Ενώπιον της Αγίας και Μεγάλης Εβδομάδος

Του Νίκου Παρασκευά

Ολοκληρώθηκε σήμερα η ιερότερη περίοδος της Ορθοδοξίας, η περίοδος της Μεγάλης Τεσσαρακοστής, που παραδοσιακά καταγράφεται ως διάστημα προσευχής και νηστείας.

Γι’ αυτό, άλλωστε, και η ευχή των χριστιανών αυτές τις μέρες είναι «καλό στάδιο», δηλαδή «καλό αγώνα», γιατί η νηστεία, η αποχή, η εγκράτεια είναι ένας καθημερινός αγώνας για να καθυποτάξουμε τις επιθυμίες του σώματος και να απελευθερώσουμε τις πνευματικές μας δυνάμεις, προκειμένου να είμαστε έτοιμοι να ακολουθήσουμε τα βήματα του Χριστού προς το Εκούσιο Πάθος την Αγία και Μεγάλη Εβδομάδα.

Τη Μεγάλη Εβδομάδα που αρχίζει σήμερα με το «Ωσανά» και την αποθέωση του Ιησού στα Ιεροσόλυμα συνεχίζεται με το μαρτύριο, τη Σταύρωση και την Ταφή και τελειώνει με την Ανάσταση, τα μεσάνυχτα του Μεγάλου Σαββάτου. Η Μεγάλη Εβδομάδα είναι μια ευκαιρία για όλους να προσεγγίσουμε το Θείο Δράμα, να συμπορευθούμε με τον Ιησού στον Γολγοθά και να «συσταυρωθούμε» μαζί του, όπως λέει και ο υμνωδός, για να μπορέσουμε μέσα από το πάθος, την ταπείνωση και την υπέρτατη θυσία να ζήσουμε την πραγματική Ανάσταση και να γίνουμε κοινωνοί και μέτοχοι της αιώνιας Λύτρωσης, που είναι και το ζητούμενο της επίγειας ζωής των χριστιανών.

Καλή Ανάσταση, λοιπόν, σε όλους και φυσικά στον τόπο μας του οποίου τα πάθη δεν λένε τα τελειώσουν.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Β. Κορκίδης: 5.500 επιχειρήσεις βασίζονται στο διαδίκτυο

Του Βασίλη Κορκίδη… Καλούμαι να τοποθετηθώ επί ενός θέματος που αντιλαμβάνομαι ως εξέχουσας σημασίας για το μέλλον της ελληνικής επιχειρηματικότητας. Βρισκόμαστε μπροστά σε ένα κρίσιμο σταυροδρόμι. Η ελληνική αγορά μετά από πέντε χρόνια δυσπραγίας και ύφεσης καλείται να αναζητήσει τρόπους ανάκαμψης και το κυριότερο να εκμεταλλευθεί τις αχτίδες αισιοδοξίας που[…]

Περισσότερα »

Η Άνοιξη στην Φλωρεντία και η Μαρία Σαράποβα

Toυ Βασίλη Σταυρόπουλου… Η Μουσική και η Άνοιξη έχουν αισθησιακή αμεσότητα στην έκφρασή τους και μας παρασύρουν σε λατρείες. Βέβαια, η έξαρση θαυμασμού που μας προκαλεί η PRIMAVERA είναι φευγαλέα όσο η διάρκεια της μουσικής. Το σημαντικό εδώ είναι ότι η Φλωρεντινή Primavera έχει χαραχτεί στην μνήμη του αισθητικού χρόνου[…]

Περισσότερα »

Σχολιάστε

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν κοινοποιείται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *