Home

ΡΟΗ  ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Εύσημα με αιχμές και συστάσεις από τον Γ.Παπανδρέου

0 σχόλια ΡΕΠΟΡΤΑΖ

Ως ένα «μεγάλο βήμα» για τη χώρα χαρακτήρισε την έξοδο στις αγορές πρώην πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου αν και στην ανακοίνωση «θυμίζει» στη ΝΔ την εχθρική στάση που είχε τηρήσει ως αντιπολίτευση στις προσπάθειες που κατέβαλλε η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ για την αντιμετώπιση στην κρίση με σαφή αναφορά στο «Ζάππειο» του Αντώνη Σαμαρά. Σημειώνει δε πως απαιτείται «εθνική συνεννόηση και συνεργασία των πολιτικών κομμάτων» προκειμένου το μεγάλο αυτό βήμα να μην μείνει μετέωρο κάτι που μπορεί να γίνει εάν η χώρα δεν προχωρήσει τις απαραίτητες μεταρρυθμίσεις.
Τα «Ζάππεια» και αυτοί που «έσκιζαν τα μνημόνια»
«Τότε, η ΝΔ, χαρακτήριζε “λάθος” τις επιλογές της κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ, που οδήγησαν στο αποτέλεσμα που τώρα όλοι βλέπουμε και πρότεινε Ζάππεια και 18 δις Ευρώ ισοδύναμα μέτρα. Σήμερα, πανηγυρίζει, αλλά ποτέ δεν έκανε πράξη κάτι από όσα είχε προτείνει» αναφέρεται στη σχετική ανακοίνωση.
Από την κριτική του όμως δεν διαφεύγει ούτε το κόμμα της σημερινής αξιωματικής αντιπολίτευσης αφού τονίζεται πως «Τότε, ο ΣΥΡΙΖΑ, μας διαβεβαίωνε ότι, θα έσχιζε το μνημόνιο. Σήμερα, θέλει να συνεχίσουμε να δανειζόμαστε με βάση τις προβλέψεις του μνημονίου».
Το συμπέρασμα όπως σημειώνει είναι πως οι «πρωτεργάτες του αντιμνημονιακού αγώνα και του λαϊκισμού, ανέκρουσαν πρύμνα. Μπροστά στην αλήθεια και την πραγματικότητα, όλοι ήρθαν στα μέτρα τους. Μόνο που η χώρα έχασε δυο πολύτιμα χρόνια. Αλλά επειδή, αν και έμπρακτα έχουν υποχωρήσει από τις θέσεις τους, εντούτοις δεν φαίνεται να έχουν αποστεί των αντιλήψεων, των νοοτροπιών και των συμπεριφορών από τις οποίες χαρακτηρίζεται η γενικότερη στάση τους, ένα μόνο σχόλιο: Μετά από σχεδόν τέσσερα χρόνια σκληρών προσπαθειών των Ελλήνων, η χώρα έχει πλέον τις προϋποθέσεις να μπει στην τελική ευθεία για την έξοδο της από την κρίση».
Το δε κόστος της προσπάθειας «θα μπορούσε να είναι πολύ μικρότερο και η έξοδος στις αγορές θα μπορούσε να έχει γίνει νωρίτερα, αν υπήρχε από την αρχή εθνική συνεννόηση» τονίζοντας πως μόνο το ΠΑΣΟΚ και η κυβέρνηση του, «ανέλαβαν ευθύνες που δεν τους αναλογούσαν και σήκωσαν μόνοι το βάρος της προσπάθειας για να ανταποκριθούν σε αυτήν την αναγκαστική επιλογή».
Ανάγκη συνεργασίας των πολιτικών κομμάτων
Επιμένει όμως ότι η εξέλιξη με την έξοδο της Ελλάδας στις αγορές που αποτελεί ένα μεγάλο βήμα «θα μείνει μετέωρο», αν η χώρα δεν αλλάξει.
«Όσες θετικές εξελίξεις και αν υπάρξουν στα δημοσιονομικά δεδομένα της οικονομίας, τίποτα δεν θα οδηγήσει τη χώρα στο μέλλον με ασφάλεια και χωρίς τον κίνδυνο μιας νέας κρίσης, αν δεν συνεχιστεί η μεταρρυθμιστική προσπάθεια που ξεκίνησε το 2009. Μεταρρυθμιστική προσπάθεια που διεκόπη πριν από δύο χρόνια, και σε κάποιες περιπτώσεις αποδομήθηκε στη συνέχεια».
Γι’ αυτό και τονίζει πως «απαιτείται εθνική συνεννόηση και συνεργασία των πολιτικών δυνάμεων για την επίτευξη συγκεκριμένων στόχων, με συγκεκριμένα χρονοδιαγράμματα. Θα ήταν κρίμα, σε δύο χρόνια από σήμερα να παρακολουθούμε την επανάληψη των ίδιων ακριβώς συμπεριφορών, αλλά για ένα μεγάλο διακύβευμα, που αφορά το μέλλον των Ελλήνων και την ανάγκη να σταθούν απέναντι σε ένα όλο και πιο σύνθετο κόσμο που αλλάζει ραγδαία, με αξιοπρέπεια. Ας μην χάσουμε, λοιπόν και άλλα δυo χρόνια».

Σχετικά Αρθρα

Σχολιάστε

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν κοινοποιείται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *