Η πενταετία 2009-2014 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου σε αριθμούς

Περισσότερες από ποτέ ήταν οι αρμοδιότητες του ΕΚ την έβδομη κοινοβουλευτική περίοδο -2009 έως 2014- που ολοκληρώνεται τώρα. Για πρώτη φορά το ΕΚ αποφάσισε για το σύνολο του προϋπολογισμού της ΕΕ και ενέκρινε ή και απέρριψε μεγάλες διεθνείς εμπορικές συμφωνίες. Το ίδιο ίσχυσε και για τη συντριπτική πλειοψηφία της νομοθεσίας τη ΕΕ, καθώς το ΕΚ μπορεί πλέον να νομοθετεί με ίσους όρους με τις κυβερνήσεις των κρατών μελών στο Συμβούλιο της Ένωσης.

Τα τελευταία πέντε χρόνια σημαδεύθηκαν και για την ΕΕ από τις προκλήσεις της παγκόσμιας οικονομικής κρίσης που τόσο σκληρά δοκίμασε πολλά από τα κράτη μέλη της. Ταυτόχρονα όμως η Ένωση μεγάλωσε, υποδεχόμενη την Κροατία και αυξάνοντας έτσι τους ευρωβουλευτές της σε 766 από 754.

Σε νομοθετικό επίπεδο, σημαντικές στιγμές ήταν αναμφίβολα οι αποφάσεις του ΕΚ για το τέλος των χρεώσεων περιαγωγής από το 2015, καθώς και την ενίσχυση των δικαιωμάτων των επιβατών, την απόρριψη των συμφωνιών ACTA και SWIFT που “κόπηκαν” από τους ευρωβουλευτές για την καλύτερη προστασία των δικαιωμάτων των πολιτών της ΕΕ. Μεγάλης σημασίας αποφάσεις ήταν επίσης τα πρώτα βήματα της τραπεζικής ένωσης στην ΕΕ και η οδηγία για τον καπνό με νέα μέτρα για τον περιορισμό του καπνίσματος.

Η αλήθεια των αριθμών: ΕΕ και ΕΚ

-28 κράτη μέλη- 24 επίσημες γλώσσες
-20 επιτροπές, 2 υποεπιτροπές, 3 προσωρινές επιτροπές (εξεταστικές επιτροπές)
-2821 συνεδριάσεις επιτροπών στις οποίες εγκρίθηκαν 2110 εκθέσεις, 491 δημόσιες ακροάσεις για ζητήματα που αφορούν τους πολίτες της ΕΕ
-260 ημέρες ολομέλειας, 23.551 ψήφοι, 21.298 τροπολογίες απορρίφθηκαν & 22.692 εγκρίθηκαν, εκδόθηκαν 2.790 πράξεις εκ των οποίων οι 1071 ήταν νομοθετικές πράξεις.
– οι ευρωβουλευτές κατέθεσαν 58.840 γραπτές ερωτήσεις προς τα άλλα όργανα της ΕΕ
-98 συναντήσεις με εθνικά κοινοβούλια
-1557 τριμερείς συνεδριάσεις

Το ΕΚ υποδέχθηκε επίσης 1.393.526 επισκέπτες από το 2009 μέχρι το 2013 και το Parliamentarium 790.395 επισκέπτες μέχρι τις 12 Μαΐου 2014.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

“Δεν είναι βέβαιη η οριστική συμφωνία στο Eurogroup”

Δεν είναι βέβαιος για την επίτευξη οριστικής συμφωνίας στο Eurogroup της 24ης Μαΐου, ο επικεφαλής των υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης Γερούν Ντάισελμπλουμ, σύμφωνα με το Bloomberg. «Δεν μπορούμε να πούμε με βεβαιότητα ότι θα υπάρξει οριστική συμφωνία για την Ελλάδα στο Eurogroup της 24ης Μαΐου» δήλωσε. Αναφερόμενος στο θέμα του[…]

Περισσότερα »

Μεγάλη πτώση των ομολόγων μετά τον ανασχηματισμό

Μεγάλη πτώση σημείωσαν σήμερα Δευτέρα οι αποδόσεις των ομολόγων του ελληνικού δημοσίου, σε όλες τις διάρκειες, με το επενδυτικό κλίμα να ενισχύεται από τον κυβερνητικό ανασχηματισμό της Παρασκευής και τις δηλώσεις του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα, αναφέρει τηλεγράφημα του Reuters. Η απόδοση των διετών ομολόγων υποχώρησε στο χαμηλό επίπεδο – ρεκόρ[…]

Περισσότερα »

Σχολιάστε

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν κοινοποιείται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *