Δ. Πειραιά: Ψήφισμα για ΠΝΠ και αποθεματικά των ΟΤΑ

Το Δημοτικό Συμβούλιο Πειραιά κατά τη έκτακτη συνεδρίαση την Τετάρτη, ενέκρινε κατά πλειοψηφία ψήφισμα για την Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου. Το ψήφισμα του Δημοτικού Συμβουλίου Πειραιά είναι το εξής:

«Το Δημοτικό Συμβούλιο Πειραιά συνεδρίασε εκτάκτως σήμερα 22-4-2015 και ώρα 17:00 στην αίθουσα συνεδριάσεων του Δημοτικού Συμβουλίου στο Δημαρχείο (Πλατεία Κοραή) για να συζητήσει και να λάβει απόφαση σχετικά με την Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου (ΦΕΚ 41/20.4.15 τ.Α) σύμφωνα με την οποία εισάγεται κατεπείγουσα ρύθμιση για τη μεταφορά ταμειακών διαθεσίμων των Φορέων Γενικής Κυβέρνησης και των ΟΤΑ α΄ και β΄ βαθμού προς επένδυση στην Τράπεζα της Ελλάδας.

Το Δημοτικό Συμβούλιο Πειραιά συζήτησε την ιδιαιτέρως δυσχερή κατάσταση στην οποία έχουν περιέλθει τα δημόσια οικονομικά της χώρας εξαιτίας και της μη ολοκλήρωσης των παρατεταμένων πλέον  διαπραγματεύσεων της ελληνικής κυβέρνησης με τους πιστωτές της.

Αντιλαμβάνεται την κρισιμότητα των στιγμών και επιθυμεί να στηρίξει την προσπάθεια που καταβάλλεται  για επιτυχή έκβαση, με αποκλειστικό γνώμονα το συμφέρον του ελληνικού λαού.

Η απαράδεκτη όμως απόφαση της Κυβέρνησης να προωθήσει με Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου, διαδικασία λανθασμένη,  τη δέσμευση των ταμειακών διαθεσίμων των ΟΤΑ α΄ και β΄ βαθμού δημιουργεί εύλογη ανησυχία για την εύρυθμη και ομαλή λειτουργία των Δήμων και των υπηρεσιών τους, καθώς και τη δυνατότητά τους να ανταποκριθούν σε υπάρχουσες και μελλοντικές υποχρεώσεις.

Επίσης, είναι βέβαιο ότι η συγκεκριμένη απόφαση τείνει να καταργήσει την αυτοτέλεια και αυτονομία της τοπικής αυτοδιοίκησης και ως εκ τούτου, για ένα τόσο κρίσιμο ζήτημα θα ήταν επιβεβλημένο η Κυβέρνηση να είχε προηγουμένως ενημερώσει και συζητήσει με τους θεσμικούς εκπροσώπους των ΟΤΑ και όχι να τους αιφνιδιάσει φέρνοντας τους προ τετελεσμένων γεγονότων.

Οι θεσμικοί παράγοντες, οι εκπρόσωποι της τοπικής αυτοδιοίκησης οφείλουν αφενός να διατηρήσουν την ψυχραιμία τους σε αυτή τη δύσκολη συγκυρία για τη χώρα και αφετέρου να αναλάβουν κάθε πρωτοβουλία προκειμένου να υπερασπιστούν τον θεσμό της αυτοδιοίκησης, την εύρυθμη λειτουργία των Δήμων και τα χρήματα των δημοτών.

Καταλήγοντας και όσον αφορά στην μεταφορά των διαθεσίμων στην Τράπεζα της Ελλάδος συντάσσεται με το αίτημα της ΚΕΔΕ, ώστε να υπάρξει άμεση συνάντηση με τον Πρωθυπουργό προκειμένου να καθοριστεί η τελική στάση μας, σε κάθε περίπτωση πριν την ψήφιση του νομοσχεδίου».

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Γ. Μώραλης: Συνάντηση με το Δ.Σ. της Λέσχης Αρχιπλοιάρχων

Δήμαρχος Πειραιά κ. Γιάννης Μώραλης συναντήθηκε με το Διοικητικό Συμβούλιο της Λέσχης Αρχιπλοιάρχων. Τα μέλη της Λέσχης Αρχιπλοιάρχων παρέθεσαν γεύμα στον κ. Μώραλη, τον ενημέρωσαν για την πορεία, τις δραστηριότητες και το κοινωνικό έργο της Λέσχης ενώ του προσέφεραν αναμνηστικά δώρα. Κατά τη διάρκεια της συνάντησης, που πραγματοποιήθηκε σε φιλικό[…]

Περισσότερα »

Π. Χατζηπέρος: Επίσκεψη στα έργα της ΕΥΔΑΠ στη Σαλαμίνα

Έργα της ΕΥΔΑΠ στη Σαλαμίνα (Λεωφόρο Φανερωμένης) επιθεώρησε ο Αντιπεριφερειάρχης Νήσων κ. Παναγιώτης Χατζηπέρος.  Αφορμή  η επανέναρξη των σχετικών έργων. Ο Αντιπεριφερειάρχης διαπίστωσε ότι οι  κυκλοφοριακές ρυθμίσεις δεν είναι επαρκείς από πλευράς σήμανσης, και έδωσε οδηγίες για την βελτίωση τους,  προκειμένου να αποφευχθεί η ταλαιπωρία των κατοίκων και των καταστηματαρχών[…]

Περισσότερα »

Σχολιάστε

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν κοινοποιείται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *