ΚΚΕ: Άμεση και πλήρης αποκατάσταση των πληγέντων από τις πλημμύρες

Την άμεση και πλήρη αποζημίωση των πληγέντων σε ολόκληρη τη χώρα από τις πλημμύρες των προηγούμενων ημερών ζητάει η Ευρωκοινοβουλευτική Ομάδα του ΚΚΕ, με Ερώτηση του ευρωβουλευτή του Κόμματος Κώστα Παπαδάκη, προς την Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Στην ερώτηση τόνιζεται ότι: 

“Τεράστιες καταστροφές σε ολόκληρη την Ελλάδα (στην Ήπειρο, ιδίως στην Άρτα, Ευρυτανία, Φθιώτιδα, Τρίκαλα, Αιτωλοακαρνανία κ.α.), προκάλεσαν τις προηγούμενες μέρες οι ισχυρές βροχοπτώσεις, πλημμύρες και κατολισθήσεις που επακολούθησαν. Ανθρώπινες ζωές κινδύνευσαν. Σοβαρές καταστροφές υπέστησαν σπίτια και ολόκληρα χωριά, αγροτικές καλλιέργειες, κτηνοτροφικές και πτηνοτροφικές μονάδες, οδικές και άλλες υποδομές και ιστορικά μνημεία, όπως το γεφύρι της Πλάκας στην Άρτα.

Τέτοιες καταστροφές στη χώρα, δυστυχώς επαναλαμβάνονται σε κάθε έντονη βροχόπτωση, όπως συνέβη μόλις τον προηγούμενο μήνα σε πολλές περιοχές της Βόρειας Ελλάδας, ιδίως στον Εβρο, με απώλειες ανθρώπινων ζωών και μεγάλες καταστροφές.

Η επίκληση δήθεν “ακραίων καιρικών φαινομένων” από τις εκάστοτε κυβερνήσεις χρησιμοποιείται ως δικαιολογία, για να κρύψει την πλήρη έλλειψη μέτρων πρόβλεψης, πρόληψης και σχεδιασμού αντιπλημμυρικής προστασίας, εγγειοβελτιωτικών έργων και υποδομών, με τραγικό αποτέλεσμα την απώλεια ανθρώπινων ζωών και μεγάλες υλικές ζημιές που πλήττουν οδυνηρά τα λαϊκά στρώματα.

Η πολιτική των ελληνικών κυβερνήσεων και της ΕΕ αδιαφορεί για τις λαϊκές ανάγκες, αφού τα κρατικά και κοινοτικά κονδύλια από το ΕΣΠΑ και τη συνέχειά του το Σύμφωνο Εταιρικής Σχέσης (ΣΕΣ) χρηματοδοτούν έργα με κριτήριο την κερδοφορία των επιχειρήσεων, ενώ έργα αντιπλημμυρικής προστασίας κρίνονται μη επιλέξιμα, ως “μη παραγωγικά” για τα κέρδη των ομίλων”.

Τέλος η Ευρωκοινοβουλευτική Ομάδα του ΚΚΕ ρωτά:

– Προτίθεται να λάβει μέτρα για την άμεση και πλήρη αποζημίωση των πληγέντων και ποια;

– Έχουν ενταχθεί συγκεκριμένα αντιπλημμυρικά έργα σε κοινοτική χρηματοδότηση, πού και σε ποιο στάδιο βρίσκεται η υλοποίησή τους;”

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Άρχισε να αρέσει στη Ν.Δ. η Συμφωνία των Πρεσπών;

Το κυβερνών κόμμα σήκωσε ψηλά τους εθνικιστικούς τόνους για τη Συμφωνία των Πρεσπών όταν βρέθηκε στα έδρανα της αντιπολίτευσης προσδοκώντας σε πολιτικά οφέλη. Τα πράγματα όμως άλλαξαν, ο πολιτικός λόγος «μαλάκωσε» και η Συμφωνία σύμφωνα με κυβερνητικό αξιωματούχο «επιτεύχθηκε για καλό σκοπό» και «θα ενισχύσει τη σταθερότητα στην περιοχή». Η[…]

Περισσότερα »

Σχολιάστε

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν κοινοποιείται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *