ΗΠΑ: Μεγαλύτερη ευελιξία από το ΔΝΤ για Ελλάδα

Τέσσερα μέλη του Κογκρέσου απέστειλαν στις 2 Ιουλίου επιστολή προς την γενική διευθύντρια του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου Κριστίν Λαγκάρντ για να εκφράσουν την ανησυχία τους για το γεγονός ότι, εάν η ελληνική κυβέρνηση και οι πιστωτές, στους οποίους περιλαμβάνεται και το ΔΝΤ, δεν κατορθώσουν να φθάσουν σε συμφωνία, υπάρχει κίνδυνος σοβαρής χρηματοπιστωτικής κρίσης που δεν θα πλήξει μόνο την ελληνική οικονομία, αλλά θα βλάψει περαιτέρω την Ευρώπη και την παγκόσμια οικονομία.

Οι συντάκτες της επιστολής θεωρούν ότι η παράταση των διαπραγματεύσεων μαζί με τους περιορισμούς στις πιστώσεις προς την ελληνική κυβέρνηση και το ελληνικό τραπεζικό σύστημα, καθώς η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα προσπαθεί να αποσπάσει περισσότερες υποχωρήσεις από την ελληνική πλευρά, ώθησαν την Ελλάδα πίσω στην ύφεση και κατέστησαν την οικονομική ανάκαμψη δυσκολότερη κάθε εβδομάδα που περνά.

Στην επιστολή εκφράζεται ιδιαίτερη ανησυχία για τις πρόσφατες δηλώσεις εκ μέρους των ΔΝΤ και ευρωπαίων αξιωματούχων σύμφωνα με τις οποίες το Ταμείο υιοθετεί σκληρή γραμμή ως προς τις απαιτήσεις για την εφαρμογή περισσότερων μεταρρυθμίσεων από την Ελλάδα.

Ο ελληνικός λαός έχει ήδη υποφέρει κατά τη διάρκεια επώδυνης δημοσιονομικής προσαρμογής τα τελευταία έξι χρόνια. Ενώ φέτος, η πρόβλεψη για ανάπτυξη ήταν της τάξεως του 2,5% και για τη διαμόρφωση του πρωτογενούς πλεονάσματος στο 3% του ΑΕΠ, η οικονομική αναταραχή που προκλήθηκε από την αναμέτρηση ανάμεσα στην νέα ελληνική κυβέρνηση και τους πιστωτές της, περιλαμβανομένου του περιορισμού της ρευστότητας από την ΕΚΤ και σε συνδυασμό με την εκροή καταθέσεων από το τραπεζικό σύστημα, αποτέλεσαν τεράστιο πλήγμα για την οικονομία και τη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους.

Επισημαίνοντας ότι με την εφαρμογή πολλών από τις μεταρρυθμίσεις που ζητούσαν οι πιστωτές, ο δημόσιος τομέας στην Ελλάδα περιορίσθηκε κατά 19%, ενώ εξασφαλίσθηκε το μεγαλύτερο δημοσιονομικό πλεόνασμα στην ευρωζώνη τον περασμένο χρόνο και μειώθηκαν κατά 36% οι εισαγωγές, οι συντάκτες της επιστολής τονίζουν ότι το ίδιο του ΔΝΤ έχει παραδεχθεί ότι η λιτότητα που επιβλήθηκε από τους πιστωτές την τελευταία πενταετία είχε πολύ καταστροφικότερα από τα προβλεπόμενα αποτελέσματα για την ελληνική οικονομία.

Η επιμονή του ΔΝΤ για εμφάνιση δημοσιονομικού πλεονάσματος μεγαλύτερου του 4% του ΑΕΠ για «πολλά χρόνια», ώστε να γίνεται δυνατή η αποπληρωμή του χρέους, αναγνωρίζεται πλέον ευρέως ότι ήταν εσφαλμένη.

Η Ελλάδα χρειάζεται λύση που θα καταστήσει την οικονομική ανάκαμψη προτεραιότητα -διαφορετικά θα συνεχίσει να ολισθαίνει στην ίδια παγίδα της λιτότητας, της ύφεσης και της μη βιωσιμότητας του χρέους.

Η ελληνική κυβέρνηση έδειξε την προθυμία της για συμβιβασμό, αλλά όπως το έθεσε ο Πολ Τόμσεν τον περασμένο μήνα, πρέπει να υπάρξει ευελιξία και από τις δύο πλευρές:

«Είναι σαφές ότι η νέα κυβέρνηση εξελέγη με ισχυρή εντολή για να αλλάξει το πρόγραμμα, δεν υπάρχει αμφιβολία, και δεν υπάρχει αμφιβολία ότι, φυσικά, αυτό το αποδεχόμαστε πλήρως. Όπως πάντα, θα επιδείξουμε ευελιξία», αναφέρουν τα τέσσερα μέλη του Κογκρέσου.

Η επιστολή καταλήγει με μία προειδοποίηση προς το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο σχετικά με τη μεταρρύθμιση του μηχανισμού λήψης αποφάσεων στον διεθνή οικονομικό οργανισμό.

«Θα είναι δύσκολο να υπάρξει πλειοψηφία στο Κογκρέσο των ΗΠΑ που θα υποστηρίξει τη μεταρρύθμιση αυτή, εάν το ΔΝΤ θεωρηθεί υπεύθυνο για περαιτέρω ζημία της ελληνικής οικονομίας, όπως και για τις προβλεπόμενες σήμερα συνέπειες τυχόν οικονομικής καταστροφής».

«Σας καλούμε να επιδείξετε την υπεσχημένη ευελιξία το συντομότερο δυνατόν, ώστε να αποφευχθεί μία κατάσταση πτώχευσης ή άλλες ακούσιες συνέπειες».

Η επιστολή υπογράφεται από τους Αλαν Γκρέισον, Μπέρναρντ Σάντερς, Τζον Κόνιερς και Ραούλ Γκριχάλβα.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Κ. Κατσαφάδος: Για το κλείσιμο του Ελληνικού Προξενείου στη Μασσαλία

Του Θοδωρή Ασβεστόπουλου… Εξηγήσεις για το επικείμενο κλείσιμο του Γενικού Προξενείου της Ελλάδας στη Μασσαλία ζήτησε από τον Υπουργό Εξωτερικών με γραπτή ερώτηση, ο Βουλευτής Α’ Πειραιώς και Νήσων Κώστας Κατσαφάδος της Νέας Δημοκρατίας. Όπως αναφέρει ο κ. Κατσαφάδος, το κλείσιμο του Ελληνικού Προξενείου της Μασσαλίας, στις 7 Νοεμβρίου 2016,[…]

Περισσότερα »

Επίσκεψη του Π. Καμμένου σε στρατιωτικούς σχηματισμούς

Το Αεροπορικό Κέντρο Ελέγχου που δίνει τη δυνατότητα να ελέγχεται το σύνολο των αεροπορικών δυνάμεων της χώρας και εδρεύει πλέον στο στρατηγείο στο Κουτσόχερο εγκαινίασε, σήμερα ο υπουργός Εθνικής Άμυνας, Πάνος Καμμένος, ο οποίος επισκέφθηκε παράλληλα, την 1η Στρατιά στην Λάρισα, το ΑΤΑ, την 110 ΠΜ και το Ευρωπαϊκό Στρατηγείο.[…]

Περισσότερα »

Σχολιάστε

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν κοινοποιείται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *