Δ. Πειραιά: Στόχος η ανάπτυξη και η βιωσιμότητα της πόλης

Του Θοδωρή Ασβεστόπουλου

Ημερίδα με θέμα την «βελτίωση της ενεργειακής αποδοτικότητας και αποτελεσματικότητας των κτιρίων – βιώσιμες κοινότητες στην νοτιοανατολική Ευρώπη» πραγματοποιήθηκε στο μέγαρο του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Πειραιά, ως το τελικό συνέδριο του προγράμματος TRACE, στο οποίο συμμετέχει και ο Δήμος Πειραιά.

Το TRACE είναι ένα έργο το οποίο υποστηρίζει τις τοπικές και περιφερειακές διοικήσεις στη νοτιοανατολική Ευρώπη να αναπτύξουν και να προωθήσουν πολιτικές και μηχανισμούς για την βελτίωση της ενεργειακής απόδοσης των κτιρίων, ενώ χρηματοδοτείται από κονδύλια της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Ο Δήμος Πειραιά αποτελεί έναν από τους 14 φορείς από τις εννέα χώρες που συμμετέχουν στο πρόγραμμα και διοργάνωσε το τελικό συνέδριο του ΤΡACEστο μέγαρο του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Πειραιά.

Το Δήμο Πειραιά εκπροσώπησε στην ημερίδα ο Αντιδήμαρχος Τεχνικών Υπηρεσιών και Δικτύων Αλέξανδρος Αργουδέλης, ο οποίος δήλωσε στο ΚΑΝΑΛΙ 1 ότι η συμμετοχή στο TRACE έχει σκοπό την βελτίωση της ενεργειακής κατάστασης στην πόλη, αλλά και την ανάπτυξη και βιωσιμότητα της Πειραιά ώστε να προσφέρει καλύτερες συνθήκες διαβίωσης».

«Ο Δήμος Πειραιά έχει σκοπό να συμμετέχει σε τέτοιου είδους προγράμματα που γίνονται σε συνεργασία με την Ευρωπαϊκή Ένωση και σε διακρατική συνεργασία με χώρες της νοτιοανατολικής Ευρώπης και αφορούν την ενεργειακή απόδοση των κτιρίων» είπε ο κ. Αργουδέλης, σημειώνοντας ότι μέχρι στιγμής ο Δήμος έχει συμμετάσχει σε ανάλογα προγράμματα, με την υλοποίηση τους να είναι σε αρχικό στάδιο.

«Ως νέα δημοτική αρχή προσπαθούμε να δούμε σε πιο σημείο έχουμε φτάσει ώστε να υλοποιήσουμε και το πρόγραμμα TRACE. Θέλουμε μια μικρή πίστωση χρόνου, σίγουρα εργαζόμαστε, υπάρχει μια πολύ μεγάλη διάθεση απ’ όλους μας, οργανωνόμαστε και πιστεύω ότι πολύ σύντομα θα δείξουμε το πρόσωπο μας απέναντι στον πειραϊκό λαό» τόνισε ο νέος Αντιδήμαρχος Τεχνικών Υπηρεσιών και Δικτύων.

Για το TRACE μίλησε στο Σταθμό το μέλος της επιστημονικής ομάδας του Δήμου Πειραιά για την υλοποίηση του, Παύλος Δόικος, ο οποίος σημείωσε ότι το πρόγραμμα θα βοηθήσει μεταξύ άλλων και στο να έρθουν επενδύσεις στην πόλη μας που θα αυξήσουν την οικονομική δραστηριότητα με σκοπό την απασχόληση περισσότερων συμπολιτών μας.

«Το έργο TRACE είναι ένα ευρωπαϊκό πρόγραμμα που έχει ως στόχο τις επενδύσεις στην ενεργειακή αποδοτικότητα των κτιρίων ώστε και να εξοικονομηθούν χρήματα και να μειωθεί η παραγόμενη ποσότητα διοξειδίου του άνθρακα και να σχεδιαστούν πολιτικές για αυτό. Συμμετέχουν εννέα χώρες με 14 πολύ δυνατούς φορείς. Ο Δήμος Πειραιά έχει την τιμή να ηγείται αυτής της προσπάθειας, ως επικεφαλής εταίρος του έργου, που υλοποιείται με χρηματοδότηση από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και την Ελληνική Δημοκρατία» δήλωσε ο κ. Δόικος. Παράλληλα τόνισε ότι για το Δήμο Πειραιά είναι μια εξαιρετική ευκαιρία και για να προβληθεί σε επίπεδο Ευρώπης αλλά και για να αποκομίσει οικονομικό κέρδος από μελλοντικές επενδύσεις στον ενεργειακό τομέα.

«Ο Δήμος Πειραιά έχει κάνει μία συστηματική προσπάθεια τα τελευταία χρόνια με τις υπηρεσίες του να κατανοήσει καλύτερα το ενεργειακό του προφίλ, να χαράξει πολιτικές και να χρηματοδοτήσει έργα από διάφορες πηγές, όπως το ΕΣΠΑ και τις ιδιωτικές επενδύσεις, για να μπορέσουμε ουσιαστικά να αναγεννήσουμε την οικονομία στην πόλη μας με μία πράσινη τοπική ανάπτυξη» κατέληξε ο κ. Δόικος.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Eκτεταμένες εργασίες καθαρισμού στην πλατεία Θεμιστοκλή (Μανιάτικα)

Συνεχίζονται από τον Δήμο Πειραιά, οι εκτεταμένες εργασίες καθαρισμού σε γειτονιές της πόλης με στόχο τη βελτίωση της καθημερινότητας των δημοτών. Mεικτό συνεργείο της Διεύθυνσης

Περισσότερα »

Σχολιάστε

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν κοινοποιείται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *