ΕΣΕΕ: Ζητά την απλοποίηση αδειοδότησης των επιχειρήσεων

της Κωνσταντίνας Πετούση

Νομικές έννοιες που αφήνουν περιθώριο αυθαίρετων ερμηνειών, η δυνατότητα εκτεταμένης χρήσης ιδιωτών στην άσκηση ελεγκτικών καθηκόντων, αλλά και ο μη καθορισμός «χρήσεων γης», αποτελούν βασικές επισημάνσεις επί του νομοσχεδίου για την απλοποίηση της αδειοδότησης των επιχειρήσεων, που σύμφωνα με την Εθνική Συνομοσπονδία Ελληνικού Εμπορίου χρήζουν εξειδίκευσης.

Ο πρόεδρος της ΕΣΕΕ Βασίλης Κορκίδης μιλώντας στο “Κανάλι 1”  παρατήρησε πως το σχετικό πλαίσιο, υπό προϋποθέσεις, μπορεί να αλλάξει την εικόνα της αντιμετώπισης και εξυπηρέτησης της επιχειρηματικότητας, αναφέροντας πως κάποιες έννοιες που χρησιμοποιεί ο νόμος πρέπει να είναι δεκτικές ασφαλούς περιεχομένου.
Όπως εξήγησε ο κ. Κορκίδης, οι έννοιες «στάθμιση έννομων αγαθών», «εξασφάλιση του δημοσίου συμφέροντος από την άσκηση της οικονομικής δραστηριότητας», «βιώσιμη ανάπτυξη στο πλαίσιο της αρχής της αειφορίας» κ.λπ. δεν συνιστούν σταθερές νομικές έννοιες και ίσως αφήνουν περιθώριο αυθαίρετων ερμηνειών και ενεργειών.

Παράλληλα, εξέφρασε τον προβληματισμό του για τη δυνατότητα εκτεταμένης χρήσης ιδιωτών στην άσκηση των ελεγκτικών καθηκόντων, καθώς, όπως ανέφερε, οι εντεταλμένοι υπάλληλοι θα έχουν ρητά αρμοδιότητες φορολογικού ελεγκτή και θα μπορούν να κλείνουν τον επαγγελματικό χώρο, να σφραγίζουν βιβλία ή έγγραφα και να ενεργούν έρευνες ακόμη και στα σπίτια των επιχειρηματιών.

Αναφερόμενος ο κ. Κορκίδης στις διατάξεις για την χορήγηση άδειας λειτουργίας των επιχειρήσεων από τις κατά τόπο αρμόδιες περιφέρειες, σημείωσε ότι η ΕΣΕΕ συμφωνεί, ωστόσο εκτίμησε πως «χωρίς τον καθορισμό “χρήσεων γης” και τη χρήση της “Γεωβάσης”», η μεταβίβαση αρμοδιοτήτων αδειοδότησης υπερκαταστημάτων από τα δημοτικά στα περιφερειακά συμβούλια είναι παρακινδυνευμένη.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΝΤ: Πώς η Ελλάδα «θυσιάστηκε» για την ευρωζώνη

Το παρασκήνιο και τις «προτεραιότητες» που οδήγησαν το Ταμείο να μπει στο πρώτο πρόγραμμα αγνοώντας την ανάγκη αναδιάρθρωσης χρέους αποκαλύπτει έρευνα για τα προγράμματα Ελλάδας, Ιρλανδίας, Πορτογαλίας. Πώς τέθηκαν υπερφιλόδοξοι στόχοι, ποιοι έλαβαν τις αποφάσεις.   Αποκαλυπτική για τις συνθήκες που οδήγησαν στο πρώτο Μνημόνιο και το πώς αυτό σχηματοποιήθηκε[…]

Περισσότερα »

Ευρωπαϊκά κονδύλια ύψους 4,5 – 5,5 δισ. ευρώ αναμένει η Αθήνα

Τουλάχιστον 4,5 με 5,5 δισ. ευρώ αναμένει η Ελλάδα μέσω της υλοποίησης του ευρωπαϊκού προγράμματος SURE για τη στήριξη της απασχόλησης και την παροχή δανείων για ενίσχυση της ρευστότητας σε επιχειρήσεις μέσω της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων (ΕΤΕπ). Δύο «εργαλεία» τα οποία θα βοηθήσουν την ελληνική κυβέρνηση να συνεχίσει να στηρίζει[…]

Περισσότερα »

Σχολιάστε

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν κοινοποιείται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *