Home

ΡΟΗ  ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Η μεγάλη επιστροφή της Εθνικής στις αγορές

0 σχόλια ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Τελευταία ενημέρωση 14:58
Πριν από λίγο, σύμφωνα με Έλληνες διαχειριστές έκλεισε το βιβλίο προσφορών της ΕΤΕ για την έκδοση ομολογιακού δανείου, το οποίο πήγε καλά πέραν των αναμενόμενων. Το επιτόκιο εκτιμάται ότι διαμορφώθηκε σε 4,5%.
Μέχρι αργά χθες το απόγευμα υπήρξε υπερκάλυψη 200% του ζητούμενου προς άντληση ποσού των 750 εκατ. ευρώ από την έκδοση του ομολογιακού δανείου της Εθνικής.
Οι ίδιες πληροφορίες αναφέρουν ότι η ζήτηση είναι τόσο μεγάλη που στο private banking της Εθνικής από τους πελάτες που έχουν προεγγραφεί, θα εξυπηρετηθεί μόνο το 20%.
Σύμφωνα με την αγορά, πλέον ανοίγει ο δρόμος για χαμηλότερο κόστος δανεισμού για τις εταιρείες που έχουν, επίσης προγραμματίσσει ομολογιακές εκδόσεις, όπως η Alpha και η ΔΕΗ, αλλά και άλλες εισηγμένες, όπως η Motor Oil και ο Μυτιληναίος.
Σύμφωνα με το Reuters, το 5ετές ομόλογο της Εθνικής, που αναμένεται να εκδοθεί αύριο (σ.σ. σήμερα) Πέμπτη, θα μπορούσε να έχει μια απόδοση λίγο πάνω από το 4%, έναντι 4,95% που έδινε το κρατικό 5ετές ομόλογο στην έκδοσή του και 4,76% που δίνει σήμερα. το μικρό μέγεθος της έκδοσης (750 εκατ. ευρώ) και η πιθανότητα περαιτέρω πτώσης των αποδόσεων των ελληνικών κρατικών και τραπεζικών ομολόγων θα ενθαρρύνουν τη συμμετοχή επενδυτών στην έκδοση. “Ο βασικός λόγος που ο κόσμος αγόρασε το ομόλογο της Τράπεζας Πειραιώς ήταν γιατί περίμενε ότι θα εμφανίσει καλές επιδόσεις”, σημειώνει.
Πραγματικά, το 3ετές ομόλογο της Πειραιώς προσέλκυσε προσφορές άνω των 3 δισ. ευρώ, με αποτέλεσμα η απόδοσή του να διαμορφωθεί στο 5,125%.
Σήμερα, η απόδοση κυμαίνεται στο 3,51%, σύμφωνα με την Tradeweb.
Μέσω της ΑΜΚ η ΕΤΕ θα έχει τη δυνατότητα να καλύψει τις κεφαλαιακές ανάγκες (2,2 δισ.) που προέκυψαν από τα stress tests της ΤτΕ, ενώ θα θωρακιστεί πλήρως σε ό,τι αφορά τους κανόνες της Βασιλείας ΙΙΙ. Παράλληλα η ΑΜΚ θα της προσφέρει τη δυνατότητα αποπληρωμής των προνομιούχων μετοχών του Δημοσίου, ύψους 1,35 δισ. ευρώ. Η ΕΤΕ θα διοργανώσει roadshow έως τις 2 Μαΐου, ενώ η Γενική Συνέλευση θα πραγματοποιηθεί στις 10 Μαΐου.
Η έγκριση του ενημερωτικού αναμένεται να γίνει στις 14 Μαΐου, ενώ η διαδικασία του book building προβλέπεται να ξεκινήσει από τις 9 Μαΐου, χωρίς να αποκλείεται η χρονική μετάθεσή του κατά μία εβδομάδα, λόγω των παρουσιάσεων της διοίκησης της ΕΤΕ. Στην Ελλάδα αναμένεται να δοθεί έως και το 10% της δημόσιας προσφοράς, ενώ το υπόλοιπο αναμένεται να καλυφθεί από διεθνείς επενδυτές. Από τα 2,2 δισ. των κεφαλαιακών αναγκών το 1,04 δισ. θα καλυφθεί και από την πώληση περιουσιακών στοιχείων. Το υπόλοιπο ποσό όπως επίσης και το κόστος της επαναγοράς των προνομιούχων μετοχών θα καλυφθούν μέσω της ΑΜΚ.
Μετά την ολοκλήρωση της αύξησης, ο δείκτης Core Tier I της Εθνικής θα διαμορφωθεί στο
 
Νωρίτερα το e-kanaliena.gr μετέδιδε : Ανοίγει σήμερα το πρωί το βιβλίο προσφορών για την ομολογιακή έκδοση της Εθνικής Τράπεζας ύψους 750 εκατ. ευρώ και σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις η μεγάλη επιστροφή της Εθνικής στην διατραπεζική αγορά θα είναι κάτι παραπάνω από εντυπωσιακή.
Με βάση την ανταπόκριση των ξένων θεσμικών επενδυτών θεωρείται ότι η έκδοση θα υπερκαλυφθεί τουλάχιστον κατά 2 φορές ενώ πηγές της ΕΤΕ εκτιμούν ότι το επιτόκιο της έκδοσης θα διαμορφωθεί κοντά στο 4,5% δηλαδή 45 μονάδες βάσης μικρότερο της πρόσφατης ομολογιακής έκδοσης του Ελληνικού Δημοσίου (4,95%).
Παραδοσιακά, τα ομόλογα των τραπεζών τιμολογούνται υψηλότερα από τα κρατικά ομόλογα εξαιτίας του αυξημένου επενδυτικού κινδύνου που ενέχουν, σημειώνει το Reuters.
Ωστόσο, προσθέτει, το γεγονός ότι η Ελλάδα βρέθηκε στο χείλος της χρεοκοπίας μόλις το 2012, αναμένεται να ενθαρρύνει τους επενδυτές να δεχτούν χαμηλότερη απόδοση, εφόσον θεωρήσουν ότι η Εθνική θα μπει σε τροχιά ισχυρής ανάκαμψης.
Ωστόσο πολλοί αναλυτές και θεσμικοί επενδυτές εκτιμούν ότι το επιτόκιο της έκδοσης της Εθνικής θα διαμορφωθεί σε επίπεδα αισθητά χαμηλότερα του 4,5%. Σημειώνεται ότι η ομολογιακή έκδοση δεν συνδέεται με την αύξηση κεφαλαίου η οποία θα ακολουθήσει αμέσως μετά και αναμένεται να ολοκληρωθεί μέχρι τις 10 Μαΐου.
Όπως αναφέρουν πηγές της τράπεζας το επενδυτικό ενδιαφέρον είναι πολύ μεγάλο και προδικάζουν την μεγάλη επιτυχία της έκδοσης.
Η ομολογιακή έκδοση θα έχει διάρκεια 5 χρόνια.
Σημειώνεται ότι η ΕΤΕ αυτή τη στιγμή έχει μεγάλο απόθεμα ρευστότητας ωστόσο η διοίκηση της τράπεζας έκρινε σκόπιμη την ομολογιακή έκδοση αφενός για να εκμεταλλευτεί τη θετική διεθνή συγκυρία και κυρίως για να διευρύνει τις πηγές χρηματοδότησής της.

Σχετικά Αρθρα

Σχολιάστε

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν κοινοποιείται.