Home

ΡΟΗ  ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Κατοικίδια: Ποιες είναι οι επικίνδυνες τροφές και τι τους προκαλούν…

0 σχόλια ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΦΥΣΗ ΚΑΙ ΚΟΣΜΟΣ

Του Γιώργου Γεωργιάδη

Έχουν όπλα πολλά! Μπορούν να μας καταφέρουν να κάνουμε ότι θέλουν! Υπάρχουν πολλές φορές που νιώθουμε ότι αυτά μας κηδεμονεύουν και όχι εμείς αυτά. Άλλωστε ποιος έχει αντισταθεί, όταν αυτά τα ματάκια σε κοιτάνε παρακλητικά και σου λένε λίγο, δώσε μου μόνο λίγο από αυτό που τρως και εμείς υποκύπτουμε πάντα ή σχεδόν πάντα.
Λάθος μας. Δεν τα κάνουμε ευτυχισμένα. Δεν τους κάνουμε καλό. Πρέπει να βρούμε τις αντοχές αυτές που να αντιστεκόμαστε. Οι λόγοι πολλοί πέρα από τους προφανείς όπως είναι η αύξηση βάρους, καθώς είναι διαφορετικές οι καύσεις στον άνθρωπο, διαφορετικές στα ζώα εδώ θα δούμε και άλλους λόγους που κάποιες τροφές είναι απαγορευτικές για τα αγαπημένα μας πλάσματα.
1) Κακάο και σοκολάτα: Όσο και να τα αγαπάμε εμείς, όσο χαλαρωτικά και να είναι για εμάς περιέχουν καφεΐνη και θεομβρίνη, τοξικές ουσίες για την καρδιά και το νευρικό τους σύστημα. Μετά την λήψη της σοκολάτας χρειάζονται 10 ώρες για να απορροφηθούν και να εμφανιστούν κλινικά συμπτώματα. Υπερδιέγερση, ταχυκαρδία, βραδυκαρδία, εμετοί και διάρροια.
2) Κρεμμύδια, πράσο, σκόρδο: Προκαλούν αιματολογικές διαταραχές (κατάπτωση, αιμοσφαιρινουρία, ίκτερο, ταχυκαρδία). Επίσης διάρροια και ανορεξία, τα συμπτώματα μπορούν να εμφανιστούν ακόμα και αρκετές μέρες μετά τη λήψη τους (Τα κρεμμύδια είναι τα χειρότερα).
3) Σταφύλια και σταφίδες: Μπορούν να προκαλέσουν οξεία νεφρική ανεπάρκεια (50 – 75% θνησιμότητα ) και προφανώς το θάνατο.
4) Μουχλιασμένα φαγητά: (παράγονται μυκοτοξίνες) , 2ωρες μετά θα δούμε έμετο, επιληπτικές κρίσεις, πυρετό, εισροφοτική πνευμονία.
5) Ζυμάρι: το ζυμάρι στο στομάχι διαστέλλεται και δημιουργεί προβλήματα γαστρικής διατάσης και έμφραξης.
6) Ξηροί καρποί
7) Αβοκάντο
8) Ντομάτες, πατάτες: (ειδικά οι πράσινες) που περιέχουν οξαλικά άλατα.
9) Πολύ λιπαρές τροφές: οξεία παγκρεατίτιδα ειδικά αν συνδυάζονται με διατροφή χαμηλή σε πρωτεΐνες.
10) Συκώτι, μπορεί να προκαλέσει τοξίκωση από βιταμίνη Α.
11) Κόκκαλα: Μπορούν να προκαλέσουν διάτρηση στομάχου, εντέρου, απόφραξη εντέρου, στομαχικά έλκη. Προσοχή, τα μαγειρεμένα είναι ακόμα πιο επικίνδυνα γιατί θρυμματίζονται και πιο εύκολα).
12 ) Όχι ωμα φαγητά, μπορούν να προκαλέσουν τροφικές δηλητηριάσεις από βακτήρια όπως σαλμονέλα, τοξόπλασμα κτλ κτλ.
13) Ζαχαρούχα τρόφιμα: παχυσαρκία, σακχαρωδη διαβήτη.
14) Αλκοόλ:  δηλητηρίαση, κώμα, θάνατο.
15) Καπνός: λόγω νικοτίνης οδηγεί ακόμα και στον θάνατο.
Υπάρχουν και άλλες τέτοιες επικίνδυνες τροφές, όπως και πολλά χόρτα, λουλούδια, γενικά φυτά αλλά και φάρμακα που είναι δηλητηριώδη για τα ζώα, στα οποία θα αναφερθούμε στη συνέχεια αλλά αυτές είναι οι πλέον βασικές για αυτό και με αυτές κάναμε την αρχή.
Σε γενικές γραμμές πάντως, θα πρέπει να αποφεύγουμε να δίνουμε τροφές στα ζώα που δεν γνωρίζουμε αν μπορούνε να της πέψουν η αν είναι η όχι τοξικές. Προφανώς η τοξικότητα εξαρτάται από την ποσότητα που θα καταναλώσει ένα ζώο όσο και από το μέγεθος του ιδίου του ζώου. Θα ξανά επισημάνουμε, ότι τα κόκαλα είναι απαγορευτικά, είναι πάρα πολύ σημαντικό. Ακόμα και στην φύση, τα σαρκοφάγα ζώα δεν τρώνε μαγειρεμένα κόκαλα!

Σχετικά Αρθρα

Σχολιάστε

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν κοινοποιείται.