Κλείνει μετά από 85 χρόνια το ιστορικό Μιχαλοπούλειο

Toυ Θοδωρή Ασβεστόπουλου

Λουκέτο έβαλε το Μιχαλοπούλειο στην Καλλίπολη, ένα από τα ιστορικά ιδιωτικά εκπαιδευτήρια του Πειραιά, εξαιτίας των περιορισμένων εγγραφών για τη σχολική χρονιά 2015 – 2016.

«Το σχολείο λειτουργούσε από το 1931. Όμως η δεινή οικονομική κατάσταση που επικρατεί στη χώρα και ειδικά στον Πειραιά από τη μία και η άνοδος του ΦΠΑ στο 23% για τα ιδιωτικά σχολεία από την άλλη, μας αναγκάζει να κλείσουμε το σχολείο μετά από 85 χρόνια. Ένα ιστορικό σχολείο από το οποίο πέρασαν χιλιάδες μαθητές», δήλωσε στο «Κανάλι 1» ο ιδιοκτήτης του Μιχαλοπούλειου Ευάγγελος Πλαφουτζής.

«Μέχρι τις 31 Αυγούστου περίμενα μήπως συμβεί το θαύμα, δυστυχώς δεν συνέβη και έτσι είμαι αναγκασμένος να προχωρήσω στο κλείσιμο», σημείωσε ο κ. Πλαφουτζής, ευχόμενος να μην εφαρμοστεί τελικά το μέτρο του ΦΠΑ στο 23% για τα ιδιωτικά σχολεία, να πρυτανεύσει η λογική και να μην επιβληθεί στην ελληνική οικογένεια ένας ακόμα φόρος.

«Το Μιχαλοπούλειο ιδρύθηκε το 1931 από τη μητέρα μου Γιούλα Μιχαλοπούλου – Πλαφουτζή και το παρέλαβα το 1979. Ήταν το μόνο σχολείο που λειτουργούσε στον Πειραιά κατά τη διάρκεια της ιταλο – γερμανικής κατοχής. Συγκέντρωνε παιδιά στο καταφύγιο που είχε, ενώ μοίραζε γάλα στους ανθρώπους που πέθαιναν από την πείνα, με τη σημαντική συμβολή της μητέρας μου», μας διηγήθηκε εμφανώς συγκινημένος ο κ. Πλαφουτζής κάνοντας μία ιστορική αναδρομή για το εκπαιδευτικό ίδρυμα.

Όσον αφορά την τύχη των κτιρίων στα οποία στεγαζόταν το Μιχαλοπούλειο δεν έχει αποφασιστεί κάτι, ενώ θα γίνει προσπάθεια για τους περίπου 60 εργαζόμενους που χάνουν τις δουλειές τους να ενταχθούν τουλάχιστον στο Ταμείο Ανεργίας.

Παγωμένοι δέχτηκαν την είδηση του λουκέτου στο Μιχαλοπούλειου οι εργαζόμενοι καθώς και οι γονείς των μαθητών του σχολείου. Εργαζόμενες που μίλησαν στο ΚΑΝΑΛΙ 1 μόνο καλά λόγια είχαν να πουν για την διοίκηση του σχολείου, δείχνοντας κατανόηση για την απόφαση λόγω της οικονομικής κρίσης.

«Μετά από αγώνα δύο χρόνων που έκανε ο ιδιοκτήτης για να κρατήσει το σχολείο δεν τα κατάφερε και μας ανακοίνωσε ότι πρέπει να το κλείσει γιατί δεν βγαίνει άλλο. Ως εργαζόμενη 15 χρόνια δεν είχα κανένα παράπονο, ο διευθυντής ήταν σε όλα σωστός, αλλά τους τελευταίους μήνες δυσκολευόταν να ανταπεξέλθει στις οικονομικές του υποχρεώσεις», δήλωσε μία από τις εργαζόμενες. Όπως πρόσθεσε «όταν πρωτοέπιασα δουλειά εδώ, όλες οι τάξεις από Α΄ Δημοτικού έως Γ΄ Λυκείου είχαν περισσότερους από εξακόσιους μαθητές, όμως τα τελευταία χρόνια μειώνονταν δραματικά οι εγγραφές των μαθητών, ενώ την περσινή σχολική χρονιά δεν λειτούργησε η Α΄ Δημοτικού!» μας είπε η ίδια εργαζόμενη.

Μία συνάδελφος της χαρακτήρισε τον κ. Πλαφουτζή όχι απλώς ως τέλειο εργοδότη, αλλά ως πατέρα και αδερφό. «Είμαστε πολύ ευχαριστημένες. Ήταν εντάξει στις υποχρεώσεις του, άρχοντας σε όλη την Καλλίπολη, αλλά όπως σε όλη την Ελλάδα οι εργαζόμενοι πήραμε και ‘μεις μια πίκρα.

Το κλείσιμο του Μιχαλοπούλειου όμως προκάλεσε σοκ και στην τοπική κοινωνία της Καλλίπολης.

«Ήταν κεραυνός εν αιθρία η είδηση ότι κλείνει το σχολείο. Έχουμε 36 χρόνια σαν επιχείρηση και μάθαμε να συμβιώνουμε μαζί του. Ήμασταν μία οικογένεια σε αυτήν εδώ την πλατεία. Θα χάσουμε κάτι υπέροχο, τα χαμόγελα των παιδιών», δήλωσε μεταξύ άλλων στο ΚΑΝΑΛΙ 1 ο Ηλίας Έξαρχος, ιδιοκτήτης του ομώνυμου αρτοποιείου απέναντι από το Μιχαλοπούλειο. «Δημιουργεί πραγματικά στεναχώρια το να βλέπεις να χάνεται ένα κομμάτι της ιστορίας της περιοχής μας» πρόσθεσε ο κ. Έξαρχος.

Ιδιαίτερα συγκινητική ήταν και η δήλωση από εργαζόμενη του παραπλήσιου φαρμακείου: «Το σχολείο αυτό ήταν η ζωή της Καλλίπολης. Η γειτονιά δεν θα είναι πια η ίδια. Το Μιχαλοπούλειο ήταν οικογενειακή επιχείρηση που την είχε ένας άνθρωπος θαυμάσιος που την παρέλαβε από μία εξίσου θαυμάσια μητέρα. Ξεκίνησε ως παράγκα το 1931 και μετά από κόπους, αγωνία και πολύ αγάπη για τα παιδιά, έγιναν αυτά τα λαμπρά σχολεία. Η γειτονιά έχει ορφανέψει!».

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Πόσο ΕΝΦΙΑ θα πληρώσει η Εκκλησία της Ελλάδος

Στο ποσό του 1.84 εκατ. ευρώ ανέρχεται ο ΕΝΦΙΑ που θα πληρώσει, σε πέντε δόσεις, η Εκκλησία της Ελλάδος για το 2018. Σύμφωνα με το ανακοινωθέν της Διαρκούς Ιεράς Συνόδου της Εκκλησίας της Ελλάδος: «Η Διαρκής Ιερά Σύνοδος ενέκρινε την πρόταση της Εκκλησιαστικής Κεντρικής Υπηρεσίας Οικονομικών (Ε.Κ.Υ.Ο.) περί της καταβολής σε πέντε ισόποσες μηνιαίες[…]

Περισσότερα »

Σχολιάστε

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν κοινοποιείται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *