“Η πώληση του Ελληνικού δεν είναι μία θετική εξέλιξη”

Της Κωνσταντίνας Πετούση

Επιζήμια για το δημόσιο συμφέρον αλλά και την δημόσια περιουσία θεωρεί ο Δήμος Ελληνικού – Αργυρούπολης, την μεταβίβαση του 100% των μετοχών της ‘Ελληνικό ΑΕ’ στην εταιρεία Lamda Development, έναντι 915 εκατομ ευρώ.

Όπως ανακοινώθηκε από το Ταμείο Ιδιωτικοποιήσεων (ΤΑΙΠΕΔ), το διοικητικό συμβούλιο αποφάσισε ομόφωνα, με βάση ξεχωριστές γνωμοδοτήσεις από τους χρηματοοικονομικούς του συμβούλους (Citigroup και Τράπεζα Πειραιώς), να δεχθεί τη σχετική προσφορά. Ως εκ τούτου η εκμετάλλευση του Ελληνικού περνάει στην εταιρεία του ομίλου Λάτση καθώς και στην επενδυτική εταιρεία Global Investment Group, η οποία απαρτίζεται από την εταιρεία Al Maabar από το Abu Dhabi, από τον κινεζικό όμιλο Fosun Group και λοιπά ευρωπαϊκά κεφάλαια.

«Η πώληση του αεροδρομίου στο Ελληνικό και του παραλιακού μετώπου δεν είναι μία θετική εξέλιξη. Τη θεωρούμε επιζήμια τόσο για το δημόσιο συμφέρον όσο και για τη δημόσια περιουσία», δήλωσε στο Κανάλι 1 η αντιδήμαρχος Οικονομικών (Ελληνικού-Αργυρούπολης) Ροϊδή Γεωργακάκη. Αιτιολογώντας, υποστήριξε ότι τα έργα σε μία πόλη κρίνονται με βάση –πρωτίστως- τις ανάγκες των πολιτών, επομένως μία τόσο μεγάλη έκταση (6.200 στρέμματα) θα μπορούσε να ανταποκριθεί σ’ αυτές, μέσω της δημιουργίας ενός μητροπολιτικού πάρκου με αρκετό πράσινο και ελεύθερους δημόσιους χώρους για ήπιες χρήσεις. «Σήμερα έκλεισε αυτή η συμφωνία και μπορεί να λέγεται ότι θα γίνουν θαύματα στη περιοχή. Εμείς πιστεύουμε ότι η περιοχή θα τσιμεντοποιηθεί και μάλιστα έναντι πολύ χαμηλού τιμήματος» σημείωσε χαρακτηριστικά.

Αναφερόμενη η κ. Γεωργακάκη στις υποσχέσεις που δόθηκαν από την Πολιτεία -μετά το κλείσιμο του Ελληνικού και τη μεταφορά του αεροδρομίου στα Σπάτα- για τη δημιουργία πάρκου στον εν λόγω χώρο, αντ’ αυτού «η έκταση κατέληξε να πολεοδομείται από έναν ιδιοκτήτη, ο οποίος θα κάνει ότι αποφασίσει, θα κρίνει ο,τι θα γίνει».

«Εμείς θα παλέψουμε με όσες δυνάμεις έχουμε» τόνισε η αντιδήμαρχος Οικονομικών, προσθέτοντας πως σύμμαχοι είναι άνθρωποι που σκέφτονται το περιβάλλον, δίνοντας παράλληλα έμφαση και στις νέες –όπως είπε- ανακοινώσεις για τις κλιματικές αλλαγές, οι οποίες ναι μεν περνούν στα «ψιλά γράμματα», αφορούν δε τη χρήση του χώρου του Ελληνικού, σε μία πόλη όπως η Αθήνα που έχει το ελάχιστο σε ελεύθερους χώρους και πράσινο.

Καταλήγοντας, έκανε λόγο για προβολή δήθεν 50.000 θέσεων εργασίας. «Δεν πρόκειται να τις δούμε, διότι ασκείται μία πολιτική που έχει δημιουργήσει 1,5 εκατομ. ανέργους» τόνισε η κ. Γεωργαγάκη και πρόσθεσε «ζητάνε να κάνουμε τα στραβά μάτια προκειμένου να δοθούν 50.000 θέσεις εργασίας σε 15 χρόνια. Θα πρέπει να εξηγήσουν πως θα βρεθούν αυτές οι θέσεις; Κανένας σοβαρός επιστήμονας δεν μπορεί να το αποδείξει. Πριν λίγα χρόνια έλεγαν ότι δεν υπήρχαν λεφτά για το πάρκο και γιατί να δώσουμε τόσα λεφτά. Τώρα πέρασαν σε πιο επιθετικές πολιτικές σε βάρος του κόσμου και αφού μας κάνουν άνεργους, τώρα μας λένε σας βρίσκουμε θέση εργασίας».

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Ελληνικό: Αίτημα άμεσης οριοθέτησης των αρχαιολογικών χώρων κατέθεσε ο ΣΕΑ

Ο Σύλλογος Ελλήνων Αρχαιολόγων (ΣΕΑ) με αίτησή του προς την υπουργό Πολιτισμού και Αθλητισμού κα Λ. Κονιόρδου, που κοινοποιείται στην πρόεδρο του ΚΑΣ, γενική γραμματέα του ΥΠΠΟΑ κα Μ. Βλαζάκη και όλα τα μέλη του Κεντρικού Αρχαιολογικού Συμβουλίου (ΚΑΣ), ζητεί την ολοκλήρωση της διαδικασίας για την κήρυξη και οριοθέτηση του[…]

Περισσότερα »

Δεκάδες παραβιάσεις από τουρκικά αεροσκάφη

Σε δεκάδες παραβιάσεις στο βορειοανατολικό, κεντρικό και νοτιανατολικό Αιγαίο προχώρησαν τουρκικά αεροσκάφη. Μάλιστα, έξι από αυτά ήταν οπλισμένα, ενώ σημειώθηκε και μία εικονική αερομαχία. Συγκεκριμένα, τρεις σχηματισμοί, αποτελούμενοι από δύο F-16 ο καθένας, και δύο μεμονωμένα CN-235, προέβησαν σε επτά παραβάσεις του FIR Αθηνών και σε 44 παραβιάσεις του εθνικού[…]

Περισσότερα »

Σχολιάστε

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν κοινοποιείται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *