Η σημασία του Nαύσταθμου της Σεβαστούπολης για τη Ρωσσία

Του Γιώργου Γεωργουβιά

Διακόσια τριάντα χρόνια ζωής πεe-kanali-ena_ ukrania) (1)ρίπου μετράει η Σεβαστούπολη της Κριμαίας. Από την πρώτη μέρα που ιδρύθηκε ο στόλος της διαδραμάτισε σημαντικότατο ρόλο στα δρώμενα της Μαύρης θαλασσας, ενώ αργότερα και σε ολόκληρη τη Μεσόγειο. Εξάλλου, η πόλη αυτή χρωστάει την ίδρυσή της στο λιμάνι της. Το διάταγμα της Αικατερίνης Β΄ προέβλεπε την ίδρυση ναύσταθμου στην περιοχή και έτσι γεννήθηκε η Σεβαστούπολη. Επειδή η Κριμαία και η Σεβαστούπολη με το δημοψήφισμα της 16ης Μαρτίου εισέρχονται σε μια νέα φάση αλλά και για να διευκολύνουμε τους αναγνώστες μας να αντιληφθούν καλύτερα τα γεγονότα της Κριμαίας, που είναι καταιγιστικά τις τελευταίες ημέρες, θα αναφερθούμε στην ιστορία και τη σημασία της Σεβαστούπολης ως κύριας ναυτικής βάσης του στόλου της Μαύρης θάλασσας της Ρωσσίας.

Πότε και πως ιδρύθηκε η Σεβαστούπολη;

Στις 8 Απριλίου 1783 η τσαρίνα της Ρωσσίας Αικατερίνη Β΄ εξέδωσε διάταγμα σύμφωνα με το οποίο η Κριμαία, το Κουμπάν και το Ταμάν γίνονται τμήματα του κράτους της Ρωσσίας. Αυτή η απόφαση είναι αποτέλεσμα των ρωσοτουρκικών πολέμων, οι οποίοι πραγματοποιήθηκαν από το 1735 μέχρι το 1739 και από το 1768 μέχρι το 1774.

Μετά το διάταγμα της τσαρίνας Αικατερίνης Β΄, τον Απρίλιο του 1783, απέπλευσε για τη χερσόνη της Κριμαίας η φραγάτα “Οστορόζνι” υπό την διοίκηση του καπετάνιου Ιβάν Μπερσενιόφ. Σκοπός του ήταν να επιλέξει τη θέση του λιμανιού στις νοτιοδυτικές ακτές της Κριμαίας, που θα έπρεπε να είναι σημαντικό στρατηγικό σημείο για να κατασκευαστεί ναύσταθμος για τον πολεμικό στόλο της Ρωσσίας. Ο Ιβάν Μπερσενιόφ εξερεύνησε την περιοχή και ήλεγξε τον κολπίσκο στο συνοικισμό Αχτιάρ που βρίσκεται όχι μακριά από την κατεστραμμένη αρχαία πόλη Χερσόνησος της Ταυρίδας και πρότεινε για να ιδρυθεί εκεί η ναυτική βάση του μελλοντικού στόλου της Μαύρης θάλασσας. Σ’ αυτή τη θέση ιδρύθηκε και η πόλη Σεβαστούπολη.

Σε ποιούς πολέμους πήρε μέρος η Σεβαστούπολη;

Η Σεβαστούπολη διεδραμάτισε ρόλο κλειδί στον Κριμαϊκό πόλεμο 1853-1856. Στη ναυμαχία της Σινώπης το Νοέμβριο του 1853 ο ρώσσικος στόλος υπό τη διοίκηση του ναύαρχου Ναχίμοφ κατέστρεψε την τουρκική μοίρα στόλου σε μερικές ώρες. Το κατόρθωμα του Ναχίμωφ ανησύχισε σφόδρα τη Μεγάλη Βρετανία και τη Γαλλία και έγινε αφορμή οι δύο αυτές χώρες να μπουν στον πόλεμο στην πλευρά του Οθωμανικού κράτους, γεγονός που στη συνέχεια είχε καταστροφικές συνέπειες για τη Ρωσσία.

Οι πολυπληθείς ενωμένες δυνάμεις Αγγλίας, Γαλλίας και Οθωμανικής Αυτοκρατορίας κατεύθυναν το στρατό και το στόλο προς την πλευρά της πόλης Σεβαστούπολης. Οι Ρώσσοι προκειμένου να αναχαιτίσουν τον εχθρικό στόλο στον όρμο της Σεβαστούπολης αποφάσισαν να βυθίσουν τα ρώσικα καράβια. Η Σεβαστούπολη πολιορκούνταν σχεδόν ένα χρόνο. Μάλιστα, αυτό το χρονικό διάστημα στην ιστορία της Ρωσσίας ονομάστηκε ως η ηρωϊκή άμυνα της Σεβαστούπολης. Οι υπερασπιστές της δεν παρέδωσαν την πόλη αν και υποχώρησαν στο βόρειο μέρος της, ενώ οι αντίπαλοι κατέλαβαν μόνο το κατεστραμμένο μέρος της Σεβαστούπολης.

Στα χρόνια του Δευτέρου Παγκοσμίου Πολέμου 1941-1945 ο στόλος της Μαύρης θάλασσας συνάντησε την επίθεση της φασιστικής Γερμανίας σε πλήρη πολεμική ετοιμότητα. Ιδιαίτερη θέση στις πολεμικές συγκρούσεις κατέχεει η άμυνα της Οδησσού, της Σεβατούπολης, των πόλεων Κερτς – Φεοντόσια, η άμυνα του Καυκάσου και η απελευθέρωση του Νοβοροσίσκ. Ο στόλος της Μαύρηςθάλασσας πραγματοποίησε 24 αποβιβάσεις, βύθισε 835 καράβια και σκάφη της φασιστικής Γερμανίας, ενώ 539 υπέστησαν ζημιές.

Ο στόλος της Μαύρης θάλασσας μετά τη διάλυση της ΕΣΣΔ

Η διάλυσης της Σοβιετικής Ενωσης προξένησε σοβαρό χτύπημα στο στόλο της Μαύρης θάλασσας, ενώ η χερσόννησος της Κριμαίας μαζί με τη ναυτική βάσης της Σεβαστούπολης πέρασαν στην Ουκρανία. Επίσης, θα πρέπει να σημειώσουμε ότι η Κριμαία στις 19 Φεβρουαρίου 1954 παραχωρήθηκε από τη Ρωσική Δημοκρατία στην Ουκρανική στα πλαίσια της τότε Σοβιετικής Ενωσης, στην επέτειο των 300 χρόνων της Βουλής της πόλης Περεσλάβ.

Στην Κριμαία βρίσκονταν το 70% του στόλου της Μαύρης θάλασσας. Ο τότε σοβιετικός στόλος κυριαρχούσε στη Μαύρη θάλασσα και ανταγωνίζονταν στη Μεσόγειο τις δυνάμεις του ΝΑΤΟ. Σήμερα ο στόλος της Μαύρης θάλασσας δεν βρίσκεται στην καλύτερη κατάσταση, ενώ μειονεκτεί του στόλου της Τουρκίας και υπερέχει όλων μαζί των υπόλοιπων χωρών της Μαύρης θάλασσας.

Σε τι χρειάζεται η Ρωσσία το στόλο της Μαύρης θάλασσας;

Στις σημερινές συνθήκες η Ρωσσία ενδιαφέρεται πολύ για το στόλο της Μαύρης θάλασσας και τούτο γιατί:

– Πετυχαίνει τον έλεγχο των ακτών της Μαύρης θάλασσας και την ασφάλεια των νότιων συνόρων της Ρωσσίας.

– Εξασφαλίζει τα συμφέροντα της Ρωσσίας και των συμμάχων της, όπως τη φύλαξη των θαλάσσιων συνόρων της Αμπχαζίας κλπ.

– Η Σεβαστούπολη μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως βάση για την ανάπτυξη του στόλου της Ρωσσίας στην Μεσόγειο και τον Ινδικό Ωκεανό. Να σημειωθεί ότι την περίοδο της Σοβιετικής Ενωσης κάθε χρόνο έβγαιναν από τη Μαύρη θάλασσα στους διεθνείς ωκεανούς και θάλασσες μέχρι 100 πλοία, ενώ ο στόλος είχε διακλαδωμένο δίκτυο βάσεων από το Ισμαήλ μέχρι το Μπατούμ.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Μέρκελ: «Τρομοκράτες» πέρασαν λαθραία στην Ευρώπη

Μαχητικές οργανώσεις πέρασαν λαθραία μέλη τους στην Ευρώπη με το κύμα των προσφύγων που διέφυγαν από τη Συρία, δήλωσε σήμερα η γερμανίδα καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ.   «Εν μέρει, η ροή των προσφύγων χρησιμοποιήθηκε ακόμη και για να περάσουν λαθραία τρομοκράτες», δήλωσε η Μέρκελ σε συγκέντρωση της Χριστιανοδημοκρατικής Ένωσής της στην[…]

Περισσότερα »

Γαλλία: Αμόν και Βαλς πέρασαν στον β΄ γύρο για το χρίσμα των Σοσιαλιστών

Ο πρώην υπουργός Παιδείας, Μπενουά Αμόν, κέρδισε τον πρώτο γύρο στις προκριματικές του Σοσιαλιστικού Κόμματος που έγινε την Κυριακή. Στις 29 Ιανουαρίου, θα αναμετρηθεί στον δεύτερο γύρο, με τον πρώην πρωθυπουργό Μανουέλ Βαλς για το χρίσμα της αριστεράς εν όψει των προεδρικών εκλογών στη Γαλλία. Ο πρώην υπουργός Παιδείας, Μπενουά[…]

Περισσότερα »

Σχολιάστε

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν κοινοποιείται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *