ΙΚΑ: Διευκρινίσεις για τη δεύτερη σύνταξη

Τους όρους και προϋποθέσεις για τον συνυπολογισμό του χρόνου στρατιωτικής υπηρεσίας για την προσαύξηση του ποσού της σύνταξης ή για την θεμελίωση δικαιώματος σε δεύτερη σύνταξη δίνει εγκύκλιος του ΙΚΑ.

Η εγκύκλιος διευκρινίζει ότι η αναγνώριση του χρόνου της θητείας αποβλέπει στο δικαίωμα προσαύξησης του ποσού της σύνταξης και μόνο σε εξαιρετικές περιπτώσεις, ο χρόνος αυτός είναι επιτρεπτό να υπολογιστεί και για τη θεμελίωση του συνταξιοδοτικού δικαιώματος.

Τέτοιες εξαιρετικές περιπτώσεις είναι:

-Λόγω γήρατος, εφόσον ο ασφαλισμένος έχει συμπληρώσει το 58ο έτος της ηλικίας του και έχει πραγματοποιήσει 3.600 ημέρες εργασίας.
-Λόγω αναπηρίας, εφόσον ο ασφαλισμένος είναι ανατομοφυσιολογικώς ανάπηρος σε ποσοστό 67% και άνω και έχει πραγματοποιήσει 900 ημέρες εργασίας.
-Λόγω θανάτου ασφαλισμένου, εφόσον η χήρα έχει υπερβεί το 60ό έτος της ηλικίας της ή τα τέκνα δεν έχουν υπερβεί το 18ο έτος της ηλικίας τους ή το 24ο, όταν σπουδάζουν ή έχουν υπερβεί το 18ο έτος, αλλά ήταν και παραμένουν ανίκανα για εργασία, πριν από τη συμπλήρωση του ορίου αυτού και ο θανών ασφαλισμένος είχε πραγματοποιήσει στην ασφάλιση ενός ή περισσότερων ομοειδών ασφαλιστικών οργανισμών, μέχρι το χρόνο του θανάτου του 900 ημέρες εργασίας.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Ανοίγουν στόματα για τους εκβιασμούς στα media.

Ντόμινο καταγγελιών για εκβιασμούς στο χώρο τον media έχει προκαλέσει η αποκάλυψη του κυκλώματος εκβιαστών με πρωταγωνιστές τον εκδότη εφημερίδας και δύο δημοσιογράφους. Οι αξιωματικοί της Ασφάλειας έχουν λάβει καταγγελίες –που μέχρι στιγμής δεν είναι επίσημες- από τρεις εκπροσώπους μεγάλων επιχειρήσεων, οι οποίοι μετά την αποκάλυψη του κυκλώματος βρήκαν το[…]

Περισσότερα »

Σχολιάστε

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν κοινοποιείται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *