ΚΕΔΕ: Προτάσεις για την ανθρωπιστική κρίση

Της Ιωάννας Μάζη

Διαβούλευση με Φορείς, τον περιορισμό των ελεγκτικών μηχανισμών σε έναν ενιαίο φορέα και την επέκταση του ελάχιστου εγγυημένου εισοδήματος σε όλους τους ΟΤΑ πρότεινε μεταξύ άλλων η ΚΕΔΕ ενώπιον της Επιτροπής Κοινωνικών Υποθέσεων της Βουλής στη συζήτηση του Σχεδίου Νόμου «Ρυθμίσεις για τη λήψη άμεσων μέτρων για την αντιμετώπιση της ανθρωπιστικής κρίσης». 

«Από τότε που άρχισε η ανθρωπιστική κρίση οι Δήμοι της χώρας χωρίς χρήματα από κάποιο Ευρωπαϊκό Μηχανισμό ή από τον κρατικό προϋπολογισμό συμβάλλουν στην αντιμετώπιση  του φαινομένου είτε με τα κοινωνικά ιατρεία είτε με τα κοινωνικά παντοπωλεία και αντίστοιχες δράσεις» ανέφερε στο Κανάλι Ένα ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ , Γιώργος Πατούλης χαιρετίζοντας όποια προσπάθεια του κράτους ή των Ευρωπαίων ετέρων να συμβάλουν σε αυτό.

Εξαιτίας της συμβολής των Δήμων στην κατάσταση αυτή η Ένωση ζήτησε την δέσμευση των αρμόδιων Υπουργών, πριν την έκδοση των σχετικών αποφάσεων να προηγηθεί η σχετική διαβούλευση με τους κοινωνικούς φορείς περιλαμβανομένης της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδας.

Κατά την συζήτηση του σχετικού νομοσχεδίου στην Επιτροπή Κοινωνικών Υποθέσεων της Βουλής ο κ. Πατούλης παρουσίασε μια σειρά από μέτρα τα οποία θα βοηθήσουν προς αυτή την κατεύθυνση. «Θα πρέπει να γίνουν κινήσεις για την παράκαμψη των γραφειοκρατικών αγκυλώσεων» τόνισε ο κ. Πατούλης  αναφέροντας χαρακτηριστικά ότι  «ως προς τη συγκρότηση της Γενικής Γραμματείας για την Καταπολέμηση της Διαφθοράς η Κ.Ε.Δ.Ε στο υπόμνημά της επεσήμανε ότι οι Ελεγκτικές Αρχές που έχουν θεσμοθετηθεί για να ασκούν τον έλεγχο στη νομιμότητα και τη διαφάνεια των πράξεων των ΟΤΑ, ξεπερνούν τις 11, ενώ έχουν αλληλεπικαλυπτόμενες αρμοδιότητες, σύγχυση αρμοδιοτήτων, όμοια στοχοθεσία και απίστευτη γραφειοκρατική διαδικασία. Το αποτέλεσμα όλων αυτών είναι ότι, αντί να εισφέρουν θετικό αποτέλεσμα, στην πράξη αποτελούν τροχοπέδη στη διαχείριση των οξυμένων προβλημάτων και στην αποτελεσματικότητα της διοικητικής δράσης».

Για το λόγο αυτό ο κ. Πατούλης εκπροσωπώντας το σύνολο των Δήμων της χώρας  πρότεινε «να περιοριστούν οι Ελεγκτικοί Μηχανισμοί σε έναν Ενιαίο Φορέα που θα αποτελεί Ανεξάρτητη Αρχή απαλλαγμένη από κρατικές παρεμβάσεις, η οποία θα έχει επαρκή επιστημονική στελέχωση με εμπειρία και η οποία θα διεξάγει αξιόπιστους ελέγχους, που θα πρέπει να περατώνονται σε σύντομο χρονικό διάστημα».

Όσον αφορά το θέμα του Ελάχιστου Εγγυημένου Εισοδήματος, ένα μέτρο το οποίο ισχύει πιλοτικά σε 13 μόνο Δήμους της χώρας ο κ. Πατούλης τόνισε  «πως θα ήταν ένα θετικό βήμα αυτό το  μέτρο να επεκταθεί στο σύνολο των οργανισμών τοπικής αυτοδιοίκησης α’ βαθμού».

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Δ. Πειραιά: Εκδήλωση για τους φορείς που προσέφεραν στην προσφυγική κρίση

Της Άννας Βακόντιου… Φορείς, ιδιώτες και επιχειρηματίες της πόλης τίμησε ο Δήμος Πειραιά για την εθελοντική τους προσφορά στην αντιμετώπιση της προσφυγικής κρίσης στο λιμάνι σε εκδήλωση που πραγματοποίησε το απόγευμα της Πέμπτης στην αίθουσα του Δημοτικού Συμβουλίου. Η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε με πρωτοβουλία του Συμβουλίου Ένταξης Μεταναστών, ενώ στο πλαίσιο[…]

Περισσότερα »

Στα ίδια εκλογικά τμήματα ο β’ γύρος των αυτοδιοικητικών εκλογών

Στα ίδια εκλογικά τμήματα που χρησιμοποιήθηκαν στην πρώτη ψηφοφορία θα διεξαχθούν οι επαναληπτικές εκλογές της Κυριακής για περιφέρειες και δήμους, όπως προβλέπεται σε εγκύκλιο που εξέδωσε το υπουργείο Εσωτερικών.

Περισσότερα »

Σχολιάστε

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν κοινοποιείται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *