Home

ΡΟΗ  ΕΙΔΗΣΕΩΝ

“Ερωτας και Εξουσία” από τη Μαργαρίτα Παπανδρέου απόψε στον Ιανό

0 σχόλια ΒΙΒΛΙΟ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Από την Κατερίνα Παπαγεωργίου

unnamedΗ Μαργαρίτα Παπανδρέου, είναι το επίκεντρο σήμερα των τηλεοπτικών εκπομπών, καθώς απόψε Πέμπτη στις 8.30 το βράδυ παρουσιάζεται το ιδιαίτερα αποκαλυπτικό της βιβλίο “Ερωτας και Εξουσία”(εκδόσεις Πατάκης) οπότε όλοι σχολιάζουν ξεφυλλίζοντας τις αυτοβιογραφικές της αποκαλύψεις την τόλμη και το πάθος της.

Στις σελίδες του βιβλίου παρακολουθούμε την αφήγηση της για πολύ προσωπικές της στιγμές, πίσω από τις κλειστές πόρτες του σπιτιού της.

Σ΄ αυτήν την αφήγηση θίγονται θέματα γύρω από γάμο, απιστία, γνωριμίες, οικογενειακές στιγμές. Διαβάζουμε επίσης απίστευτους διαλόγους της Μαργαρίτας με τον Ανδρέα Παπανδρέου, όπως όμως και για την σχέση της μετά τον χωρισμό της, με τον Πιερ, αξιωματούχο του γαλλικού στρατού, έναν αρρενωπό γοητευτικό άντρα που η ίδια θαύμαζε απεριόριστα λέγοντας: “Είχα μπροστά μου” έναν Κερκ Ντάγκλας, έναν Κάρυ Γκραντ, εκείνος μου είχε ξυπνήσει κάτι που νόμιζα πως είχε κοιμηθεί για πάντα, τον πόθο.”

Όσον αφορά στην Δήμητρα Παπανδρέου, η Μαργαρίτα την αναφέρει πάντα ως “η αεροσυνοδός” ενώ ξεχωρίζει η ατάκα της, όπου αναφέρεται στο πόσο χάρηκε όταν ένας φίλος της, έδωσε στο γαϊδούρι του το όνομα Μιμή!

Σεξ και έρωτας

Το βιβλίο της Μαργαρίτας Παπανδρέου, με πρόλογο από τον γιο της Νίκο, που είναι συγγραφέας, γίνεται απίστευτα αποκαλυπτικό, όταν η ίδια αναφέρεται στις ερωτικές στιγμές που έζησε στο παρελθόν, καθώς δεν αποφεύγει γράφοντας να μιλήσει για το σεξ και τον έρωτα καταθέτοντας πόνο και συναίσθημα σε ένα βιβλίο που όταν αρχίζεις να το διαβάζεις, δεν θέλεις να το αφήσεις από τα χέρια σου.

Η Μαργαρίτα που ζούσε σαράντα χρόνια αγαπώντας τον Ανδρέα Παπανδρέου, είχε αρχίσει να γράφει το βιβλίο από την εποχή που ο Ανδρέας είχε φύγει από τη ζωή, προτίμησε όμως να το συνεχίσει και να το ολοκληρώσει τα τελευταία χρόνια.

Μικρό απόσπασμα από την εισαγωγή

Τούτο το βιβλίο, λέει στην εισαγωγή ο Νίκος Παπανδρέου, είναι η αφήγηση ενός μεγάλου έρωτα μιας αμερικανίδας από το Σικάγο για τον άντρα που γνώρισε πριν από πολλά χρόνια σε μια αίθουσα αναμονής ενός οδοντιάτρου, στη Μινεσότα το 1948.

Αφηγείται επίσης τον βίο και το έργο της ίδιας από πρώτο χέρι, τις πλούσιες πολιτικές της δραστηριότητες, αλλά και τις περίπλοκες καταστάσεις, τόσο σε προσωπικό όσο και σε πολιτικό επίπεδο που πυροδότησε το πολύκροτο διαζύγιο από τον άνθρωπο στον οποίο είχε αφιερωθεί εξ ολοκλήρου επί τέσσερις δεκαετίες.

Το διαζύγιο Μαργαρίτας – Ανδρέα (και κατόπιν ο γάμος του Ανδρέα με νεότερη του γυναίκα) όχι μόνο κυριάρχησε στα πρωτοσέλιδα στην Ελλάδα αλλά έκανε και τον γύρο του κόσμου. Ήταν ένα διαζύγιο στο οποίο έπρεπε να πάρουν θέση, όχι μόνο φίλοι και συγγενείς, αλλά και όλη η χώρα. Για πρώτη φορά περιγράφεται με λεπτομέρειες, πως έφτασε στο χωρισμό.

Παρά τους αρχικούς της δισταγμούς η Μαργαρίτα Παπανδρέου δεν αποφεύγει να μιλήσει για τον έρωτα αλλά και για το σεξ. Δεν κρύβει τίποτα στις σελίδες του βιβλίου της κι ας μην είναι ορισμένες φορές οι πιο ευχάριστες για εναν γιο. Φωτίζει επίσης μια ιδιαίτερη πλευρά του γυναικείου κινήματος. Η ίδια, συμμετείχε ενεργά στη φεμινιστική επανάσταση στην Ελλάδα, αλλά και στη Βόρεια Αμερική.

Σχετικά Αρθρα

Σχολιάστε

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν κοινοποιείται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *