Η Ελλάδα πρέπει να συμμορφωθεί λέει ο Πορτογάλος ΥΠΟΙΚ

Την εκτίμηση ότι η σκληρή λιτότητα που πέρασε η Πορτογαλία αποδίδει καρπούς και η Ελλάδα πρέπει επίσης να συμμορφωθεί προς τις υποχρεώσεις της σε εταίρους, πιστωτές και ενιαίο νόμισμα εξέφρασε ο Πορτογάλος υπουργός Οικονομίας.

Μιλώντας στο Reuters ο Αντόνιο Πιρές ντε Λίμα απέκλεισε οποιουδήποτε είδους επαναδιαπραγμάτευση του χρέους της Ελλάδας, λέγοντας πως η Αθήνα πρέπει να παίξει με βάση τους κανόνες του παιγνιδιού που ορίσθηκαν από τα μέλη του ευρώ, ιδιαίτερα δεδομένων των θυσιών που έκανε η Πορτογαλία, μια χώρα που μπήκε επίσης σε πρόγραμμα στήριξης.

Ο Πιρές ντε Λίμα δήλωσε πως, εφόσον η Λισαβόνα επέλεξε μια οδό, «η οποία δεν ήταν η ευκολότερη» για να ανακτήσει αξιοπιστία και να επιστρέψει στην ανάπτυξη, «αυτή είναι η στάση που υιοθετούμε και αναφορικά με την κατάσταση σε άλλες χώρες».

«Η Πορτογαλία έκανε ό,τι ήταν απαραίτητο για να άρει την ατμόσφαιρα της καχυποψίας που περιέβαλε τη χώρα, αφαιρώντας όλες τις σκιές, όλα τα σύννεφα, όλες τις αμφιβολίες», δήλωσε ο υπουργός σε συνέντευξη που έδωσε χθες το βράδυ.

Ο Πιρές ντε Λίμα δήλωσε πως η πορτογαλική οικονομία ανακάμπτει και πως δεν θα εκπλαγεί αν η ανάπτυξη φθάσει φέτος το 2%. Η επίσημη κυβερνητική πρόβλεψη είναι 1,5% και η Ευρωπαϊκή Επιτροπή αύξησε αυτή την εβδομάδα την εκτίμησή της στο 1,6%.

Η μείωση των πετρελαϊκών τιμών και η απόφαση της ΕΚΤ να αγοράσει κυβερνητικά ομόλογα σε μεγάλη κλίμακα τυπώνοντας χρήμα, κάτι που αναμένεται ότι θα αυξήσει τη ρευστότητα στην οικονομία, θα τονώσουν φέτος την ανάπτυξη, δήλωσε ο υπουργός.

Επενδυτές που τοποθέτησαν τα χρήματά τους σε πορτογαλικά κυβερνητικά ομόλογα «πριν από δύο χρόνια ή πέρυσι είχαν πολύ καλές αποδόσεις», δήλωσε. Οι αποδόσεις μειώθηκαν στο διάστημα αυτό καθώς οι επενδυτές στοιχηματίζουν στην ανάκαμψη της χώρας.

Όμως ο υπουργός δήλωσε πως η Πορτογαλία εισέρχεται τώρα σε μια φάση κατά την οποία χρειάζεται επενδυτές για τις εταιρείες της. «Η Πορτογαλία πραγματικά χρειάζεται κεφάλαιο για να συντηρήσει τις επενδυτικές και αναπτυξιακές στρατηγικές των εταιρειών της, ιδιαίτερα των μεσαίου και μικρού μεγέθους εταιρειών», δήλωσε.

Ως τώρα την ανάπτυξη προωθούσε η ισχυρή αύξηση των εξαγωγών και η επιστροφή της καταναλωτικής ζήτησης.

Ο Πιρές ντε Λίμα δήλωσε πως δεν τον ανησυχεί το ενδεχόμενο να υπάρξει οποιαδήποτε μετάδοση από την Ελλάδα στην Πορτογαλία, επισημαίνοντας πως οι αποδόσεις των ομολόγων της Λισαβόνας πλησιάζουν σε χαμηλά ρεκόρ.

«Το σχέδιο του ενιαίου νομίσματος δεν κινδυνεύει», δήλωσε. «Στο κάτω – κάτω της γραφής, η Ελλάδα είναι κυρία του πεπρωμένου της».

Πηγή: ΑΜΠΕ, Reuters

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Τ. Λιού: Χαμένη δεκαετία και γενιά στην Ευρώπη

O υπ. Οικονομικών των ΗΠΑ Τζακ Λιού χαρακτηρίζει αποτυχημένη τη στρατηγική ανάκαμψης της οικονομίας και καλεί τους Ευρωπαίους, με το βλέμμα στραμμένο στη Γερμανία, να αλλάξουν “συνταγή” δημοσιονομικής πολιτικής. Οι προειδοποιήσεις από την Ουάσιγκτον δεν γίνονται σε τυχαία χρονική στιγμή. Αύριο (15.11) και μεθαύριο συναντώνται στο Μπρισμπέιν της Αυστραλίας οι μεγαλύτερες οικονομίες[…]

Περισσότερα »

Έως και 90% η πτώση στην αγορά των ακινήτων

Tης Βαρβάρας Βαγιανού… Συνεχίζεται η μείωση στην αγορά των ακινήτων γεγονός που επιταχύνθηκε  και από την εφαρμογή των capital controls. Δεν υφίστανται αγοραπωλησίες πλέον, η αξία των ακινήτων μειώνεται, ενώ διατηρείται ο ΕΝΦΙΑ, επιδεινώνοντας την κατάσταση, δήλωσε στο Κανάλι Ένα ο Πρόεδρος της Ομοσπονδίας Μεσιτών Αστικών Συμβάσεων Ελλάδος Δημήτριος Μπινιάρης. Όπως[…]

Περισσότερα »

Σχολιάστε

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν κοινοποιείται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *