Κάπνισμα: Η Ελλάδα ψηλά στη λίστα ανάμεσα στις ευρωπαϊκές χώρες

Της Γιώτας Φλώρου

Κάθε χρόνο, στις 31 Μαΐου, γιορτάζεται η Παγκόσμια Ημέρα κατά του Καπνίσματος, μετά την απόφαση που πήρε το 1988 ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας.

Το κάπνισμα προκαλεί τον θάνατο πολλών ανθρώπων κάθε χρόνο. Οι κυριότερες ασθένειες που προκαλεί το κάπνισμα είναι η καρδιοπάθεια, η χρόνια βρογχίτιδα, ο καρκίνος του πνεύμονα και οι περιφερειακές αγγειακές νόσοι. Σύμφωνα με επίσημα στοιχεία, η Ελλάδα είναι ψηλά στην λίστα ανάμεσα στις ευρωπαϊκές χώρες που δείχνουν ιδιαίτερη προτίμηση στο βλαβερό «σπορ».

Όπως μας ενημερώνει ο πνευμονολόγος Λευτέρης Βρουβάκης, το κάπνισμα ξεκινά στις μικρές ηλικίες, συγκεκριμένα μεταξύ «της παρέας». Μάλιστα, τα στοιχεία που υπάρχουν είναι «απογοητευτικά, με την έννοια ότι στην Ελλάδα πάνω από 500 με 600 χιλιάδες άτομα πάσχουν από χρόνια αποφρακτική πνευμονοπάθεια, η οποία είναι η κύρια πάθηση των καπνιστών».

Οι επιπτώσεις του καπνίσματος είναι πολλές και σίγουρα δεν είναι καθόλου ευχάριστες. «Αν τα άτομα δεν σταματήσουν αυτή την κακή συνήθεια, είναι δεδομένο ότι στις μεγαλύτερες ηλικίες θα έχουν σοβαρά προβλήματα, τα οποία θα οδηγήσουν σε απώλεια εργασίας, ανικανότητα, περιορισμό της κίνησης. Στα πρώτα στάδια θα πρέπει να βρίσκονται σε μόνιμη φαρμακευτική αγωγή και στο επόμενο στάδιο, σε πλήρη ακινητοποίηση και σε κατ’ οίκον οξυγονοθεραπεία».

Το κάπνισμα έχει «φύλο»; «Τα στατιστικά λένε ότι η αναλογία μεταξύ αντρικού και γυναικείου πληθυσμούς είναι 1:3 παρόλα αυτά η κακή συνήθεια επεκτείνεται και στο γυναικείο πληθυσμό και τα παραπάνω στοιχεία θα εξισορροπηθούν στο μέλλον».

Ο μόνος τρόπος να περιοριστούν οι καπνιστές και μαζί με αυτούς οι βλαβερές συνέπειες του καπνίσματος και το παθητικό κάπνισμα το οποίο έχει, επίσης, καταστρεπτικές επιπτώσεις είναι, σύμφωνα με τον κ. Βρουβάκη, η εφαρμογή των νόμων που απαγορεύουν το κάπνισμα σε δημόσιους και κλειστούς χώρους και σε χώρους εστίασης.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Η ΔΕΗ παραδέχεται αυξήσεις στα τιμολόγια του ηλεκτρικού ρεύματος

Πολύ μικρή και προσωρινή θα είναι η επιβάρυνση στους λογαριασμούς από τη σταδιακή ανάκτηση των ποσών που αντιστοιχούν στις Υπηρεσίες Κοινής Ωφέλειας (ΥΚΩ) των ετών 2012-2015, επισημαίνει η ΔΕΗ, σε σημερινή ανακοίνωση, προσθέτοντας ότι αυτά τα ποσά επιστρέφουν αμέσως στην πραγματική οικονομία. Με τον τρόπο αυτό, ουσιαστικά, η ΔΕΗ παραδέχεται[…]

Περισσότερα »

Σχολιάστε

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν κοινοποιείται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *