ΚΚΕ: Ερώτηση για τις κατασχέσεις σε βάρος των αυτοαπασχολουμένων

Επίκαιρη Ερώτηση προς τον Υπ. Εργασίας κατέθεσε ο βουλευτής του ΚΚΕ Νίκος Καραθανασόπουλος σχετικά με τις κατασχέσεις αυτοαπασχολουμένων.  
Αναλυτικά το κείμενο της Επίκαιρης Ερώτησης:

“Σε εξέλιξη αυτές τις μέρες είναι η διαδικασία κατασχέσεων σε βάρος δεκάδων χιλιάδων ασφαλισμένων του ΟΑΕΕ, που αδυνατούν να καταβάλουν τις οφειλές τους, από το Κέντρο Είσπραξης Ασφαλιστικών Οφειλών (ΚΕΑΟ). Συγκεκριμένα, στους ασφαλισμένους που οφείλουν πάνω από 5.000 ευρώ, αποστέλλεται η «Ατομική ειδοποίηση ληξιπρόθεσμων οφειλών», με την οποία ενημερώνονται ότι αν σε 20 μέρες από την παραλαβή της ειδοποίησης δεν επιδιώξουν την εξόφληση ή κάποια ρύθμιση των χρεών τους, τότε «είμαστε υποχρεωμένοι να προχωρήσουμε στα προβλεπόμενα από το ΝΔ 356/1974 (ΚΕΔΕ) αναγκαστικά μέτρα είσπραξης σε βάρος σας, καθώς και των κατά νόμον υπευθύνων (κατάσχεση, πλειστηριασμό, κατάσχεση εις χείρας τρίτων)».

Είχε προηγηθεί στις 15/7/2014 η αποστολή από τον ΟΑΕΕ στο ΚΕΑΟ μιας «παρτίδας» με 92.992 οφειλέτες, που χρωστούν πάνω από 5.000 ευρώ ο καθένας και είτε παραμένουν ενεργοί, είτε είχαν διακόψει τη δραστηριότητά τους το προηγούμενο εξάμηνο. Η παρτίδα αυτή αύξησε σε 99.140 τους συνολικούς οφειλέτες του ΟΑΕΕ, τα χρέη των οποίων έχουν μεταβιβαστεί στο ΚΕΑΟ, από την έναρξη της λειτουργίας του. Το ΚΕΑΟ σταδιακά ειδοποιεί αυτούς τους ασφαλισμένους για τις οφειλές τους και σε όσους δεν ανταποκρίθηκαν στην «υπόμνηση» να τακτοποιήσουν τις εκκρεμότητες με το Ταμείο τους, αποστέλλεται τώρα η «Ατομική ειδοποίηση», που είναι και το τελευταίο στάδιο πριν την ενεργοποίηση της διαδικασίας των κατασχέσεων.

Από καταγγελίες αυτοαπασχολουμένων και μικρών ΕΒΕ προκύπτει ότι τα ατομικά ειδοποιητήρια με τον εκβιασμό της κατάσχεσης παίρνουν τη μορφή χιονοστιβάδας. Σύμφωνα με πληροφορίες, σ’ αυτό το δεύτερο στάδιο των ατομικών ειδοποιήσεων έχουν ενταχθεί για την ώρα 5.941 ασφαλισμένοι του ΟΑΕΕ, με οφειλές πάνω από 5.000 ευρώ, χωρίς να έχει ολοκληρωθεί η διαδικασία.

Η κατάσταση είναι τραγική για τους αυτοαπασχολούμενους και μικρούς ΕΒΕ, οι οφειλές των οποίων στον ασφαλιστικό τους οργανισμό αυξήθηκαν κατακόρυφα την περίοδο της καπιταλιστικής κρίσης. Σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία, πάνω από 370.000 ασφαλισμένοι έχουν χρέη προς τον ΟΑΕΕ, σε σύνολο 740.000 ενεργών ασφαλισμένων, δηλαδή οι μισοί. Τα χρέη προς το Ταμείο έχουν ξεπεράσει τα 7 δισ. ευρώ. Όλο και περισσότεροι αυτοαπασχολούμενοι χάνουν το δικαίωμα στην ιατροφαρμακευτική περίθαλψη λόγω χρεών (στοιχεία ΟΑΕΕ). Από τις συνολικές οφειλές, μόλις ένα μικρό μέρος (λιγότερο από 8%) έχει ενταχθεί σε κάποια ρύθμιση. Επαληθεύεται και μ’ αυτόν τον τρόπο η αδυναμία των χιλιάδων αυτοαπασχολουμένων και μικρών ΕΒΕ να ανταποκριθούν οικονομικά στους όρους ακόμα και αυτών των ρυθμίσεων που τους προτείνει το Ταμείο και κατόπιν το ΚΕΑΟ.

Ερωτάται ο κ. Υπουργός, τι μέτρα προτίθεται να λάβει για να σταματήσουν οι άδικες διώξεις και κατασχέσεις σε βάρος δεκάδων χιλιάδων αυτοαπασχολουμένων που αδυνατούν λόγω της οικονομικής κρίσης να καταβάλουν τις ατομικές ασφαλιστικές εισφορές τους, για να παγώσουν τα χρέη τους στον ΟΑΕΕ και για να διαγραφούν οι προσαυξήσεις”.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

“Αδύνατο να φανταστεί κανείς το μέλλον της Ευρώπης χωρίς την Ελλάδα”

Ο αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Β. Ντομπρόβσκις θεωρεί αδύνατο να φανταστεί κανείς το μέλλον της Ευρώπης χωρίς την Ελλάδα. Κατά την παρέμβασή του στη συζήτηση που διεξάγεται στο Ευρωπαϊκό

Περισσότερα »

Δώστε τη Σκάρλετ στον λαό

Του Χάρη Παυλίδη… Αν δεν με απατά η μνήμη μου, από τότε που ο ΣΥΡΙΖΑ είδε φως και μπήκε στο πολιτικό σύστημα υποσχέθηκε τα πάντα στους πάντες. Ως αντιπολίτευση κατηγορούσε για “ενδοτισμό” την κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας και του ΠΑΣΟΚ, ενώ ως κυβέρνηση αποδίδει τον δικό της “ενδοτισμό” στην… ταύτιση[…]

Περισσότερα »

Σχολιάστε

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν κοινοποιείται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *