Λαγκάρντ: Αναδιάρθρωση για να καταστεί βιώσιμο το χρέος

Ο μόνος τρόπος να διαχειριστεί η Ελλάδα το μη βιώσιμο χρέος της, όπως το χαρακτηρίζει η επικεφαλής του ΔΝΤ, Κριστίν Λαγκάρντ, είναι κάποιου είδους αναδιάρθρωση, αντί διαγραφής.

Όπως ανέφερε η Λαγκάρντ σε συνέντευξη της σε ελβετική εφημερίδα, σύμφωνα με το Reuters, «ποτέ δεν είχε ανοίξει η συζήτηση για διαγραφή του χρέους και δεν νομίζω ότι είναι αναγκαίο να ανοίξει εάν τα πράγματα έχουν καλή εξέλιξη».

Το Ταμείο ακόμα δεν έχει αποσαφηνίσει εάν θα συμμετέχει στο τρίτο πρόγραμμα διάσωσης της Ελλάδας, ύψους 86 δισ. ευρώ, που υπογράφηκε στις αρχές Αυγούστου, έχοντας επιχειρηματολογήσει υπέρ μιας μερικής διαγραφής τους χρέους, καθώς θεωρεί ότι στην τρέχουσα μορφή του δεν είναι βιώσιμο.

Όμως οι πιστωτές της Ελλάδας και ιδιαίτερα η Γερμανία, έχουν αποκλείσει μια τέτοια πιθανότητα, αλλά είναι πρόθυμοι να συζητήσουν άλλες προοπτικές αναδιάρθρωσης του χρέους, όπως τις ημερομηνίες ωρίμανσης.

«Μιλάμε για ημερομηνίες ωρίμανσης, μειώσεις επιτοκίων και για περίοδο χάριτος στην αποπληρωμή για μια συγκεκριμένη χρονική περίοδο. Δεν αναφερόμαστε σε διαγραφή του χρέους», συνέχισε η επικεφαλής του ΔΝΤ.

Στην συνέντευξη της δεν έκανε καμία αναφορά σχετικά με το πότε θα ξεκινήσει η συμμετοχή του ΔΝΤ στο νέο πρόγραμμα διάσωσης της Ελλάδα, ενώ σε παλιότερες δηλώσεις της είχε αναφέρει ότι οι σχετικές αποφάσεις θα ληφθούν τον Οκτώβριο.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Επιμένει το ΔΝΤ σε πρόσθετα μέτρα 8 δισ. ευρώ

Αμετακίνητος στις σκληρές θέσεις του εμφανίστηκε και πάλι ο διευθυντής Ευρωπαϊκών Υποθέσεων του ΔΝΤ, Πολ Τόμσεν, μιλώντας για το ελληνικό πρόγραμμα και τονίζοντας ότι απαιτούνται πρόσθετα μέτρα ύψους περίπου 8 δισ. ευρώ (4,5% του ΑΕΠ) προκειμένου να επιτευχθεί ο στόχος για πρωτογενές πλεόνασμα 3,5% που προβλέπει το πρόγραμμα του ESM.[…]

Περισσότερα »

Μ. Σαπέν: Χρειάζονται περισσότερα στις μεταρρυθμίσεις

Η ελληνική κυβέρνηση έχει σημειώσει πρόοδο όσον αφορά στην εξειδίκευση των μεταρρυθμιστικών της προτάσεων αλλά πρέπει να γίνουν περισσότερα, δήλωσε σήμερα ο υπουργός Οικονομικών της Γαλλίας Μισέλ Σαπέν. Αυτό που τόνισε πάντως είναι ότι παρά τα αισιόδοξα μηνύματα στις προτάσεις, πρέπει να γίνουν ακόμη περισσότερα κυρίως ως προς την ποσοτικοποίηση[…]

Περισσότερα »

Σχολιάστε

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν κοινοποιείται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *