Η θέση της Ελλάδας είναι στην Ευρώπη…

Του Χάρη Παυλίδη

Κάποιος μας δουλεύει, ή μια από τις δύο πλευρές που κάθισαν να διαπραγματευθούν, δεν κατάλαβε τι εννοούσε η άλλη. Η ελληνική πλευρά επιμένει ότι ανθίσταται-γι αυτό και αποχώρησε- στις πιέσεις για μείωση στις συντάξεις.

Σήμερα, όμως, επισήμως η Κομισιόν διαβεβαιώνει ότι δεν έθεσε μείωση των συντάξεων! Είναι προφανές ότι στην προκειμένη περίπτωση δεν ευθύνεται η μετάφραση. Κάτι άλλο συμβαίνει και έχει σχέση με την εμμονή όλων των κυβερνήσεων να αρνούνται εκείνα τα ισοδύναμα που πλήττουν την εκλογική τους πελατεία. Αυτή είναι η αλήθεια και αυτή την αλήθεια αποκρύπτουν από εκείνους τους Έλληνες που πληρώνουν ώστε οι κυβερνήσεις να νομίζουν ότι κάνουν “κοινωνική πολιτική”.

Κατά τη γνώμη μου -και το έχω επισημάνει επανειλημμένα- οι θεσμοί ακολουθούν μια πολιτική κατώτερη των περιστάσεων και πάντως κατώτερη εκείνης που είχαν στο μυαλό τους όσοι εμπνεύστηκαν την ενωμένη Ευρώπη. Αλλά και η κυβέρνηση φαίνεται πλέον ότι ακολουθεί μια τακτική που βάζει σε πραγματικό κίνδυνο την παραμονή της χώρας στην ευρωζώνη και συνακόλουθα στο στενό πυρήνα των χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Δεν έχει όμως αυτή την εντολή από τον ελληνικό λαό και ως εκ τούτου οφείλει-εφόσον οι διαπραγματεύσεις οδηγηθούν σε αδιέξοδο- να προσφύγει εκ νέου στην ετυμηγορία του ελληνικού λαού.

Η κυβέρνηση έχει ιστορική ευθύνη να διασφαλίσει τη θέση της Ελλάδας στην ευρωζώνη και να εγγυηθεί την ευρωπαϊκή προοπτική της χώρας. Κάθε τι διαφορετικό συνιστά εξαπάτηση του εκλογικού σώματος. Σε κάθε περίπτωση οι απόψεις του κυρίου Βαρουφάκη μπορεί να έχουν ακαδημαίκό ενδιαφέρον, ενδεχομένως να ελκύουν πλήθος φοιτητών στα αμφιθέατρα, αλλά δεν έχουν σχέση με την πραγματικότητα και πάντως με τα συμφέροντα της Ελλάδας.

Ο πρωθυπουργός οφείλει να αντιληφθεί ότι κυβερνά με το 36%- περίπου το ένα τρίτο του εκλογικού σώματος- του οποίου η συντριπτική πλειονότητα θέλει την παραμονή στο ευρώ. Καλείται λοιπόν ο κύριος Τσίπρας να αποδείξει ότι δεν είναι πρωθυπουργός της Πολιτικής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ, αλλά πρωθυπουργός της Ελλάδας που είναι στην Ευρώπη και θέλει να μείνει στην Ευρώπη.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Γ. Τσακίρης: H τέχνη είναι ο μόνος τρόπος διαφυγής και επικοινωνίας με τον εσώτερο εαυτό μας

Συνέντευξη στη Γεωργία Δαλιανά… Την “Ανθρώπινη Φωνή” του Ζαν Κοκτώ ανέβασε το Σπίτι του Ηθοποιού σε σκηνοθεσία της ταλαντούχας Ελένης Δούναβη και ερμηνευτές την Καίτη Φίνου και τον Γιώργο Τσακίρη. Μια ιδιότυπη ενδιαφέρουσα και άκρως απαιτητική παράσταση πολλαπλών αντικατοπτρισμών που μας εμπλέκει σε μια αγωνιώδη αίσθηση ρευστότητας θυμίζοντάς μας πως[…]

Περισσότερα »

Πάμε για (φορό) τρέλες στις Σεϋχέλλες…

Του Νίκου Μπουρσινού… Οι ποδοσφαιρικοί όροι, για άλλη μια φορά, επικράτησαν: αυτογκόλ, offsight, κλπ. Ο λόγος για το νομοσχέδιο και την αστραπιαία τροπολογία για τις υπεράκτιες-εξωχώριες εταιρείες. Τις offshoreπου ζουν και βασιλεύουν, παγκοσμίως. Μάλτα, Λουξεμβούργο, Κύπρος, Βουλγαρία και, εν πολλοίς Ελβετία, οι ΕΥΡΩΠΑΪΚΕΣ χώρες-πλυντήρια χρημάτων, άδηλα θυσαυροφυλάκια. Η αντιπαράθεση είχε[…]

Περισσότερα »

Σχολιάστε

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν κοινοποιείται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *