Κ.Ε. ΣΥΡΙΖΑ: Εγκρίθηκε η πολιτική απόφαση

Με μεγάλη πλειοψηφία η Κεντρική Επιτροπή του ΣΥΡΙΖΑ ενέκρινε την πολιτική απόφαση, ενώ απέρριψε με 95 ψήφους έναντι 75 (και ένα λευκό) σειρά τροπολογιών, μεταξύ των οποίων και την πρόταση της Αριστερής Πλατφόρμας.

Στο σχέδιο της πολιτικής απόφασης τονίζεται ότι «η κυβέρνηση δεν πρόκειται να υπογράψει μνημονιακή συμφωνία» και επισημαίνεται ότι τέσσερις μήνες τώρα «αρνούμαστε τα ιταμά τελεσίγραφα».

Ωστόσο, όπως αναφέρεται στην πολιτική απόφαση, το ότι η κυβέρνηση απορρίπτει τα τελεσίγραφα δεν σημαίνει ότι δεν επιδιώκει μια αμοιβαία επωφελή λύση. Παράλληλα σημειώνεται ότι η κυβέρνηση όλο αυτό το διάστημα έχει καταβάλλει κάθε δυνατή προσπάθεια για να αρθεί το αδιέξοδο.

Στην απόφαση αναφέρεται ότι αντίπαλοι της συνοχής των ευρωπαϊκών λαών είναι οι φανατικοί της λιτότητας που υπονομεύουν τη διαδικασία της διαπραγμάτευσης, υιοθετώντας αδιάλλακτες θέσεις και επιχειρώντας τον πιστωτικό στραγγαλισμό της ελληνικής οικονομίας.

Η διαπραγμάτευση στο επίκεντρο της Κεντρικής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ

«Όσοι πιστεύουν ότι θα ταπεινώσουν την Ελλάδα, παίζουν παιχνίδι με την φωτιά», υπογραμμίζεται, ενώ επίσης τονίζεται ότι «αν συνεχιστεί η πιστωτική ασφυξία και τα πράγματα οδηγηθούν σε οριακό σημείο, ας μην έχει κανείς αμφιβολία, ότι η πληρωμή μισθών και συντάξεων έχει απόλυτη προτεραιότητα έναντι των δόσεων και των δανείων».

Στο κείμενο που είχε καταθέσει η Αριστερή Πλατφόρμα αναφερόταν ότι η κυβέρνηση, εφόσον οι «θεσμοί» συνεχίσουν τις επόμενες ημέρες την ίδια «εκβιαστική» τακτική, οφείλει να δηλώσει από τώρα και ευθέως ότι δεν θα «πνίξει» τον ελληνικό λαό, αποστραγγίζοντας τις οικονομίες του και δεν θα πληρώσει την επόμενη δανειακή δόση του ΔΝΤ.

Επιπλέον, σημειωνόταν στο κείμενο της Αριστερής Πλατφόρμας, η κυβέρνηση οφείλει να δηλώσει ότι σχεδιάζει, σε οικονομικό, κοινωνικό , πολιτικό και στρατηγικό επίπεδο, εναλλακτικές απαντήσεις για την πορεία της χώρας, οι οποίες θα διασφαλίζουν την εφαρμογή του προγράμματός της.

Η Κεντρική Επιτροπή του ΣΥΡΙΖΑ απέρριψε τρείς ακόμη τροπολογίες που κατέθεσε ο Ανδρέας Καρίτζης σε ό,τι αφορά τη διαρκή ετοιμότητα του κόμματος και της Κ.Ε. ειδικότερα, την αποχώρηση της κυβέρνησης από το Brussels Group, ώστε να γίνει διαπραγμάτευση σε πολιτικό επίπεδο και την τεχνική προετοιμασία για την διεξαγωγή δημοψηφίσματος.

Με την πρώτη τροπολογία ο κ. Καρίτζης πρότεινε να τεθεί σε κατάσταση διαρκούς συνεδρίασης η Κ.Ε. λόγω της κρισιμότητας των εξελίξεων.

Με τη δεύτερη τροπολογία ο κ. Καρίτζης , εκτιμούσε ότι η διαπραγμάτευση σε τεχνικό επίπεδο έχει ολοκληρωθεί και ότι η κυβέρνηση εξάντλησε όλες τις δυνατότητές της για να επιτευχθεί αμοιβαία επωφελής συμφωνία σε τεχνικό επίπεδο, κάτι που δεν έκαναν οι πιστωτές.

Πρόταση του κ. Καρίτζη προς την κυβέρνηση ήταν να επικεντρώσει και να εντείνει τη διαπραγμάτευση σε υψηλό πολιτικό επίπεδο, θεωρώντας περαιωμένες τις εργασίες σε επίπεδο Brussels Group.

Με την τρίτη τροπολογία, ο κ. Καρίτζης αφού επισήμανε την ανάγκη να υπάρξει πλήρης εγρήγορση της ελληνικής κοινωνίας και πολιτείας , καλούσε την κυβέρνηση να ενεργοποιήσει τις διαδικασίες για την τεχνική προετοιμασία του κράτους για τη διεξαγωγή δημοψηφίσματος, ώστε να είναι σε πλήρη ετοιμότητα στην περίπτωση που κριθεί αναγκαία η διεξαγωγή του.
Πηγή: ΑΜΠΕ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Το ΔΝΤ εμποδίζει τη συμφωνία λόγω… ρωσικού αγωγού;

Θα μπορούσε η Ελλάδα να ανταμειφθεί από το ΔΝΤ αν αποχωρήσει από τη συμμετοχή στο ρωσικό αγωγό; Η απάντηση είναι «ναι», σύμφωνα με ανώτερο εμπειρογνώμονα των ΗΠΑ για θέματα ενέργειας των ΗΠΑ. Όπως δήλωσε ο Gal Luft -ανώτερος σύμβουλος στο Συμβούλιο Ασφαλείας Ενέργειας των ΗΠΑ-, σε μια συνέντευξη με το[…]

Περισσότερα »

Δεν κατέθεσε ο Στ. Ψυχάρης στην εξεταστική επιτροπή

Ο Σταύρος Ψυχάρης προσήλθε σήμερα Τετάρτη στην επιτροπή της Βουλής που εξετάζει τα δάνεια των κομμάτων και των ΜΜΕ. Στην αρχή της διαδικασίας ο κ. Ψυχάρης κατέθεσε επιστολή, η οποία αναγνώσθηκε από τη γραμματέα της Επιτροπής και μέσω αυτού ο εκδότης αποκάλυπτε πως πάσχει από ήπιας μορφής Πάρκινσον και έχει[…]

Περισσότερα »

Σχολιάστε

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν κοινοποιείται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *