ΚΚΕ: Ερώτηση για τα Κέντρα Κράτησης Μεταναστών

Να κλείσουν τα στρατόπεδα συγκέντρωσης μεταναστών στην Αμυγδαλέζα και σε όλη την Ελλάδα ζητάει ο βουλευτής του ΚΚΕ Χρήστος Κατσώτης με Επίκαιρη Ερώτηση που κατέθεσε προς τον υπουργό Δημόσιας Τάξης και Προστασίας του Πολίτη.

Στο κείμενο της Ερώτησης μεταξύ άλλων ο βουλευτής υποστηρίζει ότι: “1.800 μετανάστες κρατούνται στο κέντρο κράτησης στην Αμυγδαλέζα Αττικής, κάτω από τραγικές συνθήκες διαβίωσης, για το “έγκλημά” τους να προσπαθήσουν να επιβιώσουν, εγκαταλείποντας τις χώρες τους, που στενάζουν από πολέμους, συγκρούσεις, πείνα και εξαθλίωση, αποτέλεσμα των ιμπεριαλιστικών επεμβάσεων ΕΕ – ΗΠΑ – ΝΑΤΟ σε όλο τον κόσμο.

Ζουν στοιβαγμένοι σε κοντέινερ, σε αφόρητη ζέστη το καλοκαίρι και κρύο το χειμώνα, δεδομένων και προβλημάτων συντήρησης του κλιματισμού σε κάποια από αυτά. Το καλοκαίρι, δε, συσσωρευμένα σκουπίδια έκαναν τη διαβίωσή τους αφόρητη, ενώ οι συνθήκες υγιεινής είναι απαράδεκτες. Όπως καταγγέλλουν οι κρατούμενοι, δεν υπάρχει ζεστό νερό για να πλυθούν, ούτε καθαριστικά για να πλένουν τα ρούχα τους και να καθαρίζουν κοντέινερ και τουαλέτες, την ώρα που ο καθαρισμός γίνεται εκ περιτροπής από τους ίδιους. Η ιατροφαρμακευτική περίθαλψη είναι υποτυπώδης, όταν πολλοί αντιμετωπίζουν σοβαρά προβλήματα υγείας. Είναι ενδεικτικό ότι ΜΚΟ κατά καιρούς υποκαθιστούν τις μεγάλες ανάγκες σε ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό. Οι ελάχιστοι γιατροί και νοσηλευτές εργάζονται σε πολύ δύσκολες συνθήκες, ενώ δεν υπάρχουν κοινωνικοί λειτουργοί από τα τέλη Ιούνη, γιατί έληξε η σύμβασή τους. Ακόμη ότι υπάρχει πρόβλημα στην επικοινωνία με τους δικούς τους ανθρώπους. Για παράδειγμα, χρειάζονται 5 ευρώ για μια τηλεκάρτα, με την οποία μιλάνε με τους συγγενείς τους για 2 λεπτά και οι περισσότεροι κρατούμενοι δεν έχουν χρήματα. Επίσης το επισκεπτήριο δεν διεξάγεται κανονικά.

Επιπλέον αντιμετωπίζουν προσβλητικές και ταπεινωτικές συμπεριφορές, ακόμα και ξυλοδαρμό, όπως συνέβη στις 2/9/2014, που την ώρα της προσευχής των μουσουλ­μάνων σε έναν τομέα του κέντρου κράτησης, με πρόσχημα την καταμέτρηση, αστυνομι­κοί διέκοψαν την προσευχή και όταν οι κρατούμενοι αντέδρασαν τους ξυλοκόπησαν, με αποτέλεσμα τον τραυματισμό δεκάδων μεταναστών και τη σύλληψη 13 ατόμων”.

Τέλος ο βουλευτής ζητά από τον υπουργό:

-Να κλείσουν τα στρατόπεδα συγκέντρωσης στην Αμυγδαλέζα και σε όλη την Ελλάδα, να δημιουργηθούν ανθρώπινοι χώροι ανοικτών κέντρων φιλοξενίας μεταναστών και προσφύγων, όπου άμεσα θα υπάρχει μια πρώτη αντιμετώπιση των όποιων προβλημάτων υγείας και άμεσων αναγκών που έχουν.

-Να χορηγηθεί άσυλο ή προσωρινό ανθρωπιστικό καθεστώς στους πρόσφυγες, να νομιμοποιούνται όσοι ζουν και εργάζονται στην Ελλάδα και να χορηγούνται νομιμοποιητικά έγγραφα σε όσους επιθυμούν να μεταβούν σε άλλες χώρες της ΕΕ. Να καταργηθούν οι Κανονισμοί Δουβλίνο ΙΙ και ΙΙΙ”.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

“Αν έρθει ο ΣΥΡΙΖΑ στην εξουσία θα χρεοκοπήσουμε…”

Ο K.E. της Ν.Δ. μιλώντας στον realfm 97,8 απάντησε, μεταξύ άλλων και στο ερώτημα αν κουράστηκε η κυβέρνηση να παίζει με τον φόβο και να μην εμπνέει ελπίδα στον κόσμο.«Είναι μία κριτική που την έχουν κάνει πολύ συχνά και σε εμένα. Και την ακούω ως κριτική. Αλλά ξέρετε, όταν χρεοκοπήσαμε στις 6[…]

Περισσότερα »

Σχολιάστε

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν κοινοποιείται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *