Κ. Μπάζος: “Η Δημόσια Υγεία είναι στην εντατική”

Της Άννας Βακόντιου

Μια από τις πιο δύσκολες περιόδους της ιστορίας του διανύει το Εθνικό Σύστημα Υγείας, όντας αντιμέτωπο με ένα συρφετό προβλημάτων. Σύμφωνα με επίσημα στοιχεία από την αρχή του έτους έχουν αποχωρήσει 1.000 εργαζόμενοι, ενώ οι κενές οργανικές θέσεις προσωπικού στα νοσηλευτικά ιδρύματα όλης της χώρας ανέρχονται στις 20.000. Ταυτόχρονα η υπερψήφιση του ασφαλιστικού νομοσχεδίου επιδείνωσε την ισχύουσα κατάσταση.

«Η δημόσια υγεία σήμερα είναι στην εντατική.  Με τον καινούριο ασφαλιστικό νόμο 1500 συνάδελφοι έχουν εξαναγκαστεί σε πρόωρη συνταξιοδότηση.», αναφέρει στο Κανάλι 1 ο Γενικός Σύμβουλος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Εργαζομένων Δημοσίων Νοσοκομείων, Κώστας Μπάζος.  Παράλληλα, το Υπουργείο Υγείας έδωσε παράταση στις συμβάσεις του επικουρικού προσωπικού, αλλά όχι στο προσωπικό του ΚΕΕΛΠΝΟ, οδηγώντας σε κλείσιμο 40 επιπλέον κρεβάτια ΜΕΘ (Μονάδες Εντατικής Θεραπείας). «Πρόσφατα καταθέσαμε αναφορά στον εισαγγελέα, διότι με ευθύνη του Υπουργείου δεν ανανεώθηκαν οι συμβάσεις του ΚΕΕΛΠΝΟ. Οι καινούριες που έγιναν μαγειρεύτηκαν  σε ένα καζάνι και δεν έχουν βγει ακόμα στην επιφάνεια, με αποτέλεσμα να κλείσουν κρεβάτια ΜΕΘ, ενώ οι ελλείψεις κυμαίνονταν ήδη στα 150 κρεβάτια. Κι όταν ένας ασθενής μένει εκτός εντατικής διπλασιάζονται οι πιθανότητες να πεθάνει, αν δεν βρει το πρώτο 24ωρο κρεβάτι σε ιδιωτική κλινική. Δεν δόθηκε παράταση στο προσληφθέν προσωπικό, αλλά προχώρησαν σε απολύσεις και πάγωσαν τις προσλήψεις.» Ωστόσο, αξίζει να σημειωθεί πως στα τέλη Σεπτεμβρίου λήγουν οι συμβάσεις και του επικουρικού προσωπικού, προμηνύοντας ακόμα πιο δυσμενείς συνθήκες.

Στις δηλώσεις του ο κ. Μπάζος προσθέτει πως εξαιτίας της υποχρηματοδότησης, η οποία χρόνο με το χρόνο επιδεινώνεται, πέρα από τις ελλείψεις στο προσωπικό, υπάρχουν τεράστιες ελλείψεις και στην υλικοτεχνική υποδομή, περιγράφοντας το γενικότερο κλίμα αβεβαιότητας και ανασφάλειας που επικρατεί στον τομέα της δημόσιας υγείας.

Στο πλαίσιο της κατάστασης αυτής και με προτεραιότητα τις ανάγκες του ΕΣΥ , η ΠΟΕΔΗΝ καλεί όλους τους εργαζόμενους να πάρουν μέρος στην 24ωρη απεργιακή κινητοποίηση, η οποία προγραμματίζεται για τις 8 Ιουνίου. «Είμαστε εδώ, πολεμάμε, απεργούμε, φωνάζουμε, αποδεικνύοντας ότι βάζουμε ως προτεραιότητα τη στελέχωση του Εθνικού Συστήματος Υγείας που αφορά όλους τους Έλληνες πολίτες. Για τους λόγους αυτούς και για να προασπίσουμε τον δημόσιο και δωρεάν χαρακτήρα της υγείας, καλούμε όλους τους εργαζόμενους να παρευρεθούν και όλους τους συμπολίτες να είναι στο πλευρό μας.»

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Παρατείνουν τον αποκλεισμό του Μπράλου οι αγρότες

Την παράταση του αποκλεισμού της εθνικής οδού Αθηνών – Λαμίας στο ύψος του Μπράλου μέχρι τα μεσάνυχτα αποφάσισαν οι αγρότες της Φθιώτιδας. Πάντως, νωρίτερα άνοιξαν για λίγη ώρα έναν βοηθητικό δρόμο, επιτρέποντας τη διέλευση λεωφορείων και φορτηγών. Ο κύριος όγκος της κυκλοφορίας των Ι.Χ. πραγματοποιείται μέσα από επαρχιακούς και αγροτικούς[…]

Περισσότερα »

Δοχεία νερού για τα αδέσποτα σε 35 σημεία της Αθήνας

Δοχεία νερού (ποτίστρες) για τα αδέσποτα ζώα τοποθέτησε ο δήμος Αθηναίων σε 35 σημεία της πόλης, εν όψει του κύματος καύσωνα που αναμένεται από την Τετάρτη.  Ακόμη, απηύθυνε έκκληση στους πολίτες να συνδράμουν, ώστε τα δοχεία νερού να παραμείνουν γεμάτα και καθαρά. Οι ποτίστρες τοποθετήθηκαν στα παρακάτω σημεία: 1.           Πλατεία Συντάγματος[…]

Περισσότερα »

Σχολιάστε

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν κοινοποιείται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *