ΕΝΦΙΑ: Θα συμψηφιστεί σε όσους πλήρωσαν την πρώτη δόση

Από το Υπουργείο Οικονομικών ανακοινώνεται ότι ψηφίσθηκε διάταξη νόμου, σύμφωνα με την οποία η πρώτη δόση του ΕΝ.Φ.Ι.Α καταβάλλεται εμπρόθεσμα μέχρι την 30ή Σεπτεμβρίου 2014.

Συγκεκριμένα σε σχετική ανακοίνωση αναφέρει τα εξής: «Από το υπουργείο Οικονομικών ανακοινώνεται ότι ψηφίσθηκε διάταξη νόμου, σύμφωνα με την οποία η πρώτη δόση του ΕΝΦΙΑ καταβάλλεται εμπρόθεσμα μέχρι την 30ή Σεπτεμβρίου 2014. Ποσό φόρου το οποίο έχει ήδη καταβληθεί από τους φορολογούμενους θα συμψηφιστεί με το συνολικά οφειλόμενο ΕΝΦΙΑ.»

Οι βασικότερες αλλαγές είναι οι εξής:

1.    Για  οικόπεδα εντός οικισμών αλλά εκτός Αντικειμενικού Προσδιορισμού Αξίας Ακινήτων  θα λαμβάνεται υπόψη για τον υπολογισμό του φόρου, τόσο του κυρίου όσο και του συμπληρωματικού,  η ευνοϊκότερη αξία για το φορολογούμενο, μεταξύ της αξίας που ίσχυε για τον υπολογισμό του ΦΑΠ και αυτής  που χρησιμοποιήθηκε για την πρώτη εκκαθάριση του ΕΝΦΙΑ. Με αυτό τον τρόπο, εξασφαλίζεται ότι δεν θα υπολογιστεί φόρος με μεγαλύτερη αξία σε σχέση με το προηγούμενο φορολογικό έτος  αλλά στις περιπτώσεις που παρουσιάστηκαν προβλήματα, όπως αυτές ορισμένων οικισμών, η αξία που θα ληφθεί υπόψη θα είναι η ευνοϊκότερη για το φορολογούμενο.

2.    Παρέχεται η δυνατότητα καταβολής του φόρου σε έξι δόσεις, με την πρώτη  να είναι καταβλητέα την 30η Σεπτεμβρίου 2014  και την τελευταία στο τέλος του μηνός Φεβρουαρίου 2015.

3.    Βελτιώνεται και ηλεκτρονικοποιείται το πλαίσιο για τη χορήγηση εκπτώσεων και απαλλαγών σε όσους τις δικαιούνται. Συγκεκριμένα:

3.1.    Καταργείται ως  προϋπόθεση για τη χορήγηση απαλλαγής σε φυσικά και νομικά πρόσωπα η ύπαρξη ασφαλιστικής και φορολογικής ενημερότητας.

3.2.    Ηλεκτρονικοποιείται  και απλοποιείται η διαδικασία για τη χορήγηση απαλλαγής σε αναπήρους για τη διευκόλυνσή τους.

4.     Απαλλάσσονται από τον ΕΝΦΙΑ για το 2014, πέραν των σεισμοπλήκτων ακινήτων, το σύνολο των ακινήτων  της Κεφαλονιάς.

 Αμέσως μετά την ολοκλήρωση της  νέας εκκαθάρισης, η Γενική Γραμματεία Δημοσίων Εσόδων θα εκδώσει απλό και χρηστικό οδηγό ορθής συμπλήρωσης του Ε9, επισημαίνοντας στους φορολογούμενους συνήθη σφάλματα τα οποία έχουν διαπιστωθεί. Σε περίπτωση διαπίστωσης αστοχιών του συστήματος, αυτές θα διορθωθούν πριν την έκτη και τελευταία δόση.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Το ΔΝΤ ζητά επιπλέον μέτρα και… για το 2016

Χωρίς δηλώσεις, ολοκληρώθηκε η συνάντηση του πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά με τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης Ευάγγελο Βενιζέλο, παρουσία του Γκίκα Χαρδούβεληα τα επόμενα βήματα της κυβέρνησης. Έως τις 14 Δεκεμβρίου θα πρέπει να ολοκληρωθεί η αξιολόγηση αφού, σύμφωνα με τους δανειστές είναι προϋπόθεση για την τεχνική παράταση του προγράμματος, την εκταμίευση[…]

Περισσότερα »

Από την διευθέτηση του χρέους περνάει η όποια συμφωνία

Του Νίκου Μπαρδούνια…….. Η διευθέτηση του ελληνικού χρέους, φαίνεται, ότι αποτελεί το «κλειδί» που έχει η κυβέρνηση στα χέρια της προκειμένου να ανοίξει την «πόρτα» σε νέες υπαναχωρήσεις επάνω σε ορισμένες ακόμη απαιτήσεις των Θεσμών σχετικά με υψηλότερο πρωτογενές πλεόνασμα, την μερική αύξηση του ΦΠΑ ακόμη και στο ασφαλιστικό. Η[…]

Περισσότερα »

Σχολιάστε

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν κοινοποιείται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *