«Θρίλερ» εάν -εκτός Χ.Α.- η αντιπολίτευση έχει 120 βουλευτές

Σε πλήρη εξέλιξη βρίσκονται οι προσπάθειες της Κουμουνδούρου να πετύχει ένα κοινό τόπο με τα υπόλοιπα, πλην Χρυσής Αυγής, κόμματα της αντιπολίτευσης προκειμένου να συγκεντρωθούν οι 120 υπογραφές που απαιτούνται για την εισαγωγή του αιτήματος διεξαγωγής δημοψηφίσματος στην Ολομέλεια του σώματος.

Την ίδια στιγμή που η κυβέρνηση ταλανίζεται από την διαφοροποίηση του Βαγγέλη Μεϊμαράκη, στο παρασκήνιο βρίσκεται σε εξέλιξη η επιχείρηση «120» που, μετά τη χθεσινή δήλωση 15 εκ των ανεξάρτητων βουλευτών, μπορεί τελικά να στεφθεί με επιτυχία.

Προϋπόθεση για τη «συνάθροιση» των βουλευτών σε ένα ενιαίο αίτημα, αποτελεί το εάν οι έξι προτάσεις που τελικά θα κατατεθούν, αύριο μετά την αποψινή ψήφιση του νομοσχεδίου στη Βουλή, θα καταλήγουν σε κοινό δια ταύτα.

Στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ και άλλων κομμάτων που δραστηριοποιούνται προς αυτή την κατεύθυνση σημειώνουν πως «ανεξάρτητα από την πολιτική αφετηρία, το σκεπτικό ή τις επιδιώξεις κάθε κόμματος, αν το αίτημα κάθε πλευράς είναι η διεξαγωγή δημοψηφίσματος για το νομοσχέδιο της “Μικρής ΔΕΗ” τότε η κυβέρνηση δεν θα έχει επιλογή παρά να τα το αντιμετωπίσει ως ενιαίο αίτημα».

Ήδη, με χθεσινή τους δήλωση, υπέρ του δημοψηφίσματος τάσσονται 15 εκ των ανεξάρτητων βουλευτών, αριθμός μεγαλύτερος από αυτόν που εκτιμούσαν τα στελέχη της κυβέρνησης. Μαζί με τους 71 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, δημιουργείται μία βάση 86 βουλευτών, στους οποίους θα πρέπει να προστεθούν και οι 13 των Ανεξάρτητων Ελλήνων.

Αν σε αυτούς, όπως εκτιμάται, αθροιστούν και εννέα εκ των 13 βουλευτών της ΔΗΜΑΡ, ο αριθμός των υπογραφών φτάνει τις 108 και υπολείπονται, ακριβώς, οι 12 βουλευτές του ΚΚΕ για το μαγικό «120».

Οι υπολογισμοί έχουν γίνει χωρίς να υπολογίζονται οι βουλευτές της Χρυσής Αυγής, που ουδείς θέλει να περιληφθούν στο μέτωπο των άλλων κομμάτων.
Καθίσταται φανερό πώς αν το ΚΚΕ καταθέσει, τελικά, πρόταση για δημοψήφισμα επί του συγκεκριμένου νομοσχεδίου, η κυβέρνηση μπορεί να βρεθεί αντιμέτωπη με τη συνταγματική πρόβλεψη για τους 120 βουλευτές.

Και εκεί μένει να φανεί αν το επιχείρημά της ότι οι υπογραφές θα έπρεπε να βρίσκονται κάτω από κοινό, ενιαίο αίτημα θα αποδειχθεί ισχυρό ή εάν η κυβέρνηση θα εμφανιστεί να επικαλείται διαδικαστικούς λόγους προκειμένου να αποφύγει μία κοινοβουλευτική μάχη που, πιθανότατα, θα κερδίσει.

πηγή :matrix24.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Το Ποτάμι απαιτεί να μείνει η χώρα στην Ευρώπη

Με μια λιτή ομιλία ο Σταύρος Θεοδωράκης ανέφερε τη στάση του Ποταμιού στο αίτημα της κυβέρνησης να της δοθεί εξουσιότηση για να κλείσει συμφωνία με τους εταίρους. «Η αγωνία του κόσμου πρέπει να τελειώσει. Μαζί και ο διχασμός. Ας μην καθυστερούμε άλλο. Η Ελλάς προώρισται να ζήση και θα ζήση. Το[…]

Περισσότερα »

Ν. Βούτσης: Η απλή αναλογική είναι θέμα αρχής

«Θέμα αρχής» χαρακτήρισε την θέσπιση της απλής αναλογικής ο πρόεδρος της Βουλής Νίκος Βούτσης και επισήμανε ότι δεν υπήρξε καμιά συζήτηση στο παρασκήνιο, μεταξύ κυβέρνησης και βουλευτών, από κόμματα που δεν θέλουν να υπερψηφίσουν, τον εκλογικό νόμο. Ο Ν. Βούτσης αναφερόμενος στο ενδεχόμενο ψήφισης του εκλογικού νόμου από τη Χρυσή[…]

Περισσότερα »

Σχολιάστε

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν κοινοποιείται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *