Η ανδρεία του Σπαρτιάτη πολεμιστή Διηνέκη

Ο Διηνέκης ήταν ένας από τους 300 Σπαρτιάτες που έλαβαν μέρος στη μάχη των Θερμοπυλών το 480 π.Χ. υπό τον βασιλιά Λεωνίδα.
Ο Διηνέκης έμεινε γνωστός εξαιτίας της απάντησης του «καλύτερα, θα πολεμήσουμε υπό σκιά», όταν κάποιος παρατήρησε ότι οι Πέρσες είναι τόσοι πολλοί ώστε τα βέλη τους θα σκέπαζαν τον ήλιο.

Η φράση αυτή έμελλε να γίνει συνώνυμη της ανδρείας, της τόλμης και της περιφρόνησης του θανάτου, μιας και αυτός όταν έρχεται στο πεδίο της μάχης, τιμημένα, αποτελεί το ύψιστο ιδανικό κάποιου για τη χώρα-πόλη του.

Ο Ηρόδοτος μας πληροφορεί ότι την τρίτη και τελευταία μέρα της μάχης και αφού ο Λεωνίδας είχε πληγωθεί θανάσιμα, ο Διηνέκης μαζί με ορισμένους από τους συντρόφους του 4 φορές τράβηξαν το πτώμα του από τα χέρια των εχθρών μέχρις ότου πέθαναν όλοι τους από τον καταιγισμό βελών.

Το παράδοξο με τον Διηνέκη ήταν πως κανονικά δεν είχε το δικαίωμα να πολεμήσει στη μάχη των Θερμοπυλών, διότι έπρεπε βάσει του σπαρτιατικού νόμου να έχει τουλάχιστον έναν γιο για να συνεχίσει τη γενιά του. Ο Διηνέκης αντίθετα είχε 4 κόρες, όμως μέσω της παρέμβασης μιας δούλης, που ισχυρίστηκε πως γέννησε το γιο του, του δόθηκε το δικαίωμα να λάβει μέρος στη μάχη.

Ήταν ένας από τους γενναιότερους και πιο διακεκριμένους Σπαρτιάτες, γνωστός για τη μεγάλη του εμπειρία, αφού είχε πολεμήσει σε πάρα πολλές μάχες. Ήταν αγαπητός στον Λεωνίδα και υπάρχουν αποσπάσματα που τους παρουσιάζουν να γευματίζουν μαζί.

Είναι σχετικά άσημο πρόσωπο, αφού δεν αναφέρεται σε πολλά βιβλία. Παρόλα αυτά, είναι άξιος θαυμασμού για την ανδρεία του και την αποφασιστικότητα του: συμβολίζει τον μέσο Σπαρτιάτη που με την αυταπάρνησή του θυσιάζει τη ζωή του στο πεδίο της μάχης με σκοπό την αιώνια δόξα και την ελευθερία της πατρίδας του.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Νεκρός ηλικιωμένος άνδρας στις Πλαταιές Βοιωτίας

Ρεπορτάζ: Σ. Πεϊμανίδης… Φονική αποδείχθηκε η «Ζηνοβία». Δύο άνδρες βρέθηκαν αναίσθητοι σε σπίτι στις Πλαταιές Βοιωτίας. Σύμφωνα με πληροφορίες, οι δύο άνδρες -πατέρας και παππούς- εντοπίστηκαν

Περισσότερα »

Πλοίο περισυνέλεξε γυναίκα πέντε μίλια ανοιχτά του Πειραιά

Στον εντοπισμό και περισυλλογή μίας γυναίκας, αγνώστων μέχρι στιγμής στοιχείων, στη θαλάσσια περιοχή πέντε ναυτικά μίλια νότια του λιμανιού του Πειραιά, προχώρησε το πλήρωμα του επιβατηγού/οχηματαγωγού πλοίου «Άγιος Νεκτάριος». Σύμφωνα με πληροφορίες από το Λιμενικό, πρόκειται για γυναίκα μεγάλης ηλικίας, η οποία είναι καλά στην υγεία της αλλά βρίσκεται σε[…]

Περισσότερα »

Σχολιάστε

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν κοινοποιείται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *