Μέσω του EΤΣΕ ο εκσυγχρονισμός του Ελληνικού Σιδηρόδρομου

«Η δημιουργία του Ευρωπαϊκού Ταμείου Στρατηγικών Επενδύσεων (EΤΣΕ) αποσκοπεί στην καλύτερη χρήση των περιορισμένων δημόσιων πόρων με προσέλκυση πόρων από ιδιώτες επενδυτές για επενδυτικά σχέδια έργων στην ΕΕ», υπογραμμίζει ο κ. Moscovici, αρμόδιος Επίτροπος για οικονομικές και δημοσιονομικές υποθέσεις, φορολογία και τελωνεία, απαντώντας σε ερώτηση της Ευρωβουλευτού ΝΔ Ελίζας Βόζεμπεργκ σχετικά με τις δυνατότητες περαιτέρω ενίσχυσης του σιδηροδρομικού δικτύου της Ελλάδας.

Σημειώνεται ότι το EΤΣΕ δημιουργείται για την ενεργοποίηση πρόσθετων επενδύσεων ύψους τουλάχιστον 315 δισ. ευρώ στην πραγματική οικονομία, δημόσιων και ιδιωτικών, κατά την τριετία 2015-2017. Το εν λόγω Ταμείο θα υποστηρίξει έργα στα 28 κράτη μέλη, μεταξύ των οποίων και την Ελλάδα. Δεδομένου ότι δεν υπάρχει προκαθορισμένη κατανομή σε χώρες ή σε τομείς, τα επιλέξιμα έργα θα αναλυθούν βάσει της αξίας τους με ιδιαίτερη έμφαση στις δυνατότητες των έργων για δημιουργία βιώσιμων κοινωνικοοικονομικών πλεονεκτημάτων για τα κράτη μέλη και την ΕΕ. Επομένως, η διασφάλιση σταθερού μακροοικονομικού πλαισίου, η εφαρμογή αναγκαίων διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων και η παρουσίαση καλών και οικονομικά βιώσιμων έργων είναι ο καλύτερος τρόπος για την ενθάρρυνση και προσέλκυση επενδύσεων στα κράτη μέλη. Προς τούτο, η Επιτροπή και η ΕΤΕπ θα παράσχουν τεχνική βοήθεια στο ΕΣΚΕ (Ευρωπαϊκό Συμβουλευτικό Κέντρο Επενδύσεων).

Ο Γάλλος Επίτροπος επισημαίνει: «Ήδη η Επιτροπή συνεργάζεται στενά με τις ελληνικές αρχές στις προσπάθειές τους να μεταρρυθμίσουν το σύστημα μεταφορών και τους σιδηροδρόμους και να προσελκύσουν κεφάλαια για την προώθηση επενδύσεων σε αυτόν τον σημαντικό τομέα. Ο τομέας είναι καίριας σημασίας για την Ελλάδα, λόγω της γεωγραφικής της θέσης και των πλεονεκτημάτων που μπορεί να προσφέρει για τη μεταφορά εμπορευμάτων στην Κεντρική και Βόρεια Ευρώπη. Υπάρχει ανοιχτή πρόσκληση υποβολής προσφορών για την ιδιωτικοποίηση των σιδηροδρομικών επιχειρήσεων και η Επιτροπή αναμένει την επιτυχή ολοκλήρωσή της».

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Εορτή των εορτών και η πανήγυρις των πανηγύρεων

Το άγιο Πάσχα αποτελεί την κορωνίδα του ορθοδόξου εορτολογίου. Είναι, κατά τον ιερό υμνογράφο της αναστάσεως, η «εορτή των εορτών και η πανήγυρις των πανηγύρεων». Η σημασία της μεγάλης εορτής οφείλεται στο ότι εκφράζει το πέρας και τον τελικό θρίαμβο της επιτυχίας του επί γης απολυτρωτικού έργου του Χριστού. Εορτάζεται[…]

Περισσότερα »

Π. Μπαλακτάρης: Να αναγνωριστεί διεθνώς η Γενοκτονία για να μην την υποστούμε ξανά

Του Θοδωρή Ασβεστόπουλου… Επιμνημόσυνη δέηση για τα 353.00 θύματα της Γενοκτονίας των Ποντίων πραγματοποιήθηκε το πρωί της Κυριακής 20 Μαΐου στον Ιερό Μητροπολιτικό Ναό Αγίων Κωνσταντίνου

Περισσότερα »

Σχολιάστε

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν κοινοποιείται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *