ΕΣΕΕ: Ζητά μείωση των ασφαλιστικών εισφορών ΟΑΕΕ

«Οι μικροί και μεσαίοι επιχειρηματίες θεωρούμε την αδυναμία καταβολής εισφορών των συναδέλφων μας στον ΟΑΕΕ, όχι μόνο θέμα της δύσκολης καθημερινότητας κάθε εμπόρου και ελεύθερου επαγγελματία ξεχωριστά, αλλά μείζον θέμα ασφαλιστικού πολιτισμού και δικαιοσύνης» Αυτό αναφέρει σε επιστολή της προς τον υπουργό Εργασίας Γιάννη Βρούτση η Η Εθνική Συνομοσπονδία Ελληνικού Εμπορίου ΕΣΕΕ  ζητώντας την αναδρομική μείωση των ασφαλιστικών εισφορών του ΟΑΕΕ.

Παράλληλα η Συνομοσπονδία υπογραμμίζει ότι: «Ως κοινωνικός εταίρος και χωρίς συνδικαλιστικές παρωπίδες, κατανοεί πλήρως την σημερινή δύσκολη οικονομική κατάσταση των ταμείων και ειδικά του ΟΑΕΕ, που σε μεγάλο βαθμό οφείλεται στην αδυναμία καταβολής από δεκάδες χιλιάδες ασφαλισμένους, λόγω των πολύ υψηλών εισφορών, καθώς επίσης στη δυσκολία εξεύρεσης πόρων για την κρατική επιχορήγηση τους που φτάνει το 50% του κόστους συντάξεων, στη διαρκή επιδείνωση της ασφαλιστικής σχέσης ασφαλισμένων – συνταξιούχων και βεβαίως μια σειρά άλλων σοβαρών προβλημάτων που ιδιαίτερα αντιμετωπίζουν οι ασφαλισμένοι του ΟΑΕΕ».

Παράλληλα η ΕΣΕΕ υπογραμμίζει πως: «Το μήνυμά μας είναι, ότι ο υποχρεωτικός χαρακτήρας της κοινωνικής ασφάλισης δεν θεμελιώνει απλώς υποχρεώσεις, συχνά ασφυκτικές και δυσβάστακτες, αλλά και δικαιώματα. Δεν είναι δυνατόν μονίμως να ερμηνεύουμε διασταλτικά τις υποχρεώσεις και συσταλτικά τα δικαιώματα. Κάποτε θα πρέπει να αρχίσουμε να ερμηνεύουμε τους νόμους με το πνεύμα «υπέρ του πολίτη». Στο θέμα μάλιστα της ρύθμισης των ληξιπρόθεσμων οφειλών, ως συναρμόδιος Υπουργός υιοθετήσατε αυτήν την ερμηνεία προς όφελος όλων των πολιτών που επιχειρούν στην ελληνική αγορά. Εξαντλώντας από τη πλευρά μας, με οικονομετρικά στοιχεία του Ινστιτούτου μας (ΙΝΕΜΥ), κάθε μέσο που διαθέτουμε προς την κατεύθυνση εξεύρεσης κοινής λύσης, σας ζητάμε να  πάρετε μια δύσκολη μεν, αλλά γενναία πολιτικά απόφαση για οριζόντια μείωση των ασφαλιστικών εισφορών στον ΟΑΕΕ, με αντίστοιχη ανταπόδοση συνταξιοδοτικών παροχών αλλά χωρίς καμία έκπτωση στην ποιότητα των παρεχόμενων ιατροφαρμακευτικών υπηρεσιών.

Στην επιστολή η ΕΣΕΕ υπογραμμίζει μάλιστα: “Παράλληλα, η επιλογή κλάσης ανάλογα με τις δυνατότητες του κάθε ασφαλισμένου θα ενεργοποιήσει μεγάλο αριθμό οφειλετών, λύνοντας περαιτέρω προβλήματα τόσο για τις επιχειρήσεις όσο και για το Ταμείο. Η μείωση των εισφορών, με αναδρομική ισχύ για όλους τους οφειλέτες, η οποία θα ανατρέχει στην αρχή της οφειλής, αναμένεται να έχει συγκεντρωτικά θετικά αποτελέσματα για τις ετήσιες εισροές του ΟΑΕΕ και παράλληλα θα αποτελέσει σημαντικό εργαλείο στην διάθεση των μικρομεσαίων επιχειρηματιών που έχουν πληγεί από την κρίση για την επιβίωσή τους”.

«Σας ζητάμε σε μια κρίσιμη περίοδο, με μια δύσκολη, αλλά αναγκαία απόφαση σας, τη μείωση των ασφαλιστικών μας εισφορών και την ανάλογη ευθυγράμμιση με ανταποδοτικά κριτήρια των συντάξεων, ώστε να δώσετε ταυτόχρονα ιατροφαρμακευτική και συνταξιοδοτική κάλυψη στους ασφαλισμένους οφειλέτες και βιωσιμότητα στο ταμείο μας» συμπληρώνει η ΕΣΕΕ.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Γ. Μώραλης: Η επένδυση της COSCO στον Πειραιά μοχλός ανάπτυξης για όλη την πόλη

Στον Πειραιά εορτάστηκε τη Δευτέρα η 45η επέτειος εγκαθίδρυσης διπλωματικών σχέσεων της Ελλάδας με την Κίνα, σε μια ιδιαίτερα ξεχωριστή εκδήλωση στο Δημοτικό Θέατρο Πειραιά, η οποία περιελάμβανε τη μουσική παράσταση της New Oriental Chinese Music Scene, της Λαϊκής Κυβέρνησης του Δήμου Σαγκάης. Την εκδήλωση διοργάνωσε η Πρεσβεία της Λαϊκής[…]

Περισσότερα »

Ακίνητα: Σενάρια επαναφοράς του φόρου υπεραξίας

Του Χρήστου Παπαδόπουλου… Πιθανό είναι, πλέον, το ενδεχόμενο να επανέλθει από 1 Ιανουαρίου του 2017 ο φόρος υπεραξίας των ακινήτων. Ο συγκεκριμένος φόρος επιβαρύνει τον πωλητή του ακινήτου με συντελεστή 15% στο κέρδος που προκύπτει ανάμεσα στην τιμή κτήσης και την τιμή πώλησης κάθε ακινήτου και τον αγοραστή με 3%[…]

Περισσότερα »

Σχολιάστε

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν κοινοποιείται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *