ΕΚΠΟΙΖΩ: Ωρολογιακή βόμβα τα κόκκινα δάνεια

«Ωρολογιακή βόμβα έτοιμη να σκάσει ανά πάσα στιγμή» χαρακτηρίζει τα «κόκκινα» δάνεια η Ένωση Καταναλωτών Ποιότητα Ζωής (ΕΚΠΟΙΖΩ) και ζητά από την κυβέρνηση «γενναίες λύσεις εδώ και τώρα». Η Ένωση υπογραμμίζει ότι η ευθύνη για την δημιουργία προβλήματος των «κόκκινων» δανείων βαρύνει σε μεγάλο βαθμό τις τράπεζες, οι οποίες για δεκαετίες δάνειζαν αλόγιστα και προτείνει τρία μέτρα:

– Δημιουργία μηχανισμού εξατομικευμένης εξέτασης κάθε περίπτωσης οφειλέτη.

– Αναπροσαρμογή των στεγαστικών δανείων στις πραγματικές αξίες των ακινήτων και τις πραγματικές δυνατότητες των δανειοληπτών.

– Ανάλογα με την περίπτωση, διαγραφή μέρους δανείου, μείωση επιτοκίου, επέκταση χρόνου αποπληρωμής, «πάγωμα» των δόσεων, άτοκη περίοδος χάριτος.

Σύμφωνα με την Ένωση, ο τρόπος που αναμένεται να διαχειριστεί το πρόβλημα των κόκκινων δανείων η κυβέρνηση «δείχνει ότι περισσότερο προτιμά να το κρύψει για άλλη μια φορά κάτω από το χαλάκι παρά να προσφέρει ουσιαστικές και ρεαλιστικές λύσεις σς δανειολήπτες, δίνοντας έτσι την ευκαιρία στις τράπεζες να εξυγιάνουν τα χαρτοφυλάκιά τους».

Ενδεικτική των προθέσεων της κυβέρνησης, όπως υπογραμμίζει η ΕΚΠΟΙΖΩ, είναι η δήλωση υπουργού Οικονομικών Γκίκα Χαρδούβελη σχετικά με την πρόθεση της Πολιτείας να συνεχίσουν να μένουν οι οφειλέτες στα σπίτια ς «που έτσι κι αλλιώς από τον Ιανουάριο 2015, όταν θα απελευθερωθούν πλήρως οι πλειστηριασμοί, θα χάσουν». «Προφανώς, από το μυαλό των μελών της κυβέρνησης δεν περνάει το ενδεχόμενο δεκάδες χιλιάδες δανειολήπτες να μην χάσουν τα σπίτια ς», επισημαίνει η Ένωση Καταναλωτών. Την ίδια στιγμή, συνεχίζει, οι τράπεζες συνεχίζουν να προκαλούν τις αντοχές των οφειλετών με την συμπεριφορά τους:

– Ζητούν από ανέργους οφειλέτες να καταβάλουν υπέρογκα ποσά για τη ρύθμιση της οφειλής

– Απαιτούν την εγγραφή προσημείωσης και την εξασφάλιση με εγγυητές ακόμα και για οφειλές λίγων χιλιάδων ευρώ

– Περιλαμβάνουν στις συμβάσεις ς πλήθος παράνομων προμηθειών και καταχρηστικών όρων, πολλοί από ς οποίους έχουν κριθεί ως τέτοιοι με δικαστικές αποφάσεις

– Κατά την εφαρμογή νόμου για τα υπερχρεωμένα νοικοκυριά, το Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων και το πρώην Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο συνεχίζουν να παρακρατούν από ς μισθούς των αιτούντων για αρκετούς μήνες μετά τις προσωρινές διαταγές των Ειρηνοδικείων.

Η ΕΚΠΟΙΖΩ σημειώνει τέλος ότι η πρόσφατη Πράξη Διοικητή της ΤτΕ αποτέλεσε μια πρώτη χαμένη ευκαιρία να αντιμετωπιστεί ουσιαστικά το πρόβλημα, καθώς αρκέστηκε στην απλή απαρίθμηση προτάσεων ρύθμισης που εφαρμόζονται ήδη είτε στην Ελλάδα είτε σε άλλες χώρες, αφήνοντας τις τράπεζες να αποφασίζουν πώς θα διαχειρίζονται κάθε περίπτωση οφειλέτη.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΕΚΤ: Tο Δημόσιο Χρέος όλων των χωρών της ευρωζώνης είναι βιώσιμο

«Δεν υπάρχει χώρα στην ευρωζώνη που η ΕΚΤ να θεωρεί ότι το Δημόσιο Χρέος της δεν είναι βιώσιμο». Τη διαβεβαίωση αυτή έκανε πριν από λίγο ο πρόεδρος της Ευρωπαικής Κεντρικής Τράπεζας Μάριο Ντράγκι, συμπληρώνοντας ότι ειδικά όσον αφορά στην περίπτωση της Ελλάδος η χώρα βρίσκεται σε πρόγραμμα και στην παρούσα[…]

Περισσότερα »

Το σχέδιο για έξοδο στις αγορές και τα «αγκάθια»

Το δέλεαρ της ένταξης στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης και η ανάγκη να κλείσει γρήγορα η β’ αξιολόγηση. Ποιες κινήσεις ετοιμάζει το οικονομικό επιτελείο, για να δοκιμάσει την «όρεξη» των αγορών. Η σημασία της άντλησης ρευστότητας από τράπεζες και επιχειρήσεις. Γιατί ανησυχούν οι τραπεζίτες. Μέσα από συμπληγάδες όπως η δεύτερη αξιολόγηση,[…]

Περισσότερα »

Σχολιάστε

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν κοινοποιείται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *