Η “Αναγέννηση” της ελληνικής κοινότητας της Ίμβρου

Του Θοδωρή Ασβεστόπουλου

Μία σημαντική στιγμή με θετικό πρόσημο για την πρόσφατη ιστορία της, έζησε η ελληνική κοινότητα της Ίμβρου στο τέλος του Σεπτέμβρη με την επαναλειτουργία του ελληνικού Γυμνασίου και Λυκείου. Το σχολείο άνοιξε και πάλι για πρώτη φορά μετά από τις μαζικές απελάσεις του 1964, με τις οποίες ξεριζώθηκαν από την Ίμβρο χιλιάδες Έλληνες.

«Είναι μία ιστορική στιγμή για εμάς γιατί μας δίνεται η δυνατότητα πλέον σαν κοινότητα να υποστηρίξουμε οικογένειες με παιδιά να μείνουν μόνιμα στην Ίμβρο, αφού μέχρι τώρα δεν υπήρχε η επιλογή για οικογένειες να εγκατασταθούν στο νησί γιατί δεν μπορούσαν τα παιδιά τους να διδαχτούν στην ελληνική γλώσσα. Από δω και πέρα όμως αυτό θα είναι εφικτό για όλες τις βαθμίδες της εκπαίδευσης, από το Δημοτικό μέχρι και το Λύκειο», δήλωσε στο ΚΑΝΑΛΙ 1 ο Α΄ Αντιπρόεδρος του Συλλόγου Ιμβρίων Κωνσταντίνος Χριστοφορίδης.

Όπως είπε, τα τελευταία χρόνια επιστρέφουν ελληνικές οικογένειες στην Ίμβρο, σημειώνοντας χαρακτηριστικά ότι μόνο για φέτος γύρισαν οκτώ οικογένειες και δεκατέσσερα παιδιά, γεγονός που δεν έχει προηγούμενο τα τελευταία πενήντα χρόνια, όπου από το νησί μόνο φεύγουν οι Έλληνες.

Ο κ. Χριστοφορίδης τόνισε μάλιστα ότι από το 2013 που άνοιξε το ελληνικό Δημοτικό Σχολείο στην Ίμβρο γεννήθηκαν εκεί επτά Ελληνόπουλα!

«Έχουμε κυριολεκτικά μία αναγέννηση. Η επιστροφή των Ιμβρίων ξεκινάει εδώ και εικοσιπέντε χρόνια, με τους Έλληνες που γύρισαν στις ρίζες τους και επισκεύασαν τα σπίτια τους. Αυτό όμως μπορούσαν να το κάνουν συνταξιούχοι και άνθρωποι που δεν είχαν παιδιά, γιατί ένας γονέας θα έπρεπε να πάρει την απόφαση να μην διδαχθεί το παιδί του ελληνικά. Τώρα πια αυτό δεν αποτελεί εμπόδιο», πρόσθεσε ο αντιπρόεδρος του Συλλόγου Ιμβρίων, τονίζοντας ότι η ίδρυση των σχολείων ήταν ένα από τα πάγια αιτήματα της ελληνικής ιμβριακής κοινότητας για δεκαετίες.

Πάντως ο κ. Χριστοφορίδης έκανε σαφές ότι υπάρχουν πολλές προϋποθέσεις μέχρι να ξανασταθεί η κοινότητα στα πόδια της, οικονομικής φύσεως κυρίως αλλά και το δικαίωμα ισονομίας όπως το να μπορούν ξένοι υπήκοοι να διεκδικήσουν τις περιουσίες των προγόνων τους κάτι που πρακτικά δεν ισχύει ακόμα στην Ίμβρο.

Όσον αφορά πάλι τα ελληνικά σχολεία του νησιού, στο Γυμνάσιο και το Λύκειο φοιτούν εννέα μαθητές και στο Δημοτικό άλλοι πέντε, από τους οποίους όλοι σχεδόν ήρθαν από την Ελλάδα, ενώ ένας ήρθε από την Κωνσταντινούπολη. Από την επόμενη χρονιά ο αριθμός των μαθητών αναμένεται να αυξηθεί. Αρκετοί γονείς ήθελαν να εγγράψουν τα παιδιά τους από τη σχολική χρονιά 2015 – 2016, αλλά περίμεναν να ανοίξει σίγουρα το Ελληνικό Γυμνάσιο – Λύκειο, γιατί το κτίριο όπου στεγάζεται ολοκληρώθηκε τον Αύγουστο, ενώ τότε δόθηκε και η άδεια, γεγονός που δεν τους έδωσε τον απαραίτητο χρόνο ώστε να μετοικίσουν από την Ελλάδα στην Ίμβρο. Να σημειωθεί επίσης ότι οι περισσότεροι από τους εκπαιδευτικούς που διορίστηκαν ως μόνιμοι στα σχολεία είναι ιμβριακής καταγωγής, κάτι που σημαίνει ότι η ελληνική κοινότητα του νησιού μπορεί να στηρίξει την όλη προσπάθεια με τις δικές της δυνάμεις μαζί παράλληλα και με τους μετακλητούς δασκάλους και καθηγητές που έχουν έρθει από την Ελλάδα.

Ο κ. Χριστοφορίδης τόνισε την καθοριστική συμβολή σε όλα αυτά του Οικουμενικού Πατριάρχη Βαρθολομαίου, ο οποίος ως γνωστόν έχει την καταγωγή του από την Ίμβρο και στις 12 Οκτωβρίου θα είναι παρών στο νησί για τον αγιασμό της σχολικής χρονιάς, όπως και πολλών δωρητών με κυριότερο την Ιερά Μονή Βατοπεδίου Αγίου Όρους. Σημαντική ήταν επίσης η συμβολή ιεραρχών του Οικουμενικού Πατριαρχείου που κατάγονται από την Ίμβρο αλλά και των Συλλόγων Ιμβρίων στην Αθήνα και την Θεσσαλονίκη, ενώ έχει ιδρυθεί ακόμα ένας σύλλογος που εδρεύει στο νησί, ο Εκπαιδευτικός και Μορφωτικός Σύλλογος Ίμβρου, ο οποίος θα διαχειρίζεται τα σχολεία εντός του τουρκικού νομικού πλαισίου.

Για όποιον επιθυμεί να ενημερωθεί και να συμβάλλει στην αναγέννηση του Ελληνισμού στην Ίμβρο μπορεί να απευθυνθεί στην ιστοσελίδα του Συλλόγου Ιμβρίων www.imvrosisland.org .

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

1 εκατ. οι πρόσφυγες στην Ευρώπη μέσω της Τουρκίας

Του Θοδωρή Ασβεστόπουλου… Ανακοίνωση του Ε. Κοινοβουλίου, κάνει λόγο ότι περισσότερο από ένα εκατομμύριο πρόσφυγες που ήρθαν το 2015 στην Ευρωπαϊκή Ένωση, έφτασαν μέσω Τουρκίας, ενώ αυτή τη στιγμή στη χώρα, υπάρχουν περισσότεροι από 2,5 εκατομμύρια πρόσφυγες. Στο τέλος του Νοεμβρίου του 2015, η ΕΕ και η Τουρκία κατέληξαν σε[…]

Περισσότερα »

Κοινωνία και ανασυγκρότηση του Σοσιαλδημοκρατικού χώρου

Του πρώην βουλευτή ΠΑΣΟΚ στη Β’ Θεσσαλονίκης Χάρη Τσιόκα…   Η Ευρωπαϊκή σοσιαλδημοκρατία συρρικνώνεται και στην Ελλάδα καταρρέει, γιατί αδυνατεί να συμπορευτεί με το προοδευτικό πόλο δυνάμεων, απέναντι στη νεοφιλελεύθερη επέλαση! Μόνο οι «εθελοτυφλούντες αξιωματούχοι» , όσοι δηλαδή δεν αντιλαμβάνονται τον «χώρο» ότι έγινε παρακολούθημα του αδίκου “νεοφιλελεύθερου συμβιβασμού” ,[…]

Περισσότερα »

Σχολιάστε

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν κοινοποιείται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *