποτελεσματικότητας του ΦΠΑ και του ελληνικού φορολογικού συστήματος».
Σύμφωνα με τον κ. Παπαδημούλη: “Στην απάντησή της η Κομισιόν αποφεύγει να αξιολογήσει την αποτυχημένη μνημονιακή φορολογική πολιτική, που ρίχνει το βάρος στους κοινωνικά αδύνατους, περιορίζοντας ταυτόχρονα τα δημόσια έσοδα. Στο σχόλιό της, «πετά την μπάλα στην εξέδρα», υποστηρίζοντας πως στο εγγύς μέλλον «οι μεταρρυθμίσεις συνεπάγονται σημαντική απλούστευση και εκσυγχρονισμό του φορολογικού συστήματος, και αναμένεται να αποφέρουν πολύ υψηλότερα έσοδα λόγω της διεύρυνσης της φορολογικής βάσης, της εισαγωγής του στοιχείου της σταθερότητας στο σύστημα, της προαγωγής των νέων επενδύσεων και της αναβάθμισης της δίκαιης μεταχείρισης». Όμως, δεν εξηγεί ούτε προς ποια κατεύθυνση θα διευρυνθεί η φορολογική βάση, ούτε πώς θα επιτευχθεί η δίκαιη μεταχείριση, κάτι που θα σήμαινε ριζικές αλλαγές στην φορολόγηση”.

“Στο ερώτημα για την αναποτελεσματικότητα του μηχανισμού είσπραξης του ΦΠΑ, ο Επίτροπος Κατάϊνεν παραδέχεται την ανεπάρκεια του ελληνικού συστήματος είσπραξης ΦΠΑ και την ανάγκη λήψης συγκεκριμένων μέτρων, αλλά αποφεύγει να δημοσιοποιήσει τυχόν συγκεκριμένες προτάσεις της Κομισιόν προς την ελληνική κυβέρνηση, παρα-πέμποντας το θέμα στην αξιολόγηση της Τρόικα στο τέλος Σεπτέμβρη στην Αθήνα” τονίζει ο Ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Γκάμπριελ: Μεταρρυθμίσεις για ελάφρυνση του χρέους

Η ΕΕ θα πρέπει να βρεί τρόπους να μειώσει το ελληνικό χρέος αν η ελληνική κυβέρνηση συνεχίσει την υλοποίηση των μεταρρυθμίσεων τονίζει σε άρθρο του ο αντικαγκελάριος και υπουργός οικονομίας Ζίγκμαρ Γκάμπριελ όπως αναφέρει η Deutsche Welle. «Εάν η ελληνική κυβέρνηση συνεχίσει με σοβαρότητα τις μεταρρύθμισες, θα πρέπει να βρούμε τρόπους να μειώσουμε[…]

Περισσότερα »

Καμμένος: Ό,τι και να γίνει ο ελληνικός λαός θα έχει τον τελικό λόγο για το σκοπιανό

Ο Πάνος Καμμένος επιτέθηκε για ακόμα μια φορά στα Σκόπια τονίζοντας ότι «η αναφορά σε ‘μακεδονικό έθνος’ είναι αντίθετη σε κάθε συμφωνία». Σε παρέμβασή του στην άτυπη Σύνοδο με τους ομολόγους του της Ε.Ε., στη Βιέννη, στηλίτευσε τις «προκλητικές δηλώσεις Σκοπιανών αξιωματούχων» που δυναμιτίζουν τις διμερείς σχέσεις, όπως είπε. Μάλιστα,[…]

Περισσότερα »

Σχολιάστε

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν κοινοποιείται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *