Και νέα “συμφωνία” με την Τρόικα το Σεπτέμβριο

Υπό την προϋπόθεση ότι τα συμφωνηθέντα μεταξύ κυβέρνησης-τρόικα θα λάβουν και την απαραίτητη κοινοβουλευτική έγκριση, η Ελλάδα προσέρχεται την 1η Απριλίου σε ένα ακόμη κρίσιμο Eurogroup. Ημερομηνία- σταθμό όμως φαίνεται να αποτελεί η 5η Μαϊου οπότε έχει οριστεί η δεύτερη συνεδρίαση του ιδίου οργάνου με το οποίο αναμένεται να ξεκινήσει η συζήτηση για τη βιωσιμότητα του χρέους και η αναδιάρθρωσή του με την οποία θα «σφραγιστεί» η τελική συμφωνία της χώρας με τους δανειστές.

Για να επιτευχθεί όμως αυτή η τελική συμφωνία, το επόμενο διάστημα η κυβέρνηση θα πρέπει να χειριστεί μια σειρά από ακανθώδη ζητήματα και να προωθήσει ένα ακόμη πακέτο «σκληρών» μεταρρυθμίσεων. Αυτό καθώς η τωρινή συμφωνία χαρακτηρίζεται εν πολλοίς ως «ατελής» αφού μια σειρά από μέτρα στα οποία επιμένει η Τρόικα έχουν «πάει»… πίσω κυρίως επειδή η κυβέρνηση έχει…μπροστά της, τις διπλές κάλπες του Μαϊου.

Συγκεκριμένα για μετά τον Ιουλίου ή ακόμη και τον Σεπτέμβριο θα πρέπει να επιτευχθεί συμφωνία για «καυτά» θέματα όπως οι ομαδικές απολύσεις, οι απολύσεις στο δημόσιο, η πώληση μη συνταγογραφούμενων φαρμάκων, οι φόροι υπέρ τρίτων και ένα σημαντικό μέρος των μέτρων που απορρέουν από την αποκαλούμενη «εργαλειοθήκη» του ΟΟΣΑ. Η επίτευξη συμφωνίας και επί αυτών των ζητημάτων είναι απαραίτητη προκειμένου να υπάρξει ουσιαστική συζήτηση περί αναδιάρθρωσης.

Στόχος η αναδιάρθρωση του χρέους

Η κυβέρνηση βέβαια θα προσπαθήσει να «περάσει» τα μέτρα αυτά στην πιο… ανώδυνη μορφή τους και χρησιμοποιώντας ως επιχείρημα την επίτευξη πρωτογενούς πλεόνασμα 3δις ευρώ προκειμένου να ασκήσει πιέσεις για την αναδιάρθρωση του χρέους.  Ιδιαίτερη σημασία έχει σαφώς και η εξέλιξη της έξοδου της χώρας στις αγορές- την οποία προετοιμάζει η κυβέρνηση- με στόχο την κάλυψη έστω ενός μικρού μέρους των χρηματοδοτικών αναγκών της. Αυτό πάντως που αξίζει να σημειωθεί είναι πως αν και αυτή είναι η επίσημη γραμμή που χαράσσει το οικονομικό επιτελείο, ο αντιπρόεδρος της Κυβέρνησης, Ευάγγελος Βενιζέλος φαίνεται να έχει… διαφορετική άποψη.

Η δήλωση του ότι το ελληνικό χρέος είναι βιώσιμο, καταρρίπτει τον πυρήνα της επιχειρηματολογίας της κυβέρνησης η οποία ζητά αναδιάρθρωση. Προβληματισμό όμως προκαλεί και η συμπληρωματική δήλωση του κ. Βενιζπέλου ότι ένα «κούρεμα» του χρέους συνιστά «επιθετική κίνηση» προς τους εταίρους… Παρά δε τις αντιδράσεις και τα ερωτηματικά που προκάλεσε η δήλωση αυτή δεν υπήρξε καμία διευκρινιστική δήλωση από πλευράς του ΠΑΣΟΚ ενώ η ΝΔ απέφυγε να τοποθετηθεί επί του θέματος…

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Τσίπρας – Μέρκελ: Εφικτή η εξεύρεση λύσης για το ζήτημα του χρέους

Τηλεφωνική συνομιλία Τσίπρα – Μέρκελ: Συμφώνησαν ότι είναι αναγκαία και εφικτή η εξεύρεση λύσης για το ζήτημα του χρέους στο προσεχές Eurogroup. Αναγκαία και εφικτή η εξεύρεση λύσης για το ζήτημα του ελληνικού χρέους στο προσεχές Eurogroup της 22ας Μαΐου, συμφώνησαν Αλέξης Τσίπρας και Άνγκελα Μέρκελ, σε τηλεφωνική επικοινωνία που[…]

Περισσότερα »

Σχολιάστε

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν κοινοποιείται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *