Ευκ. Τσακαλώτος: Χειρότερα η Ελλάδα εκτός Ευρωζώνης

Το τρίτο πρόγραμμα είναι αποτέλεσμα ενός δύσκολου συμβιβασμού, αλλά είναι λάθος να πιστεύει κανείς ότι η Ελλάδα θα ήταν καλύτερα εκτός Ευρωζώνης, τονίζει ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος στη Guardian. Ο κ. Τσακαλώτος θεωρεί κλειδί για την επιτυχία του προγράμματος την ελάφρυνση του χρέους.

Ήταν ένας πολύ δύσκολος συμβιβασμός, τονίζει ο κ. Τσακαλώτος, στη συνέντευξή του στη Guardian, αναφερόμενος στο τρίτο μνημόνιο.

Όμως, σπεύδει να προσθέσει ότι κάνουν λάθος όσοι πιστεύουν πως η Ελλάδα θα ήταν καλύτερα στην δραχμή.

Η υπόθεση ότι τα πράγματα θα ήταν καλύτερα αν φεύγαμε από την Ευρωζώνη τον Ιούλιο μοιάζει να στηρίζεται στην υπόθεση ότι η χώρα δεν θα είχε χρηματοδοτικές ανάγκες και ότι δεν θα χρειαζόταν να προσφύγει στο ΔΝΤ για ένα νέο δάνειο για να τις καλύψει και ότι το ΔΝΤ δεν θα επέβαλε και πάλι τους όρους του.

Η ιδέα πως εκτός Ευρωζώνης θα είσαι απολύτως ελεύθερος να κάνεις ότι σου αρέσει δεν υποστηρίζεται από καμία οικονομική θεωρία και δεν υπάρχει ποτέ στην οικονομική ιστορία, συμπληρώνει.

Ο υπουργός Οικονομικών θεωρεί κλειδί για την επιτυχία του προγράμματος και την εξάλειψη του Grexit την ελάφρυνση του χρέους και θα ήθελε η σχετική συζήτηση να ξεκινήσει τον Φεβρουάριο.

Πάντως, ο κ. Τσακαλώτος ανησυχεί ότι οι απαιτήσεις των δανειστών ίσως ωθήσουν τους Έλληνες στα άκρα. Ανησυχεί ιδιαίτερα για τη μεταρρύθμιση του συνταξιοδοτικού συστήματος γιατί θα μπορούσε να αποτελέσει το σημείο καμπής.

Οι δανειστές θα πρέπει να δεχθούν ότι κάποιες μεταρρυθμίσεις μπορούν να εφαρμοσθούν σταδιακά, τονίζει, προσθέτοντας ότι είναι σημαντικό να αισθανθούν οι Έλληνες ότι οι θυσίες τους πιάνουν τόπο.

Ο ίδιος προβλέπει ότι τα capital controls θα αρθούν σε κάποιο σημείο μέσα στο 2016.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Eνεργά δέκα πετρελαϊκά συστήματα στην Ελλάδα

Τα αποθέματα πετρελαίου και φυσικού αερίου ως βασικός μοχλός ανάπτυξης θα είναι το θέμα του συνεδρίου που θα πραγματοποιηθεί στις 8 και 9 Ιουνίου από το Ευρωπαϊκό Ινστιτούτο Έρευνας και Τεχνολογίας και το Πανελλήνιο Σωματείο Εργαζομένων στα ΕΛΠΕ. Στο επίκεντρο του συνεδρίου αναμένεται να βρεθούν τα δεδομένα για το δυναμικό[…]

Περισσότερα »

Ερωτήματα από τρόικα για την εξαίρεση της Δραπετσώνας

Ερωτηματικά για την απόφαση της κυβέρνησης να εξαιρεθεί τελικά από τη σύμβαση παραχώρησης του ΟΛΠ η παράκτια έκταση της Δραπετσώνας, εγείρει σύμφωνα με πληροφορίες η τρόικα. Την αφαίρεση της περιοχής των πρώην Λιπασμάτων από τη σύμβαση παραχώρησης για την πώληση του 51% του ΟΛΠ, ανακοίνωσε την Παρασκευή από το βήμα[…]

Περισσότερα »

Σχολιάστε

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν κοινοποιείται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *