Η γυμναστική δεν βελτιώνει μόνο την αντοχή αλλά και την σκέψη

Της Κατερίνας Παπαγεωργίου

Η δραστηριότητα που πραγματοποιείται στον εγκέφαλο μας, όσο γυμναζόμαστε, μπορεί να αυξήσει την ζωτικότητα, την αντοχή, αλλά και την ανάπτυξη νέων εγκεφαλικών κυττάρων! Σε αυτό το συμπέρασμα κατέληξε η επιστημονική ομάδα του πανεπιστημίου της Ν. Καρολίνας με έρευνα που αποδεικνύει πως κατά τη διάρκεια μιας άσκησης, παρατηρείται αύξηση του αριθμού των μιτοχονδρίων, που είναι τα «εργοστάσια» ενέργειας του κυττάρου, και τροφοδοτούν με ενέργεια τα κύτταρα του εγκεφάλου.

Μάλιστα, όσο μεγαλύτερη είναι η άσκηση, τόσο πιο ανθεκτικοί γίνονται οι μύες μας στην κούραση. Συμπεράσματα στα οποία κατέληξε η ομάδα μετά από πειράματα που έκανε σε δυο ομάδες ποντικών που ζούσαν στο ίδιο περιβάλλον. Η πρώτη ομάδα έπρεπε να τρέχει καθημερινά για μια ώρα σε διάδρομο, ενώ η δεύτερη παρέμενε αδρανής για οκτώ βδομάδες. Στο τέλος του διμήνου, οι δυο ομάδες «έτρεξαν» σε διάδρομο μέχρι εξάντλησης και όπως διαπιστώθηκε τα γυμνασμένα ποντίκια είχαν πολύ μεγαλύτερη αντοχή από εκείνα που καθόντουσαν.

Την ίδια ώρα παρατηρήθηκε πως τα μιτοχόνδρια στα εγκεφαλικά κύτταρα των ποντικών που έκαναν έντονη άσκηση πολλαπλασιαζόντουσαν, ενώ μερικά μέρη του εγκεφάλου τους είχαν μεγαλύτερη δραστηριότητα σε σύγκριση με τα εγκεφαλικά κύτταρα των καθιστικών πειραματόζωων. Αυτή είναι μια πρώτη μελέτη που έχει γίνει γύρω από αυτό το θέμα, που επιπλέον αποκαλύπτει πως σε πειραματικό στάδιο δυο μήνες προπόνηση είναι αρκετή για να διεγείρει την αύξηση στην βιογένεση των μιτοχονδρίων και σε άλλους ιστούς εκτός των μυών.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Διάρρηξη σε αποθήκες του ΕΟΠΥΥ στον Ρέντη

Διάρρηξη σημειώθηκε σε αποθήκες του Εθνικού Οργανισμού Παροχής Υπηρεσιών Υγείας (ΕΟΠΥΥ), στην περιοχή του Αγίου Ιωάννη Ρέντη, την Κυριακή. Άγνωστοι μπήκαν από φαρμακείο που βρίσκεται επί της οδού Πειραιώς 167, αφαίρεσαν φάρμακα μεγάλης αξίας και διέφυγαν. Έρευνες της ΕΛΑΣ βρίσκονται σε εξέλιξη για τον εντοπισμό και τη σύλληψή τους. Bio[…]

Περισσότερα »

Στην Αθήνα θα βρεθεί ο ιδιοκτήτης και πρόεδρος της Fairfax Prem Watsa. Η επίσκεψη του ινδοκαναδού επενδυτή θα έχει αυτή τη φορά ευρύτερη σημασία για την Αθήνα. Δεν είναι μόνο ότι οι επενδύσεις της Fairfax στην Ελλάδα πληθαίνουν (σ.σ. εξαγόρασε πριν από λίγους μήνες το 80% της Eurolife) αλλά το[…]

Περισσότερα »

Σχολιάστε

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν κοινοποιείται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *