Λάθη στην εκλογική διαδικασια που μπορεί να προκύψουν

Κατά την αναγνώριση των εκλογέων είναι ενδεχόμενο να διαπιστωθούν για ορισμένους εκλογείς ασυμφωνίες, εξαιτίας λαθών ή άλλων αιτίων, μεταξύ των στοιχείων τους στον εκλογικό κατάλογο και αυτών της αστυνομικής ή υπηρεσιακής τους ταυτότητας.

α) Στις περισσότερες περιπτώσεις είναι δυνατή η εξακρίβωση της πραγματικής ταυτότητας των εκλογέων με αντιπαραβολή όλων των στοιχείων του εκλογικού καταλόγου και της αστυνομικής ταυτότητας (π.χ. γένος μητέρας, ημερομηνία γέννησης κλπ.) ή με την προσκόμιση συμπληρωματικών εγγράφων (π.χ. ληξιαρχική πράξη γάμου,) που να προκύπτει και να αποδεικνύεται η ταυτότητά τους. Αν παρ’ όλα αυτά δεν είναι δυνατή η αναγνώριση του ψηφοφόρου, πρέπει να προσκομίσουν βεβαίωση ταυτοπροσωπίας, η οποία εκδίδεται από τον οικείο δήμο.

β) Παραλειφθέντες εκλογείς από τους εκλογικούς καταλόγους, αν και είναι γραμμένοι στο αντίστοιχο δημοτολόγιο. Αυτοί μπορούν να ασκήσουν το εκλογικό τους δικαίωμα σε οποιοδήποτε εκλογικό τμήμα του δήμου στα δημοτολόγια ή τααρχο μητρώα αρρένων του οποίου είναι εγγεγραμμένοι, παίρνοντας πιστοποιητικό εγγραφής (εις διπλούν) στο δημοτολόγιο από τον οικείο δήμο, το οποίο θα αναφέρει ότι εκδίδεται αποκλειστικά για τις εκλογές της 25ης Γενάρη.

γ) Διπλοεγγεγραμμένοι. Σε αυτές τις περιπτώσεις, δίπλα στα στοιχεία του εκλογέα υπάρχει η ένδειξη «Δ». Ο εκλογέας αυτός θα πρέπει να υπογράψει έντυπη υπεύθυνη δήλωση (με τέτοιες δηλώσεις θα είναι εφοδιασμένα όλα τα εκλογικά τμήματα), όπου δηλώνει ότι δεν ψήφισε, ούτε προτίθεται να ψηφίσει τη μέρα αυτή σε άλλο εκλογικό τμήμα της χώρας.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Η απιστία δεν θέλει κόπο… θέλει τρόπο

Γράφει η Μαΐρα… Η απστία είναι φαινόμενο και των δύο φύλων.  Ανδρών και γυναικών.  Ο άνθρωπος από την φύση του είναι πολυγαμικό ον, σε αντίθεση με κάποια άλλα ζώα, όπως περιστέρια, δελφίνια που είναι μονογαμικά. Επειδή όμως απιστία και σωστός χειρισμός είναι αλληλένδετα, η γυναίκα που έχει απιστήσει, μπορεί εκ[…]

Περισσότερα »

Γεωργιάδης: Εκτός τόπου και επικίνδυνη η αμφισβήτηση του Βενιζέλου από τον Παπανδρέου

«Εκτός τόπου και επικίνδυνη» χαρακτήρισε μέσω του ΣΚΑΪ ο Άδωνις Γεωργιάδης την απόφαση του Γιώργου Παπανδρέου να αμφισβητήσει την ηγεσία του Βαγγέλη Βενιζέλου στο ΠΑΣΟΚ. «Ασφαλώς γνωρίζει ότι το να κάνει αυτή την κίνηση αυτή την εβδομάδα προκαλεί ανησυχία για την σταθερότητα του ΠΑΣΟΚ» τόνισε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της ΝΔ.[…]

Περισσότερα »

Σχολιάστε

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν κοινοποιείται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *