Η γυμναστική δεν βελτιώνει μόνο την αντοχή αλλά και την σκέψη

Της Κατερίνας Παπαγεωργίου

Η δραστηριότητα που πραγματοποιείται στον εγκέφαλο μας, όσο γυμναζόμαστε, μπορεί να αυξήσει την ζωτικότητα, την αντοχή, αλλά και την ανάπτυξη νέων εγκεφαλικών κυττάρων! Σε αυτό το συμπέρασμα κατέληξε η επιστημονική ομάδα του πανεπιστημίου της Ν. Καρολίνας με έρευνα που αποδεικνύει πως κατά τη διάρκεια μιας άσκησης, παρατηρείται αύξηση του αριθμού των μιτοχονδρίων, που είναι τα «εργοστάσια» ενέργειας του κυττάρου, και τροφοδοτούν με ενέργεια τα κύτταρα του εγκεφάλου.

Μάλιστα, όσο μεγαλύτερη είναι η άσκηση, τόσο πιο ανθεκτικοί γίνονται οι μύες μας στην κούραση. Συμπεράσματα στα οποία κατέληξε η ομάδα μετά από πειράματα που έκανε σε δυο ομάδες ποντικών που ζούσαν στο ίδιο περιβάλλον. Η πρώτη ομάδα έπρεπε να τρέχει καθημερινά για μια ώρα σε διάδρομο, ενώ η δεύτερη παρέμενε αδρανής για οκτώ βδομάδες. Στο τέλος του διμήνου, οι δυο ομάδες «έτρεξαν» σε διάδρομο μέχρι εξάντλησης και όπως διαπιστώθηκε τα γυμνασμένα ποντίκια είχαν πολύ μεγαλύτερη αντοχή από εκείνα που καθόντουσαν.

Την ίδια ώρα παρατηρήθηκε πως τα μιτοχόνδρια στα εγκεφαλικά κύτταρα των ποντικών που έκαναν έντονη άσκηση πολλαπλασιαζόντουσαν, ενώ μερικά μέρη του εγκεφάλου τους είχαν μεγαλύτερη δραστηριότητα σε σύγκριση με τα εγκεφαλικά κύτταρα των καθιστικών πειραματόζωων. Αυτή είναι μια πρώτη μελέτη που έχει γίνει γύρω από αυτό το θέμα, που επιπλέον αποκαλύπτει πως σε πειραματικό στάδιο δυο μήνες προπόνηση είναι αρκετή για να διεγείρει την αύξηση στην βιογένεση των μιτοχονδρίων και σε άλλους ιστούς εκτός των μυών.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Ρότερνταμ: Η πόλη όπου συνυπάρχει το παλιό με το νέο

Αποστολή: Νίκος Μπαρδούνιας… Η Ολλανδία πάντα μου άρεσε αλλά όταν επισκέφθηκα το Ρότερνταμ για πρώτη φορά, νομίζω ότι το ερωτεύτηκα αμέσως. Είναι κάτι σαν την γνωστή διαφήμιση: «Do you believe in love at first sight?» Η απάντηση απλά είναι: Yesss ! Μάλιστα όταν έχεις και την πολυτέλεια να πίνεις τον[…]

Περισσότερα »

X. Χωμενίδης: Παραιτήθηκε από τη ΝΕΡΙΤ με αιχμές για παρεμβάσεις

O Xρήστος Χωμενίδης παραιτήθηκε το μεσημέρι της δευτέρας από τη ΝΕΡΙΤ και ανάρτησε επιστολή του προς τη διοίκηση στον προσωπικό του λογαριασμό στο facebook. Στην επιστολή του τονίζει ότι: «Προς τον Πρόεδρο του Εποπτικού Συμβουλίου της ΝΕΡΙΤ, Καθηγητή Θεόδωρο Φορτσάκη “Αθήνα, 15 Σεπτεμβρίου 2014 Αγαπητέ κύριε πρόεδρε, Μετά τα πρόσφατα[…]

Περισσότερα »

Σχολιάστε

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν κοινοποιείται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *