ΚΕΔΕ: Προτάσεις για την ανθρωπιστική κρίση

Της Ιωάννας Μάζη

Διαβούλευση με Φορείς, τον περιορισμό των ελεγκτικών μηχανισμών σε έναν ενιαίο φορέα και την επέκταση του ελάχιστου εγγυημένου εισοδήματος σε όλους τους ΟΤΑ πρότεινε μεταξύ άλλων η ΚΕΔΕ ενώπιον της Επιτροπής Κοινωνικών Υποθέσεων της Βουλής στη συζήτηση του Σχεδίου Νόμου «Ρυθμίσεις για τη λήψη άμεσων μέτρων για την αντιμετώπιση της ανθρωπιστικής κρίσης». 

«Από τότε που άρχισε η ανθρωπιστική κρίση οι Δήμοι της χώρας χωρίς χρήματα από κάποιο Ευρωπαϊκό Μηχανισμό ή από τον κρατικό προϋπολογισμό συμβάλλουν στην αντιμετώπιση  του φαινομένου είτε με τα κοινωνικά ιατρεία είτε με τα κοινωνικά παντοπωλεία και αντίστοιχες δράσεις» ανέφερε στο Κανάλι Ένα ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ , Γιώργος Πατούλης χαιρετίζοντας όποια προσπάθεια του κράτους ή των Ευρωπαίων ετέρων να συμβάλουν σε αυτό.

Εξαιτίας της συμβολής των Δήμων στην κατάσταση αυτή η Ένωση ζήτησε την δέσμευση των αρμόδιων Υπουργών, πριν την έκδοση των σχετικών αποφάσεων να προηγηθεί η σχετική διαβούλευση με τους κοινωνικούς φορείς περιλαμβανομένης της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδας.

Κατά την συζήτηση του σχετικού νομοσχεδίου στην Επιτροπή Κοινωνικών Υποθέσεων της Βουλής ο κ. Πατούλης παρουσίασε μια σειρά από μέτρα τα οποία θα βοηθήσουν προς αυτή την κατεύθυνση. «Θα πρέπει να γίνουν κινήσεις για την παράκαμψη των γραφειοκρατικών αγκυλώσεων» τόνισε ο κ. Πατούλης  αναφέροντας χαρακτηριστικά ότι  «ως προς τη συγκρότηση της Γενικής Γραμματείας για την Καταπολέμηση της Διαφθοράς η Κ.Ε.Δ.Ε στο υπόμνημά της επεσήμανε ότι οι Ελεγκτικές Αρχές που έχουν θεσμοθετηθεί για να ασκούν τον έλεγχο στη νομιμότητα και τη διαφάνεια των πράξεων των ΟΤΑ, ξεπερνούν τις 11, ενώ έχουν αλληλεπικαλυπτόμενες αρμοδιότητες, σύγχυση αρμοδιοτήτων, όμοια στοχοθεσία και απίστευτη γραφειοκρατική διαδικασία. Το αποτέλεσμα όλων αυτών είναι ότι, αντί να εισφέρουν θετικό αποτέλεσμα, στην πράξη αποτελούν τροχοπέδη στη διαχείριση των οξυμένων προβλημάτων και στην αποτελεσματικότητα της διοικητικής δράσης».

Για το λόγο αυτό ο κ. Πατούλης εκπροσωπώντας το σύνολο των Δήμων της χώρας  πρότεινε «να περιοριστούν οι Ελεγκτικοί Μηχανισμοί σε έναν Ενιαίο Φορέα που θα αποτελεί Ανεξάρτητη Αρχή απαλλαγμένη από κρατικές παρεμβάσεις, η οποία θα έχει επαρκή επιστημονική στελέχωση με εμπειρία και η οποία θα διεξάγει αξιόπιστους ελέγχους, που θα πρέπει να περατώνονται σε σύντομο χρονικό διάστημα».

Όσον αφορά το θέμα του Ελάχιστου Εγγυημένου Εισοδήματος, ένα μέτρο το οποίο ισχύει πιλοτικά σε 13 μόνο Δήμους της χώρας ο κ. Πατούλης τόνισε  «πως θα ήταν ένα θετικό βήμα αυτό το  μέτρο να επεκταθεί στο σύνολο των οργανισμών τοπικής αυτοδιοίκησης α’ βαθμού».

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Αναχρηματοδότηση του δανείου του Δήμου Πειραιά

Υπεγράφη από τον Δήμαρχο Πειραιά  Γιάννη Μώραλη στο Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων, η σύμβαση για την αναχρηματοδότηση του δανείου του Δήμου Πειραιά. Πρόκειται για μια πολύ σημαντική εξέλιξη, η οποία είναι αποτέλεσμα της προσπάθειας που καταβάλλει η Δημοτική Αρχή τα τελευταία 3 χρόνια για νοικοκύρεμα στα οικονομικά του Δήμου, καθώς[…]

Περισσότερα »

Δωρεάν μετρήσεις Σακχάρου αίματος στο Δ. Κερατσινίου – Δραπετσώνας

Ο Δήμος Κερατσινίου – Δραπετσώνας και το Διαβητολογικό Κέντρο Γ.Ν.Ν.Π με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Σακχαρώδη Διαβήτη συνδιοργανώνουν εκδήλωση- συζήτηση στο «Αντώνης Σαμαράκης» και δωρεάν μετρήσεις σακχάρου στους πολίτες. Συγκεκριμένα σήμερα Πέμπτη στο Πολιτιστικό Κέντρο «Αντώνης Σαμαράκης» (Μικράς Ασίας και Παπαναστασίου-Ταμπούρια) το πρωί θα πραγματοποιηθεί εκδήλωση με θέμα: «Μπορούμε να προλάβουμε[…]

Περισσότερα »

Σχολιάστε

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν κοινοποιείται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *