ΚΚΕ: Στη Διεθνή Συνάντηση των Κομμουνιστικών Κομμάτων

Αντιπροσωπεία του ΚΚΕ αποτελούμενη από τους Γιώργο Μαρίνο, μέλος του ΠΓ της Κεντρικής Επιτροπής, Ελισαίο Βαγενά, μέλος της Κεντρικής Επιτροπής και υπεύθυνος του Τμήματος Διεθνών Σχέσεων και Δανάη Χέλμη, συνεργάτη του Τμήματος Διεθνών Σχέσεων, αναχώρησε σήμερα Δευτέρα 10 Νοέμβρη για τον Ισημερινό, όπου θα συμμετάσχει στη 16ηΔιεθνή Συνάντηση Κομμουνιστικών και Εργατικών Κομμάτων.

Η αντιπροσωπεία του ΚΚΕ θα πάρει μέρος επίσης στη συνεδρίαση της Ομάδας Εργασίας που θα προηγηθεί, θα παραβρεθεί σε εκδηλώσεις του Κομμουνιστικού Κόμματος Ισημερινού και θα έχει διμερείς συναντήσεις με πολλά κομμουνιστικά και εργατικά κόμματα.

Η συνάντηση έχει θέμα «Ο ρόλος των Κομμουνιστικών και Εργατικών Κομμάτων στον αγώνα ενάντια στον ιμπεριαλισμό και στην καπιταλιστική εκμετάλλευση, που προκαλεί κρίσεις, πολέμους και την άνοδο φασιστικών και αντιδραστικών δυνάμεων. Για τα δικαιώματα των εργαζομένων και του λαού, την εθνική και κοινωνική χειραφέτηση, το σοσιαλισμό» και θα πραγματοποιηθεί από 13-15 Νοέμβρη στο Γκουαγιακίλ του Ισημερινού.

Το Γκουαγιακίλ είναι μια βιομηχανική πόλη, με μεγάλη συμβολική σημασία για το εργατικό κίνημα της χώρας, καθώς στις 15 Νοέμβρη του 1922 σημειώθηκε μια ιδιαίτερα αιματηρή καταστολή γενικής απεργίας. Το χτύπημα της εργατικής κινητοποίησης από το στρατό και την αστυνομία οδήγησε στη σφαγή χιλιάδων εργατών απεργών, η οποία έμεινε γνωστή ως «οι σταυροί πάνω από το νερό» και κάθε χρόνο διοργανώνονται εκδηλώσεις μνήμης και τιμής για τους νεκρούς απεργούς.

Οι διεθνείς συναντήσεις κομμουνιστικών και εργατικών κομμάτων ξεκίνησαν το 1999 με πρωτοβουλία του ΚΚΕ και έχουν καθιερωθεί ως ένα σημαντικό γεγονός για το διεθνές κομμουνιστικό κίνημα. Έχουν οδηγήσει στη δημιουργία συλλογικών εργαλείων, όπως ο κόμβος του Σόλιντνετ (www.solidnet.org) και το Ενημερωτικό Δελτίο για την ταχεία ενημέρωση μεταξύ των κομμουνιστικών και εργατικών κομμάτων. Έχουν συμβάλλει στην ανταλλαγή εμπειρίας, στην προώθηση της διεθνιστικής αλληλεγγύης και του συντονισμού της δράσης, αλλά και στην πολιτική συζήτηση και ιδεολογική αντιπαράθεση στις γραμμές του κομμουνιστικού κινήματος. Τη διοργάνωση και την προετοιμασία τους επιμελείται Ομάδα Εργασίας που έχει συγκροτηθεί για αυτό το σκοπό.

Οι ετήσιες Διεθνείς Συναντήσεις τα πρώτα 7 χρόνια φιλοξενήθηκαν στην Αθήνα και συνεχίστηκαν σε όλες τις ηπείρους του πλανήτη. Η φετινή είναι η δεύτερη φορά που η Διεθνής Συνάντηση Κομμουνιστικών και Εργατικών Κομμάτων πραγματοποιείται στην αμερικανική ήπειρο. 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Στο… “Πορτοκαλί” η ένταση στην κυπριακή ΑΟΖ λόγω Τουρκίας

Συνεχείς είναι οι κινήσεις στην ενεργειακή σκακιέρα της Ανατολικής Μεσογείου από τους εμπλεκόμενους παίκτες και με την ένταση στην κυπριακή Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη (ΑΟΖ) να παραμένει

Περισσότερα »

Σχολιάστε

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν κοινοποιείται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *