Εξετάζεται μείωση κόστους εξυπηρέτησης χρέους στο 15%

Η ευρωζώνη εξετάζει να μειώσει το κόστος εξυπηρέτησης του ελληνικού χρέους στο 15% του ΑΕΠ ετησίως, στο πλαίσιο των μέτρων για ελάφρυνση του ελληνικού χρέους, αναφέρει το Reuters επικαλούμενο αξιωματούχους της ευρωζώνης.

Με τους δανειστές να φαίνεται ότι προτιμούν τη ρύθμιση του χρέους βάσει του κριτηρίου ετήσιες πληρωμές/ΑΕΠ, κάτι για το οποίο έχουν προϊδεάσει δηλώσεις του επικεφαλής του ESM Κλ.Ρέγκλινγκ αλλά και του Βερολίνου, όλες οι πλευρές έχουν ξεκαθαρίσει ότι η όποια συζήτηση για παρεμβάσεις που θα εξασφαλίσουν τη βιωσιμότητα του χρέους θα ξεκινήσει μετά την πρώτη αξιολόγηση του τρίτου προγράμματος και την υλοποίηση των συμφωνημένων μεταρρυθμίσεων από την Αθήνα.

Ουσιαστικά θέτοντας ως όριο το 15% του ΑΕΠ στο κόστος εξυπηρέτησης του χρέους ετησίως, οι εταίροι αποδέχονται οι πληρωμές να είναι χαμηλότερες όταν η ελληνική οικονομία συρρικνώνεται και υψηλότερες εάν η οικονομία αναπτύσσεται και ισχυροποιείται.

Είναι ευρέως αποδεκτό τώρα», είπε στο Reuters αξιωματούχος της ευρωζώνης με γνώση των συζητήσεων. «Υπάρχει πλέον ομοφωνία ότι αυτό πρέπει να γίνει».

Όπως ανέφεραν οι αξιωματούχοι, με αυτόν τον τρόπο θα εξομαλυνθεί το ετήσιο κόστος εξυπηρέτησης του χρέους σε βάθος 20-30 ετών και δεν θα υπάρχει μεγάλη επιβάρυνση για κάποια έτη. «Με το που θα το εξασφαλίσει αυτό η Ελλάδα, θα διασφαλίσει μεγάλη σιγουριά και προβλεψιμότητα», είπε άλλη πηγή.

«Με αυτό το προφίλ που έχει σχεδιαστεί για το κόστος εξυπηρέτηση του χρέους, οι χώρες της ευρωζώνης θα πάρουν πίσω τα χρήματά τους», πρόσθεσε.

Οι αξιωματούχοι επισήμαναν ακόμη ότι αυτό το όριο θα βοηθήσει τη χώρα να ξαναβγεί στις αγορές.

Τον Απρίλιο, το δημόσιο χρέος της Ελλάδας διαμορφωνόταν στα 301,5 δισ. ευρώ ή στο 168,8% του ΑΕΠ, τη στιγμή που το ΔΝΤ έχει αναφέρει ότι θεωρεί το χρέος μιας χώρας βιώσιμο εάν δεν υπερβαίνει το 120% του ΑΕΠ.

Ωστόσο, υπερασπιζόμενος τη λύση που προτείνει η ευρωζώνη αξιωματούχος ανέφερε στο Reuters ότι «για την Ελλάδα, ωστόσο, αυτό δεν έχει νόημα, καθώς δεν αντανακλά τις περιόδους χάριτος, τα υπερβολικά χαμηλά επιτόκια και τις μεγάλες ωριμάνσεις, που κρατούν το κόστος εξυπηρέτησης του χρέους πολύ χαμηλά – χαμηλότερα από χώρες όπως η Γερμανία, για παράδειγμα».

Το κόστος εξυπηρέτησης του ελληνικού χρέους διαμορφώνεται για το 2015 περίπου στο 11% και θα μειωθεί σημαντικά τα επόμενα χρόνια, αλλά αυξάνεται και πάλι μετά την περίοδο χάριτος στα δάνεια της ευρωζώνης, το 2023.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Σκληρή διαπραγμάτευση με… παράπλευρες απώλειες

Στην τελική ευθεία εισέρχεται η διαπραγμάτευση για το ασφαλιστικό, με τους εκπροσώπους των πιστωτών να επιμένουν στη σκληρή γραμμή μείωσης ακόμη και των κύριων συντάξεων για να εξασφαλιστούν, σύμφωνα με την άποψή τους, οι ικανοί και αναγκαίοι πόροι για την ομαλή και απρόσκοπτη χρηματοδότηση των μελλοντικών συντάξεων. Εδώ και μήνες[…]

Περισσότερα »

Αρχίζει η «μάχη» για τους δημοσιονομικούς στόχους

Και ενώ η Αθήνα αναμένει την κάθοδο του Κουαρτέτου για ένα μπρα-ντε-φερ που θα αφορά κυρίως τα 88 προαπαιτούμενα της 4ης αξιολόγησης, το αναπτυξιακό πακέτο καθώς και τις καθυστερήσεις σε ορισμένες μεταρρυθμίσεις, στις Βρυξέλλες οι τεχνοκράτες του EuroWorking Group ετοιμάζονται, γιατί ήρθε η ώρα «να κολυμπήσουν στα βαθιά». Οι δημοσιονομικές[…]

Περισσότερα »

Σχολιάστε

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν κοινοποιείται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *