Κοτόπουλο με λευκή σάλτσα ή τάρτα και κρέπες της γιαγιάς

Ως γνωστόν τα πάντα περνούν από το στομάχι, έτσι  τουλάχιστον  πίστευαν οι παλαιότεροι  ενδεχομένως και πολλοί νεότεροι. Για το λόγο αυτό εμείς θα προσπαθήσουμε  να σας βάλουμε σε ένα κόσμο «μαγικό» προτείνοντας γαστρονομικές συμβουλές και συνταγές  για να κάνουμε το ταξίδι σας  γευστικότερο. Σήμερα έχουμε τις πρώτες τρεις συνταγές. Καλή σας όρεξη !

Επιμέλεια  Σοφία Παπανικολάου.

 Κοτόπουλο με λευκή σάλτσα e-kanaliena-gr- kotopoylo (1)

Υλικά (4 άτομα)

·         4 φιλέτα από στήθος κοτόπουλου κομμένο σε λωρίδες

·         50 ml λάδι

·         Χυμός από 1 λεμόνι

·         1 αυγό·

·        125 ml κρέμα γάλακτος

·         1 ξερό κρεμμύδι τριμμένο

·         2 σκελίδες σκόρδο λιωμένες

·         Αλάτι

·         Πιπέρι

·         150 ml λευκό κρασί

·         150 – 200 ml ζωμό κοτόπουλο

Εκτέλεση:

Σε μία ρηχή και φαρδιά κατσαρόλα τσιγαρίζουμε το λάδι και το κοτόπουλο, μέχρι να αλλάξει χρώμα, χωρίς να ροδίσει. Προσθέτουμε τα κρεμμύδια και όταν μαραθούν σβήνουμε με το κρασί, προσθέτουμε το σκόρδο και αλατοπιπερώνουμε, ανακατεύουμε απαλά και σιγοβράζουμε για 3-4 λεπτά. Προσθέτουμε το ζωμό κοτόπουλου και σιγοβράζουμε μέχρι να γίνει το κοτόπουλο. Σε ένα μπολ χτυπάμε την κρέμα γάλακτος με το αυγό, το χυμό λεμονιού και αλατοπιπερώνουμε. Αποσύρουμε την κατσαρόλα από τη φωτιά και προσθέτουμε με προσοχή λίγο λίγο το αυγολέμονο ανακατεύοντας. Εάν χρειαστεί, βάζουμε την κατσαρόλα στο μάτι της κουζίνας, για λίγο μέχρι να δέσει το μείγμα, όχι να βράσει.

Πρόταση: Σερβίρεται με πλιγούρι ή ρύζι της αρεσκείας μας.

Τάρτα Κοτόπουλο e-kanaliena-gr- tarta (1)

Υλικά:

·         1 στήθος κοτόπουλο βρασμένο

·         3 κρεμμύδια φρέσκα

·         1 πράσο

·         1 κόκκινη, κίτρινη, πορτοκαλί πιπεριά

·         3 αυγά

·         1 μικρό κουτάκι γάλα εβαπορέ

·         Λίγη φέτα

·         Λίγο Μαϊντανό, μοσχοκάρυδο

·         1 σκελίδα σκόρδο

·         Αλάτι

·         Πιπέρι

Εκτέλεση

Τσιγαρίζουμε τα λαχανικά. Ρίχνουμε το ξεψαχνισμένο κοτόπουλο, το σκόρδο, το μαϊντανό, το μοσχοκάρυδο, αλάτι και πιπέρι.  Αφήνουμε τη γέμιση να κρυώσει. Μετά ρίχνουμε τα αυγά, το γάλα και τη φέτα. Στρώνουμε το φύλλο σε βουτυρωμένο ταψί, ρίχνουμε τη γέμιση και από πάνω καλύπτουμε με τριμμένα κίτρινα τυριά (γκούντα, κασέρι). Ψήνουμε στους 180 βαθμούς μέχρι να ροδίσει.

Τηγανίτες της γιαγιάς e-kanaliena-gr-tiganites (1)

Υλικά

·         1 αυγό

·         Λίγο αλάτι

·         1 φλιτζάνι τσαγιού γάλα

·         Αλεύρι κόκκινο

·         Λάδι για τηγάνισμα

·         Μέλι

·         Κανέλα

Εκτέλεση

Ανακατεύουμε όλα τα υλικά σε ένα μεγάλο βαθύ μπολ, ρίχνοντας σιγά σιγά αλεύρι  έως ότου να γίνει ένας πηχτός χυλός. Τηγανίζουμε κουταλιές από το μείγμα σε καυτό λάδι. Αφού τηγανιστεί η μία πλευρά, τη γυρίζουμε ώστε να τηγανιστεί και από την άλλη. Σερβίρουμε σε πιατέλα και περιχύνουμε τις τηγανίτες με μέλι και κανέλα.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Καλαμαράκια με φασόλια για τέσσερα άτομα

Υλικά • 1 κιλό καλαμαράκια • ¾ κούπας λάδι • 5-6 φρέσκα κρεμμυδάκια • 1 κούπα άσπρο κρασί • Χυμό 1 λεμονιού • 1 κουτάλι σούπας άνηθο • 1 κονσέρβα κόκκινα φασόλια • Αλάτι • Πιπέρι Εκτέλεση: Σοτάρουμε τα καλαμαράκια. Προσθέτουμε τα κρεμμυδάκια, το κρασί, το λεμόνι, τον άνηθο, τα[…]

Περισσότερα »

Κέικ χαρουπιού με ζάχαρη καρύδας και φιστικοβούτυρο

Υλικά (για 16 μερίδες): 2½ κούπες πολύ ώριμες ψιλοκομμένες μπανάνες 100 γρ. χαρουπάλευρο 120 γρ. αλεύρι φαγόπυρου 80 γρ. αμύγδαλα χοντροκομμένα 100 γρ. φιστικοβούτυρο 100 γρ. ζάχαρη καρύδας 2 αυγά 1½ κ.γ. baking powder 1 κ.γ. εκχύλισμα βανίλιας 1 πρέζα αλάτι Εκτέλεση: Σε πυρίμαχο μπολάκι καλυμμένο με μεμβράνη υγροποιούμε το[…]

Περισσότερα »

Σχολιάστε

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν κοινοποιείται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *