Ενώπιον της Αγίας και Μεγάλης Εβδομάδος

Του Νίκου Παρασκευά

Ολοκληρώθηκε σήμερα η ιερότερη περίοδος της Ορθοδοξίας, η περίοδος της Μεγάλης Τεσσαρακοστής, που παραδοσιακά καταγράφεται ως διάστημα προσευχής και νηστείας.

Γι’ αυτό, άλλωστε, και η ευχή των χριστιανών αυτές τις μέρες είναι «καλό στάδιο», δηλαδή «καλό αγώνα», γιατί η νηστεία, η αποχή, η εγκράτεια είναι ένας καθημερινός αγώνας για να καθυποτάξουμε τις επιθυμίες του σώματος και να απελευθερώσουμε τις πνευματικές μας δυνάμεις, προκειμένου να είμαστε έτοιμοι να ακολουθήσουμε τα βήματα του Χριστού προς το Εκούσιο Πάθος την Αγία και Μεγάλη Εβδομάδα.

Τη Μεγάλη Εβδομάδα που αρχίζει σήμερα με το «Ωσανά» και την αποθέωση του Ιησού στα Ιεροσόλυμα συνεχίζεται με το μαρτύριο, τη Σταύρωση και την Ταφή και τελειώνει με την Ανάσταση, τα μεσάνυχτα του Μεγάλου Σαββάτου. Η Μεγάλη Εβδομάδα είναι μια ευκαιρία για όλους να προσεγγίσουμε το Θείο Δράμα, να συμπορευθούμε με τον Ιησού στον Γολγοθά και να «συσταυρωθούμε» μαζί του, όπως λέει και ο υμνωδός, για να μπορέσουμε μέσα από το πάθος, την ταπείνωση και την υπέρτατη θυσία να ζήσουμε την πραγματική Ανάσταση και να γίνουμε κοινωνοί και μέτοχοι της αιώνιας Λύτρωσης, που είναι και το ζητούμενο της επίγειας ζωής των χριστιανών.

Καλή Ανάσταση, λοιπόν, σε όλους και φυσικά στον τόπο μας του οποίου τα πάθη δεν λένε τα τελειώσουν.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Η επέτειος του “ΟΧΙ” τιμήθηκε στα πεδία των μαχών του 1940

Του Θοδωρή Ασβεστόπουλου… Με λαμπρότητα και συγκίνηση ολοκληρώθηκαν από το Δ. Πωγωνίου στην Ήπειρο οι εκδηλώσεις για την 75η επέτειο της 28ης Οκτωβρίου 1940. Οι εκδηλώσεις στην συγκεκριμένη περιοχή αποκτούν μεγαλύτερη αξία. Πρόκειται για τον τόπο στον οποίο άρχισε να γράφεται το Έπος του ΟΧΙ, αφού εκεί έλαβαν χώρα οι[…]

Περισσότερα »

Μια γριά κι ένα… σύμφωνο συμβίωσης

(ΓΡΙΑ ΣΤΟ ΤΗΛΕΦΩΝΟ)… Αλληλούια! δόξα σοι Πανάγαθε! έζησα να το διώ κι αυτό….ΤΙ ΛΕΣ ΚΟΥΛΑ ΜΟΥ!… μωρή; ΠΑΛΙ  μπέρδεψες τα χάπια; με μιλείς σοβαρώς για πλάκα με κάμνεις; Αχουουουου! (αφήνει το ακουστικό, πλέκει τα δάχτυλα, τα σηκώνει στεφάνι πάνω απ το κεφάλι της, τα κατεβάζει, βρίζει τον άντρα της, εκτοξεύει[…]

Περισσότερα »

Σχολιάστε

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν κοινοποιείται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *