Home

ΡΟΗ  ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Και από τα ιδιωτικά φαρμακεία σκευάσματα υψηλού κόστους

0 σχόλια ΚΟΙΝΩΝΙΑ ΥΓΕΙΑ

Της Γιάννας Μάζη…

Και από τα ιδιωτικά φαρμακεία θα μπορούν να προμηθεύονται τα σκευάσματά τους οι πάσχοντες από σοβαρές παθήσεις, καθώς όπως ανακοίνωσε ο Υπουργός Υγείας, Άδωνις Γεωργιάδης τα φάρμακα υψηλού κόστους θα διατίθενται και από ιδιώτες εκτός από τα φαρμακεία του ΕΟΠΥΥ και των δημόσιων νοσοκομείων που χορηγούνταν μέχρι πρότινος. Πρόκειται για ένα πάγιο αίτημα των φαρμακοποιών αλλά και των ασθενών το οποίο ετέθη από τον Αύγουστο του 2013 στο πλαίσιο του σχετικού εθνικού διαλόγου με την πολιτική ηγεσία του Υπουργείου υγείας.

Σύμφωνα με σχετική υπουργική απόφαση τα φάρμακα υψηλού κόστους με τη δημοσίευση του νέου δελτίου τιμών θα μπορούν να πωλούνται και από τα ιδιωτικά φαρμακεία με ορισμένες συγκεκριμένες ασφαλιστικές δικλείδες όπως μηνιαίο πλαφόν 20.000 ευρώ ανά φαρμακείο για να αποφευχθεί η περίπτωση αθέμιτου πλουτισμού. Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι εάν ο φαρμακοποιός ξεπερνά το όριο αυτό, θα του αφαιρείται το δικαίωμα πώλησης φαρμάκων υψηλού κόστους.

Όπως τόνισε ο Υπουργός Υγείας στην συνέντευξη τύπου της Πέμπτης «θα αξιοποιηθούν και οι νέες τεχνολογίες που παρέχει η ΗΔΙΚΑ για να παρακολουθούμε τη πορεία της διαθέσεως και πωλήσεων αυτών των φαρμάκων, ώστε να αποφύγουμε φαινόμενα κατασπατάλησης δημοσίου χρήματος που έγιναν και στο παρελθόν». Παράλληλα διευκρινίστηκε ότι τα συγκεκριμένα φάρμακα θα μπορούν να τα προμηθευτούν οι ασθενείς από το πλησιέστερο ιδιωτικό φαρμακείο, εφόσον είναι ενταγμένοι σε Ειδικά Μητρώα. Στα μητρώα αυτά θα πρέπει οι ασθενείς να χαρακτηρίζονται από έναν μοναδικό κωδικό και θα πρέπει να υπάρχει μηχανισμός εξακρίβωσης ότι ο ασθενής έχει απρόσκοπτη πρόσβαση στη θεραπεία.

Μείωση συμμετοχής ασφαλισμένων στα φάρμακα
Εξομάλυνση των αδικιών που προέκυψαν από τον προηγούμενο τρόπο υπολογισμού των ασφαλιστικών τιμών εξήγγειλε το Υπουργείο Υγείας, Άδωνις Γεωργιάδης προχωρώντας σε δύο βασικές μεταβολές στον τρόπο υπολογισμού τους. Όπως εξήγησε ο κ. Γεωργιάδης «με νέα υπουργική απόφαση αλλάζει ο τρόπος υπολογισμού της ασφαλιστικής τιμής των γενοσήμων και άρα μειώνεται η συμμετοχή των ασφαλισμένων στα συγκεκριμένα φάρμακα. Ανάλογη αλλαγή θα έχει γίνει στις ασφαλιστικές τιμές όλων των θεραπευτικών κατηγοριών, ώστε ο ασφαλισμένος να έχει μικρότερη συμμετοχή».

Αντί λοιπόν ο μέσος όρος της ασφαλιστικής τιμής ενός γενοσήμου να προκύπτει από το 4% πλέον θα προκύπτει από το 20% της αγοράς, άρα θα υπάρξει μείωση κατά 1% έως 2% της συμμετοχής των ασφαλισμένων στα γενόσημα φάρμακα. Παράλληλα προστίθεται και η περιεκτικότητα των σκευασμάτων, την οποία δεν περιλάμβανε το προηγούμενο σύστημα. «Στόχος μας, πάντα, να μπορεί ο ασθενής μας και ο ασφαλισμένος μας να βρίσκει γενόσημο φάρμακο ει δυνατόν και με μηδενική συμμετοχή πέραν της θεσμοθετημένης» υπογράμμισε ο Υπουργός Υγείας προσθέτοντας ότι “Πρέπει να είμαστε όλοι παρόντες στην εθνική προσπάθεια για την αύξηση του όγκου των γενοσήμων φαρμάκων”. Εξέφρασε δε την εκτίμηση ότι με τις διορθώσεις οι χρονίως πάσχοντες δεν θα χρειάζεται να συμμετέχουν στη δαπάνη για τα φάρμακα.

Καινοτόμα σκευάσματα στη Θετική Λίστα
Την ένταξη 300 νέων φαρμάκων στην Θετική Λίστα Αποζημιούμενων Φαρμάκων, εκ των οποίων τα 30 – 40 είναι καινοτόμα, ανακοίνωσε το Υπουργείο Υγείας. Όπως τόνισε ο κ.Γεωργιάδης με τον τρόπο αυτό «το Υπουργείο Υγείας δείχνει έμπρακτα ότι υπηρετεί τόσο την αρχή του σεβασμού των χρημάτων των Ελλήνων φορολογουμένων, αλλά πρωτίστως τη παροχή υπηρεσιών υγείας για τη προστασία των ασφαλισμένων του ΕΟΠΥΥ και γενικά των Ελλήνων πολιτών, ακόμα και υπό τις εξαιρετικά δύσκολες παρούσες οικονομικές συνθήκες».

Διευκρίνισε όμως ότι «επειδή δεν πρέπει να υπερβούμε το προκαθορισμένο όριο της δημόσιας φαρμακευτικής δαπάνης αποφασίσαμε να εντάξουμε στη λίστα τα φάρμακα που έχουν και γενόσημο, ενώ το clawback για το 2014 θα αφορά στα φάρμακα και εκτός πατέντας και στα γενόσημα, ώστε οι φαρμακευτικές εταιρίες να γνωρίζουν εκ των προτέρων τι ποσοστό θα πληρώσουν σε περίπτωση υπέρβασης των 2 δισ. ευρώ».

Σχετικά Αρθρα

Σχολιάστε

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν κοινοποιείται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *